Visste ni att…

Sep 19th, 2009 | By | Category: 1995-1, Artikel

…Svensk Bokkatalog regelbundet publicerats sedan 1866? Sedan 50-talets början ansvarar Kungliga Biblioteket för titelupptagning och redigering. Nu finns den alfabetiska delen för 1976-85 tillgänglig (18.600:- inkl. moms) och den systematiska delen (3.375:- inkl. moms) kommer våren 1995.

… när Peter Høeg besökte New York utsattes han för ett test under en middag på en fashionabel klubb? Han placerades intill en dam med hatt så stor att författaren hela tiden måste luta sig åt sidan för att själv kunna äta. Det visade sig att man ville kontrollera att han kunde föra sig – för annars hade han inte fått ett tilltänkt pris. Nu fick han det och i USA har boken Fröken Smillas känsla för snö gett författaren betydligt över tio miljoner kronor hittills,

…ett Sherlock Holmes-museum finns instoppat i den gamla finkan mitt i staden Nyköbing på Själland? Främst finns där tryckt material om detektiven, men också grammofonskivor – och ett litet glas sand från ReichenbachfaIlet i Schweiz där Holmes kämpade mot professor Moriarty.

Utöver Holmessamlingen kan besökarna också bese Det Danske Kriminalakademis Bibliotek. Museiföreståndare är Bjarne Nielsen.

…den franske deckar- och barnboksförfattaren Daniel Pennac skrivit en bok om problemet med att få barn att läsa böcker?

Den heter ”Comme un roman” (Gallimard) och slutsatsen han drar är att romanläsning förvandlats från glädje till plikt för många. Därför ser de hellre på TV och video.

…Jean Bolinder är lektor vid Polhemsskolan i Lund, undervisar i drama, skriver på en doktorsavhandling i litteraturvetenskap och till hösten kommer med en kriminalroman betitlad Fjärilseffekten?

…tre specialbokhandlare i London slagit sig samman och delar butik på 71 Charing Cross Road, WC2? Butiken heter Heartlands & Murder One och där hittar man allt värt att hitta inom deckare, agentromaner, science fiction, romantik- och kärleksromaner.

…Schweiz, Frankrike och Belgien samsas om en frimärksutgåva kring Georges Simenon?

Frimärkena har samma porträtt, men bakgrundsmiljön skiljer sig. På bilden ovan ses schweiziska utgåvan med Simenon framför sin bostad i Lausanne. Frimärkena började säljas 15 oktober 1994.

Belgien har en stadsbild från Liège, där Simenon föddes och Frankrike visar Quai des Orfevres i Paris där en del av bokintrigerna utspelas.

…Christer Nygren hör till de kriminalförfattare som lämnat Bonniers på sista tiden?

I höst kommer han på B. Wahlströms med sin nya thriller Comeback. Wahlströms kommer, som en liten förövning, att ge ut hans tidigare böcker Deadline (1986), Flashback (1987), Exit (1988) och Liten tid vi leva här (1989) i pocketversioner.

…det blir ytterligare två TV-avsnitt med kommissarie Morse? John Thaw har gått med på att spela rollen eftersom de nya filmerna, till skillnad från andra avsnitt, baseras på böcker av Colin ”Kryssdags” Dexter. I Storbritannien visas den första filmen till jul, och senare får vi se den i Sverige – ett av de mer än 50 länder som fastat för Morse.

…att Jan Mårtensons bokhjälte, antikhandlaren Homan, fått ett eget litterärt sällskap med fler medlemmar än Tegnérsällskapet?

Homansällskapet bärs upp (som snart sagt all annan kultur) av mogna, bildade damer som protesterar vilt var gång det verkar som om Homan tänker gifta sig i böckerna.

Var och en av medlemmarna vill ha honom för sig själv. Katten Cleo har inget eget sällskap, kan DAST meddela, som ett litet tips till föreningsbildare.

…förre DAST-redaktören Iwan Morelius arbetar på en ny bok? Den heter Möten med författare och andra människor i bokvärlden.

Troligtvis blir den mycket intressant för Iwan har träffat massor av spännande personer. Från Spanien meddelar han att boken blir rikt illustrerad.

…Sverige och Danmark har Europas högsta moms på böcker? Svenska Bokförläggareföreningen har bett finansminister Persson att sänka momssatsen från dagens 25 procent till högst 12.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22