Ulvskogs fantasilösa grepp

Sep 4th, 2009 | By | Category: 2002-3, Artikel

Av Bertil Falk

Ska en regering regera eller dela ut nådevedermälen? I Frankrike delas det ut nära två litteraturvedermälen varje dag året om. Det är kanske det som inte lämnat vår kulturminister Marita Ulvskog någon ro. Astrid Lindgren hade inte ens kommit i jorden förrän Ulvskog opportunistiskt i DN talade om att regeringen vill instifta ett litteraturpris till författarinnans minne för bästa barn- och ungdomsboksförfattare.

Ulvskog talar om ett årligt ”barnlitteraturens Nobelpris”. Den ”bästa” boken ska utses av en ”mycket kvalificerad kommitté”. Avskyvärda tanke. Den korporativistiska maktpolitik som förs ska utökas med ännu en kulturfascistisk elitstruktur för välavlönade kulturbyråkrater. Vet skäms!

Och författarförbundets fackbokssektion Minerva vill instifta ett prestigefyllt pris (lägg märke till att alla priser är prestigefyllda nuförtiden) för att höja fackförfattarnas status. Det är som att bota mässlingen genom att operera bort prickarna. Eller att höja status genom att ersätta ordet städare med lokalvårdare. Kosmetika i stället för substans. Det tar aldrig slut.

Finns det inga nya grepp? I stället för dessa punktinsatser t.ex. skapa en generellt fungerande kulturpolitik med konkurrens på lika villkor? Är vår konservativa kulturminister handlingsförlamad? Det viktiga är möjligen att flåsa i kapp fransoserna.

Finansministern kanske kan berätta för kulturministern hur man devalverar värden med hjälp av inflation. Vad kulturen behöver är nytänkande och inte korporativistisk copycating.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22