Blodsugare! Blodisande?

Aug 18th, 2009 | By | Category: 2009-3, Ledare

dracula

I min ungdom fascinerades jag av Dracula. En kamrat och jag planerade en resa till Transsylvanien för att försöka hitta Draculas borg.

Innan vi kom iväg hade vi lyckligtvis hittat faktaboken om vampyrmyten och Dracula, Vlad Tepes. Så vi slapp göra resan till det då kommunistiska Rumänien.

Med jämna mellanrum har det dykt upp böcker och filmer (och nu tv.-serier) om vampyrer och varulvar. Med glädje minns jag Roman Polanskis version. Och boken Dracula kom förra året ut i nyutgåva.

John Ajvide Lindqvists vampyr i Blackeberg är den enda riktigt intelligenta nya varianten, och skrämmande på ett annat sätt än de ursprungliga.

Men varför denna fascination? Dracula fick sitt namn av Bram Stoker, men den förste som skrev en berättelse med beteckningen vampyr i titeln var John William Polidori. Han var, tillsammans med Mary Godwin (senare gift Shelley) och en grupp som isolerade sig i Villa Diodati vid Genevesjön 1816 under det årets klimatkatastrof med hungersnöd som följd. De roade sig bland annat med att tävla om vem som kunde skriva den mest skräckinjagande berättelsen. Mary skrev om Dr Frankenstein, och John William skrev ”The Vampyre”.

Men han hittade inte på allt själv. Han plockade samman folksagor, kryddade med personliga aggressioner (Lord Byron var med i gruppen och fick vara förebild för huvudpersonen i berättelsen) och erotik. Här finns vampyrmyten med huvudpersonen som en romantisk hjälte och odödligt monster.

Men själva myten tycks odödlig, och mycket gammal. Den tycks finnas i alla kulturer och tider: Baital i Indien, Ch’ing Shih i Kina, Strigoi i Rumänien och många fler.

Kanske kommer myten från minnen från tider innan dagens människa fanns, kanske var vi under en period kannibaler.

Det finns ju många olika slags monster vi är rädda för, men vampyren har en speciell attraktion: han kan göra oss eviga, odödliga, och det finns ett lustmoment i vampyrens blodiga kyss.

Och i en osäker tid där allt verkar snurra fortare kanske vi inte helt vill vara utan möjligheten att möta en vampyr.

Just nu i böcker, på biografer och i tv-program nära dig.

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22