Vad är en bok? Den dyraste kostar 80 miljoner

Mar 27th, 2013 | By | Category: 2013-03 mars, Artikel

Audubon-FlamingoFrågan om hur man definierar en bok var till för inte så länge sedan inte så komplicerad. Men nu?

Redan i Internets barndom lades det ut texter, hela böcker, på webben. 1992 startade Projekt Runeberg där det finns både böcker som ser ut som den bok som en gång trycktes, och inskannade böcker där bara texten men inte originalutseendet finns med.

Och nu finns alla dessa olika böcker, där en del kräver speciella eboksläsare, andra kan läsas på en vanlig dator/läsplatta/smarttelefon.

Än så länge lever också den tryckta boken, den som vi (än så länge) associerar med begreppet bok.

Men i begynnelsen var förstås böcker skrivna för hand, kopierade i enstaka exemplar eller masskopierade. Många munkar har under århundradena ägnat sina timmar åt detta, och vackert blev det ofta.

Trycktekniken gjorde mångfaldigandet enklare, och ännu enklare när Gutenberg fixade sättningen. Från tidigare eror lever begrepp kvar också i dagens elektroniska “tryckteknik”. Anfanger var skrivarna först med, stilgrad, hur många punkters storlek en bokstav har, arbetar alla ordbehandlingsprogram med. Men kägeln känner bara vi till som varit med länge i tryckbranschen.

Så böcker kan se ut lite hur som helst. Böckernas storlek har varierat under årtusendena. Nu finns ett antal standardstorlekar, och “skrivmaskinspapper” har blivit ännu mer standardiserat: nu verkar A-systemet ohotat i stora delar av världen. A4 känner vi alla till.

Men boktryckarvärlden hade fler standardformat. Folio har många hört talas om men inte många kan direkt säga måtten. Men stort är det.
Då förstår man att elefantfolio är ännu större. Och så finns dubbel elefantfolio (100×75 cm).

Sådana trycks normalt inte längre, men det finns från förr. Det formatet har världens dyraste bok, John James Audobons The birds of America, som utkom i flera delar 1827–1838, i ett begränsat antal exemplar. Upplagan kunde inte bli så stor för det är en bilderbok (textdelen trycktes i mindre format separat) där alla bilderna är handkolorerade. Storleken berodde på att författaren/konstnären ville avbilda fåglarna i naturlig storlek, vilket trots sidstorleken fick en del stora fåglar att kröka sig på ett inte helt naturalistiskt sätt (flamingon på bilden t ex). Ornitologer känner förstås till boken för den räknas som den mest berömda fågelboken.

För två år sedan såldes ett exemplar på Sothebys för 11,5 miljoner dollar, vilket då motsvarade ca 80 miljoner kr. Ni hittar mer information på Wikipedia, och en massa artiklar om “den dyraste boken” om man söker på författare och titel.

Det har gjorts nytryck, högklassiska reproduktioner i full storlek, men inte heller sådana är billiga.

Naturligtvis hittar du en massa om boken och prisrekordet på webben – och en gratis eboksupplaga hos Google Books (http://books.google.se/books/about/The_Birds_of_America.html?id=x1MDAAAAYAAJ&redir_esc=y), men dubbel elefantfolio blir det ju inte.

Böcker har ju blivit billigare med åren, och antikvariskt kan man hitta pocket för några kronor, och gratis i bibliotekts återvinningslådor. Men uppenbarligen finns det riktigt dyra böcker också.

Och frågan kvarstår: vad är egentligen en bok numera? Förslag någon?

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22