Böcker har många former

Sep 19th, 2022 | By | Category: 2022-09 sep, Ledare

Böcker förrVisst var det enklare förr: en bok var någonting som var tryckt, hade någon slags omslag, kanske pärmar, och funderingarna gällde hur innehållet skulle klassificeras, inom vilken genre eller hur biblioteket sorterade.

Så kom böcker också ibland ut i blindskrift eller blev talböcker som länge var reserverade för synskadade. Så kom ljudböcker för den som hellre använde öronen än ögonen.

Och så kom den digitala revolutionen, och e-böcker kan dyka upp i flera olika format, där det kan behövas en speciell läsplatta eller ett särskilt program.

Bra med valmöjligheter, men ibland vill man kunna hoppa emellan formaten. Så här skrev vår recensent Catarina Berggrén:

“Just med tanke på antalet personer i ljudboken är det synd att inte en e-bok ingår i samma utgivning. Det är alltid fint att kunna växla till e-bok och bläddra tillbaka, läsa hur personer och gatunamn etc stavas. Eller om jag förlorar koncentrationen på grund av bullrig omgivning, som det kan bli när en åker tåg eller buss.”

Det var en serie ljudböcker av Eva Ullerud som hon skrev om, och minsann har författaren uppfattat önskemålet, Eva hälsar:

”Nu har hon blivit hörsammad! Alla tre finns nu även som e-böcker och hittills har Nextory, Bookbeat och e-bokhandeln släppt Gamla synder och Fara med osanning.

Tack Catarina Berggren för att du sa till!”

Kanske något för förlagen att tänka mer på. Får se om jag vet mer efter att ha besökt Bokmässan som snart startar.

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22