Minnen av människor

May 21st, 2021 | By | Category: 2021-05 maj, Krönika

LR

 

Krönika av LEIF-RUNE STRANDELL

Det är en vanlig erfarenhet när man blir äldre att dödsannonser och minnesord över avlidna blir allt vanligare läsning. Det positiva med det är ju att man fått förmånen att träffa många intressanta människor, eller tagit del av deras verk. Det tråkiga är ju att man inte får träffa dem igen.

Dessa tankar kom efter ett par dödsrunor i tidningarna. Det hade passat med en runa också i Dast, men det får bli så här i stället.

Först var det minnesorden efter Erik Eriksson. Han dog i februari, 83 år. efter ett mycket aktivt liv som journalist och författare. Han blev känd under rapporteringen av Vietnamkriget. Efter tidningar kom han till SVT och samhällspolitiska program.

Men vid mitten av 1980-talet blev han författare på heltid, och det är som deckarförfattare vi som gillar spänningsgenren minns honom, även om han skrev i andra genrer också, bland annat en släktkrönika från hemorten Grisslehamn. 2009 fick han Aniarapriset.

Han var gäst hos Deckarvännerna 2002 och berättade om sin då nyutkomna Hämnarnas höst. Och 2018 besökte Deckarvännerna Norrtälje där han var en av författarna som stod bakom Norrtelje Tidnings sommarföljetong. De var fem journalister/författare som skrev ett kapitel var i taget och publicerade alla utgivningsdagar. Det blev nio omgångar, de siktade på en tionde men tidningskriser kom emellan.

Erik Eriksson

Erik Eriksson visar hur farligt det är att ramla ner från kanten utanför masugnen, en av mordplatserna i en av foljetongerna.

Erik Eriksson var en av de drivande entusiasterna. Följetongerna blev uppskattade och de försökte också göra dem till turistinformation genom att förlägga brottsligheten till viktiga platser i tidningens spridningsområde.

I början blev det en pocketbok av årets följetong, som de ändrade till att ge ut boken samtidigt med att följetongen startade, för sommarboende klagade på att det var svårt att få reda på hur det gick när de lämnade området och inte kunde läsa tidningen.

Pocketböckerna blev en Norrtäljehemlighet. De gick att köpa lokalt men inte hos Sveriges övriga bokhandlare.

Några av böckerna gick däremot att köpa i Tyskland, översatta till tyska, för Erik Erikssons tyska förlag gillade hans övriga böcker.

Deckarvännernas besök i Norrtälje finns i en artikel.

I mars dog Torsten Jonsson, född 1929. När han 1989 blev riksåklagare efter en lång bana som åklagare var han den förste på posten som kom från åklagarsidan. Som länsåklagare i Stockholm var han ansvarig för mål med Clark Olofsson och den s.k. bombmannen.

Han var alltså kunnig i brottmål, men också kunnig i deckare, och var tillsammans med hustru Birgitta medlemmar i Deckarvännerna. En gång fick han dubblera detta: Deckarvännerna iscensatte 2004 en rättegång mot mördaren i deckaren Eko av Minette Walters. Naturligtvis fick Torsten vara åklagare i målet, domare var en riktig domare och försvaret sköttes av en riktig advokat, och en riktig polis (och deckarförfattare) var den utredande polisen. Läs om rättegången, och Minette Walters kommentar.

Och läs boken, eller om den kan hittas, se tv-serien som gjordes.

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22