Tysk/svenskt kriminalbibliotek

Mar 6th, 2010 | By | Category: 2007-1, Artikel

Av Per Erik Tell

Intresset för svensk kriminallitteratur i Europa verkar inte avta. Snarare tvärtom.

Det tyska förlaget Neuer Europa Verlag i Leipzig har just dragit igång en satsning på svenska deckarförfattare i en serie som kallas ”Schwedischer Kriminalbibliothek”.

Bland annat kan tyska deckarläsare få knyta kontakt med Kjell E Genberg, Ulla Trenter och Bo Baldersson.

– Vår ambition är att få med alla viktiga deckarförfattare det här biblioteket, berättar översättaren Erik Glossman.

I skrivande stund har två böcker kommit ut i serien. Det är Olov Svedelids Anmäld försvunnen på tyska: Als vermisst gemeldet och Stieg Trenters Dockan till Samarkand – med tyska titeln Ein puppe für Samarkand.

Olov Svedelid säger till DAST att han till dags dato har fått ut ett 20-tal böcker på olika förlag i Tyskland. Han tillhör dessutom stjärnorna i det som brukar kallas det svenska deckarlandslaget, utgiven som han är på 25 språk.

20-talet författare

Totalt räknar Erik Glossman med att det nu ska bli 20-25 titlar i Tyskland med 20-talet svenska författare. Klart är också att förlaget under våren 2007 i den här speciella serien ger ut Kjell E Genbergs JAS-planen och sedan är förlagets förhoppning att man ska kunna ge ut någon titel av Bo Baldersson också under våren 2007.

Under hösten ska de sedan följas av ytterligare två titlar. I skrivande stund är det oklart vilka. Erik Glossman vill heller inte spekulera i vilka författare det blir eftersom förhandlingar om rättigheterna inte är slutförda. Men namnet Ulla Trenter har nämnts.

Genberg i Röda Rummet

Kjell E Genberg har dessutom fått klartecken till att ge ut hela Christian Aage-serien om kommissarie Arnold Nyman i Holland. Förlaget De Rode Kamer (Röda rummet!) har köpt de sju första böckerna med option på de följande. Den första, Italiensk öppning kom redan i fjol med titeln Retour Stockholm och i februari 2007 lanserades Damoffer på bokhandelsdiskarna i Holland som Dossier Göteborg.

Genberg har allt mer börjat uppmärksammas utanför rikets gränser. Förutom Holland och Tyskland har Finland blivit en allt större marknad för honom efter ett halvtimmeslångt TV-program i YLE:s svenskspråkiga kanal.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22