Jag vill slå Roger Wallis, professor i medieteknik på KTH

Feb 11th, 2008 | By | Category: 2008-1, Krönika

Helena Sigander

Krönika av Helena Sigander

Slå Roger Wallis! Slå honom gul och blå för han misstycker mot min existens! Han tycks resonera som om tonerna i cybern är som fågelsång i rymden. Inget att pröjsa för, för det är gratis.

Jag tycker att hederligt arbete ska betala sig. Att skapa musik är hederligt. Att skriva böcker är hederligt. Att måla tavlor är hederligt. Att skapa dans och arkitektur är hederligt. Att sno ens toner, ens bokmanus, ens ljudbok, ens bilder, ens piruettlösningar är ohederligt.

Tro inte att jag pratar moral. Jag pratar om att få pengar till plånboken.

Men Wallis hugger i ryggen! Han förminskar sina meningsmotståndare genom retoriska knep och liknar fildelningsdebatten vid det ramaskri som radions intåg skapade i 20-talets USA. Då ville musikförlagen förbjuda att musik spelades i radio, säger Wallis i SvD, eftersom ingen skulle köpa noter om de kunde höra styckena gratis i radioapparaten. (Har de inte Stim i USA? min anmärk.) Nu säger debattörerna, påstår Wallis, att illegal fildelning är anledningen till att det säljs mindre skivor. (Hoppsan – vem talar om miniskivor?) I själva verket, menar Roger Wallis, finns det inga bevis för att det är så. (Nej, hur störda tror han att vi fildelningsmotståndare är – vi tror inte att skivor krymper vi påstår att musik stjäls, verk kopieras och upphovsmännen räcks lång näsa åt. Hur roligt är det på en skala?)

Wallis har tittat på forskningsrapporter som stödjer hans teori om att släppa nöjesutbytet fritt att stjäla från Internet, trots att han akademiskt tar två steg tillbaka, genom att dimma till med att man kan komma fram till helt olika resultat, beroende på vilka faktorer man tittar på i rapporterna (alltså, hur förtroendeingivande är Wallis på den där skalan jag nämnt?).

”Många studier visar faktiskt att de som laddar ner mest också är de som köper mest kultur”, säger han, troskyldigt.

Många studier visar vad är det för bevis? Det skulle inte förvåna om de flesta undersökningar visar dock att de som stjäl inte betalar en enda krona varken för kultur eller något annat.

Man märker att Wallis är en papperstiger (han får ryta i papperstidningar). Sånt ryt håller professorer på med på universitet. De skriver rytliga saker i sina datorer. Och hur tänker de sedan.

Jag vet förstås inte. Jösses, jag är inte tankeläsare! Men jag har träffat en och annan professor och min hypotes blir:

Joo, (filosoferar professorerna) fler än mina doktorander borde läsa mina övertygelser (som kan tolkas antingen si eller så, vilket är det märkvärdiga med dem). Om jag skulle lägga ut övertygelserna på Internet? Jag har min feta lön. Det gör inget om någon laddar ned mina tankar utan att betala. Varför inte underlätta min odödlighet? Internet är gratis! Bättre än att skriva tjocka avhandlingar som måste inbuntas och betalas ur egen ficka. Men, jag vill inte göra mig till åtlöje. Bra är att dra med mig ungdomar, tokgalna entusiaster och andra som inte orkar demonstrera på gatorna, bygga vägar i u-länderna eller krama träd men vill spela roll i debatter! De som kräva att all fildelning blir laglig! De skulle uppmärksamma mina tankar och kräva dem gratis! Såna typer gillar musik, också, som skräller, som ingen riktigt på allvar kan försvara upphovsmännen till. Få se nu… jag tar parti för dem som fildelar oavbrutet och sedan förlöjligar jag hedenhösarna som är mot. Och jag blir berömd utanför min fakultet! Det är synd om de tröga upphovsmännen konstnärerna! De vill leva på sin konst. Men i ljuset av min retorik, tänker professorn belåtet, ser varenda människa hur vrickade, giriga och bakåtsträvande konstnärerna är till skillnad mot oss skolade tänkare!

Stopp! Jag orkar inte tänka mer på fildelarna!

Gratis, gratis, gratis! Luften är ju gratis och om man plankar på T-banan blir det, på sätt och vis, gratis, och om jag inte betalar min hyra så … håller vi allihop på att hjärntvättas?

Usch!

Antingen är det tongivande Pirate Bay som tjänar miljoner på sajten eller de som inte har något att tjäna på konsten som vill släppa fri. Eller hur? Okända musiker som vill marknadsföra sig, eller okända professorer! Och puckon som, enligt D.N. måste ladda ned olagligt för att höra/se vad polarna har hört/sett som de ska tala om när de träffar varandra för annars har de inget att snacka om.

Jag vill slå, men kan inte.

Fy, för att nudda personer som vill ta brödet ur munnen på mig, särskilt med motiveringen att jag borde rycka upp mig och hänga med i utvecklingen där mitt jobb ska vara gratis (för att alla tycker det, alla redan snor, att fildelning blivit del av vår kultur!) och medan de som tycker det får löneförhöjning.

Helena Sigander

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22