Spökskrivare – ett legitimt yrke!

Apr 14th, 2008 | By | Category: 2008-2, Krönika

Krönika av Helena Sigander

I TV-programmet Kobra den 31 mars förekom författaren Robert Harris och jag. Kombinationen var smickrande för oss båda. Programmets tema var spökskrivare: (http://svt.se/svt/jsp/-Crosslink.jsp-?d=85086&a=1094874).

Till min förvåning hade Harris inte mycket till övers för själva idén med spökskrivare. Han menade att spökskriveri är ett svek mot läsarna. Personen som står som författare på bokomslaget har inte skrivit boken, påpekade bästsäljande mångmiljonären prudentligt.

Karlen har faktarätt. Men han tänker galet.

När en spökskrivare anlitas är det för att det finns en story. Den är oskriven. Men den är omslagspersonens, det vill säga spökskrivarens uppdragsgivares. Därför står upphovsmannens namn på bokomslaget, inte spökskrivarens. Spökskrivaren är ett köpt verktyg; ungefär som en borr behövs för att gänga in en skruv. Det är inte svårare än så.

Deckare kommer till på det viset, barnböcker, novellsamlingar!Robert Harris

Jag vill bena upp det här med spökskrivande.

Det finns spökskrivare som jag, som kontaktas privat för ett skrivuppdrag. Jag levererar manus i alla genrer. Uppdragsgivaren får det i handen med ett “Lycka till med att finna ett förlag nu!”

Robert Harris

Eller, jag får uppdrag av den enkla anledningen att en person har fått en uppmaning av ett förlag att skriva en uppföljare (ni som inte är författare ska veta att bok nummer ett skrivs i hänförelse för ”berättelsen äger”, bok nummer två kan bli ett helvete för det är tomt i idébanken), en faktabok, en biografi – men har byxångest och vill inte visa upp vad som helst.

Jag gör vad som ska göras; intervjuar uppdragsgivaren, jobbar med synops, skriver.

Författaren/uppdragsgivaren går till förlaget med manuset. Samtliga andas ut.

Märk väl att det finns redaktörer på bokförlag som gör exakt vad jag gör.

På förlagen skriver redaktörer om manus som passar utgivningen. Ingen kallar redaktören för läsarsvikare eller spökskrivare. Nej, det gör ett hederligt jobb genom att förvandla utvalda dåliga manus till bästsäljare, helst. En arbetares berättelse ges litterär gestaltning, en akademikers stelbenta drömmar blir en roman, en kändis tankar blir trendig vardagsfilosofi.

Läsarna är vana vid förlagsförpackningar. De läser med behållning. Ska de känna sig lurade?

Omslag till SpökskrivarenRobert Harris påhopp på spökskrivare är befängt. I hans roman Spökskrivaren låter han sin spökskrivare uttala cynismer mot uppdragsgivare och mot sitt eget jobb. Det känns onödigt som budskap i en roman som förklätts till en komplott med politiska förtecken.

En spökskrivare är en författare som inte har slagit igenom, sa Harris i Kobra.

Det har han rätt i. Varför i all sin dar skulle jag skriva andras böcker om mina egna var bästsäljande? Men jag har räkningar att betala och kan inte leka deckarprinsessa. Jag arbetar med det jag är bra på, som vilken professionell människa som helt. Jag är stolt över att vara spökskrivare och gläds åt mina författares framgångar. Jo då, jag är som en hårfrisörska som fixar frisyren, men jag hänger inte med på partyt.

HELENA SIGANDER
www.sigander.com, www.deckarskolan.com

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22