Dast fyller 50

Sep 14th, 2018 | By | Category: 2018-08 sep, Ledare

Sista tryckta DastFör 50 år sedan, i september, kom det första numret ut av Dast Magazine. Det var entusiasten Iwan (Hedman) Morelius som skrev på skrivmaskin uppmuntrad av en förlagsredaktör som visste att Iwan älskade spänningslitteratur.

Om detta skrev han när Dast fyllde 40 (https://www.dast.nu/artikel/dast-fyller-40-ar-aldst-i-sitt-slag). Under de åren utvecklades Dast från ett stencilerat fanzine till en tryckt kvartalstidskrift med stöd från Kulturrådet.

Men för tio år sedan blev det för oss (liksom konkurrenten och kamraten Jury) för dyrt att med begränsad upplaga och allt högre distributionskostnader att fortsätta trycka. Men vi tänkte att om de stora tidningarna kan komma ut på internet så kan vi det också. Bilden visar omslaget till det sista numret av den tryckta kvartalstidskriften.

Och så har vi gjort, utan stöd från Kulturrådet. Distributionskostnaden är markant lägre, och räckvidden är global.

Vi har också lagt in de äldre, tryckta, numren så att de är sökbara. Tyvärr saknas en del bilder till dem. Ni hittar dem i kategorin “Tidigare nummer”, och de tryckta kom ju ut fyra gånger om året. I den digitala Dast provade vi i början också med att numrera, men eftersom webben är öppen hela tiden lägger vi in notiser och recensioner allt eftersom de kommer in. Nu numrerar vi per månad.

Iwan är inte längre med oss, men har var aktiv in i det sista från sin pensionärstillvaro i Spanien med regelbundna Sverigebesök på somrarna. Läs K Arne Bloms minnesord: https://www.dast.nu/artikel/iwan-hedman-morelius-in-memoriam

Dast är världens äldsta fortfarande utkommande tidskrift i spänningsgenren. Och vi tänker bli ännu äldre.

LEIF-RUNE STRANDELL och KJELL E GENBERG

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22