En nagel i ögat på makten

Aug 21st, 2013 | By | Category: 2013-08 aug, Krönika

Jean Bolinder-logoKrönika av JEAN BOLINDER

Politiska demonstrationer är i teorin förbjudna vid Olympiska spel och liknande jättelika arrangemang. Egentligen en självklarhet. Redan i det antika Grekland utlystes allmän fred när man hade de olympiska spelen. Men teori är en sak – i praktiken demonstreras det ändå. Lika väl är det – protestlusta hör till människans bästa egenskaper.

Redan 1912 vid OS i Stockholm protesterade Finland mot Ryssland med diplomatiska följder. Vid Berlin-OS 1936 gjordes Hitlerhälsningar till och med på prispallen. I Helsingfors 1952 sprang en kvinnlig “Fredsängel” in under invigningsceremonin. I Mexico 1968 sträckte två svarta sprinters upp händer i svarta handskar. De och den tredje på pallen bar märken där det stod “Human rights now”. För pressen förklarade de att de behandlades som boskap. Vann de OS-guld var de hjältar, annars kallades de “nigger”.

De som protesterade fick dyrt betala för sitt hjältedåd. En av dem lär ha drivits till självmord. Men de hade skrivit historia på ett beundransvärt sätt. I det nyss avslutade friidrotts-VM i Moskva målade svenska höjdhopperskan Emma Green Tregaro sina naglar i regnbågens färger som protest mot ryska lagar mot homosexuella.

Trots segern på 1500 meter blev detta nog den mest uppmärksammade svenska insatsen vid detta VM. Världspressen skrev om denna höjdhopperska och den ryska stavstjärnan Jelena Isinbajeva angrep Emma på ett sätt som väckte ilska på åtskilliga håll – problem med några homosexuella hade man då aldrig haft i Ryssland påstod hon.

Ryskan gjorde sedan en pudel, hon hade inte avsett de homosexuella. Menade att man borde följa lagen. Det hela var enligt min mening under isen både moralisk och intellektuellt. Och Emma gjorde det geniala draget att hon i finalen hade röda naglar – symbol för att kärleken står högst. Både den heterosexuella och homosexuella!

Begåvat Emma! Du blev verkligen en nagel i ögat på makten.

Vad ska man nu tänka om den här episoden? Finns det något att lära av alltihop?

Skillnaden mellan ryskan och svenskan är till största delen den att de lever i olika världar. Jelena Isinbajeva lever i en tankediktatur, där man inte får tycka och tänka själv. Det gäller att tänka som makten tänker. Säger makten att man inte får vara homosexuell, är det så! Ingen bör för sin egen säkerhets skull säga emot. Runt om i världen finns trånga och vidriga celler där man spärrar in intellektuella och oliktänkande.

Det finns en anekdot från det gamla Ryssland om tre fångar i en cell. Varför sitter de då där? Jo, den förste förklarar: “Jag var emot Skjolikov!” Den andre säger: “Jag var för Skjolikov.”

Den tredje säger inget, men på uppmaning av de andra får han ur sig:
– Jo, det är jag som är Skjolikov.”

Stackars Isinbajeva sade som man borde säga. Och fick skit för det!

Green Tregaro lever i den fria världen och gör som man gör där: visar upp vad man tycker och tänker! Och verkar för att världen ska bli en liten smula bättre.

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22