Litterär deckarbragd

Nov 4th, 2017 | By | Category: 2017-11 nov, Krönika

Jean BolinderKrönika av JEAN BOLINDER

Under mer än 50 år som lärare har jag haft tusentals elever. Bland dem jag varit med och format är jag stolt över många som lyckats i livet. En av dem är författaren Bodil Stefansson. Jag är mycket förtjust i hennes originella och välskrivna böcker. Av dessa är den senaste En man som hetade Glader den i särklass bästa.

Bodil debuterade på Wahlström och Widstrand med Roddkraft som kom 2004 och handlar om hur hon ror i trakten kring Torekov och Hallands Väderö – det är “att göra det man verkligen vill”.

2008 kom Tantafällan. Titeln syftar på att Bodil som sexåring byggde en “tantafälla”. Självälskar jag den boken för att det finns så mycket barndom i den.

Bodil har då och då hört av sig till mig och berättat om det stora bokprojekt som nu ligger färdigt på bokhandelsdiskarna. Bl.a. har jag fått läsa inledningen och den hör till det bästa jag läst i mitt liv. Jag minns att när jag första gången fick texten tog emot den med rörelse. När jag nu läser om den, rinner tårarna nedför mina kinder och vill inte sluta. Detta är Människan, hennes mod, vilja, seger och förutbestämda nederlag.

En av mina minnesvärda kvällar tillbringade jag med Sveriges på sin tid mest berömde skådespelare Edvin Adolphson. Senare läste jag hans fascinerande memoarer. Han var kär i en flicka som emigrerade till Amerika och berättar att man tog farväl, som var det begravning. Den som for blev borta för evigt!

Så var det för Mobergs Kristina som ser bakåt på statyn och för den av  Bodil skildrade Elin Glader som 1855 begravdes “intill sjön (Ki Chi Saga) och sitt nya hem, men långt från närmaste kyrka”. Det är ju poesi hon skriver Bodil! Jag blir nästan förälskad i Elin “den blyga dejan med de stora runda troskyldiga ögonen”. En del i denna förälskelse kan vara att min älskade mormor hette just Elin!

Ingvar Malmberg och Bodil StefanssonVi får bland många andra följa denna Elins liv – hon är den Elin Glader som ligger begravd vid den gamla indiansjön Ki Chi Saga. Jag tänker mig henne som Kristina även om deras liv inte stämmer helt med varandra. Elin håller på sin mödom men gifter sig så med en man som heter Anders Petter Glader. 1835 (precis 100 år före mig) föds första barnet. “Allt sedan åren på backstugan i Ljuder hade Elins stora dröm varit att få man och barn och egen gård. Nu levde hon sin dröm.”

Det så vackert uttryckt! “Nu levde hon sin dröm!” Men så bestämde man sig för att resa till Amerika. Gården såldes 1853 och 1854 for man under mardrömslika förhållanden till Amerika med skeppet Franklin King. Resan tärde hårt på Elin Glader. Många barnafödslar undergrävde också hennes hälsa som de gjorde för Kristina från Duvemåla. Liksom Kristina hade Elin tvekat inför den långa resan men givit med sig för makens entusiasm. I september 1855 avslutade Elin Svensdotter sin livsresa från Backstugan i Ljuder till timmerstugan vid Ki Chi Saga.

“Anders Petter snickrade själv kistan och lät begrava sin hustru på kullen invid sjön. Här hade hon stått och tittat ut över sin nya värld och här uppe, högt och fritt på sin ägandes mark, ville han själv också vila en dag.” Nästan 100 år efter Elins död kom Vilhelm Moberg till gravplatsen och utropade “Det är här jag ska begrava Karl-Oskar och Kristina!”.

Visst! Jag är övertygad om att Anders Peter Glader i Mobergs skaparfantasi blev till Karl-Oskar och hans hustru Elin med de stora runda troskyldiga ögonen, blev den Kristina från Duvemåla, som är en av svenska folkets mest älskade litterära figurer.

En man som hetade Glader är en fängslande, lättläst bok om Livets hårda villkor. Verkligen en litterär bedrift av stora mått och därtill en betydande litteraturhistorisk detektivbragd. Det känns försmädligt att jag som lektor i historia och litteratur är pensionerad. Annars hade detta varit den perfekta bredvidläsningsboken till utvandringen och Moberg!

Bodil Stefansson har skapat ett storverk. Ingvar Malmberg har förtjänstfullt bidragit med foton och teckningar.

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22