Tre vänner med profetisk syn skriver om politik
Oct 3rd, 2015 | By ansvarig | Category: 2015-10 okt, ArtikelPå bokmässans scen försöker Karin Arbsjö hålla ordning på de tre författarna Thomas Engström, Christoffer Carlsson och Anders de la Motte. Temat är den politiska thrillern, men först vill de tre klara ut att de faktiskt är vänner som lärt känna varandra genom just sådana här sammanhang där deras böcker varit med.
– Vi tycker att vi har samma stämning när vi ses, inte som hos de fina författarna, sade Thomas Engström.
– Vi delar samma konspirationsteorier, lade Christoffer Carlsson till.
Samtalet kom att handla om att de oroar sig för att det verkar som om de har profetiska gåvor. Alla har skrivit manus med händelser som sedan inträffat just när boken kommit ut. De har fått kommentarer att de utnyttjar hemska våldsdåd och liknande, och har varit tvungna att förklara att boken skrevs minst ett halvår tidigare.
Som exempel tog Thomas Engström upp att när hans första bok var klar så kom beskedet att Julian Assange tagit sin tillflykt till Ecuadors ambassad i London. Han funderade på samband med Kuba och började skriva kubarelaterat, och då kom beskedet om öppningen mellan USA och Kuba.
Anders de la Motte trodde på profetisk förmåga och tur. Han hade skrivit om bl a fejkade mejl, och så kom avslöjandet om den stora ryska fuskmejlfabriken.
Kärrtorp
Christoffer Carlsson skrev om antirasister och autonoma som demonstrerade när Kärrtorpshändelserna ägde rum. Det var inte roligt och ett tag var han nära att ta tillbaka manuset. Man kan komma för nära verkligheten. Å andra sidan måste man förstå sådana personer för att kunna förhindra nya dåd i framtiden.
– Men boken, Den fallande detektiven, är en roman, och jag tyckte att det var bäst att den kom ut nu så att folk börjar tänka. Men det kom hotbrev.
Konspirationstänkande sysselsätter också de tre. En undring var om författare bör ta visst ansvar för att konspirationsteorier frodas. I viss mån, tyckte de, men även om konspirationsteorier kan vara bra ingredienser i böcker så är de vidriga i verkligheten. Men visst är de fascinerande.
Samhällskritik sägs ofta vara en viktig ingrediens i kriminallitteratur men Anders de la Motte trodde inte att läsarna söker sig till den för kritikens skulle utan för underhållningens.
Och här kom de samfällt med förslag till publiken: Se tv-serien Top of the Lake! Den kanske bästa tv-serien just nu.
Den har anknytning till kalla kriget, och Thomas Engström ansåg att den tydliga dramaturgin med två parter som lockar. I sitt fall hittade han den tydligheten i spänningen mellan Kuba och USA, och det har han utnyttjat i sin bok.
Anders de la Motte hade tänkt sig en klassisk polisdeckare, men det blir snabbt politiska kopplingar. Så en politisk thriller men inte stormaktspolitik. Han tycker det är spännande med att man måste fatta beslut snabbt, och i sin bok har han en politiker som fattar fel beslut vilket får stora konsekvenser.
Straffapparaten
Christoffer Carlsson sade sig inte veta vad en politisk thriller egentligen är. Som kriminolog är det straffapparaten som intresserar, men det är ju förstås politiska frågor. Ett exempel är narkotikapolitiken.
Moderatorn, Karin Arbsjö, undrade hur den svenska politiska thrillern mår? Mest män som skriver?
Thomas Engström mindes hur det var på 80–90-talen med en väldigt smal grupp som skrev, ofta torrt och akademiskt. I dag finns fler som är bra skribenter. Det skulle vara ett stort misslyckande om det inte kom böcker som speglade dagens läge.
När seminariet kom till slutet annonserades nästa punkt på den stora ljustavlan: Fredrik Reinfeldt om hur blir man statsminister.
En riktig politisk thriller…
LEIF-RUNE STRANDELL
Mer från Bokmässan 2015:
Nisse Schermans rapport: https://www.dast.nu/artikel/intryck-fran-bokmassan-nagot-farre-besokare-ny-crime-scene
Sara Lövestam: https://www.dast.nu/artikel/lattlast-inte-bara-latta-ord
Paula Hawkins: https://www.dast.nu/artikel/paula-hawkins-hitchcock-en-inspiration
Skräckförfattare: https://www.dast.nu/artikel/mote-i-skrack-mellan-en-erfaren-och-en-nyborjare
Emelie Schepp och Camilla Grebe: https://www.dast.nu/artikel/annorlunda-att-vara-egenforlaggare-och-att-skriva-ensam
Leif GW Persson: https://www.dast.nu/artikel/gw-min-dotter-ar-spion-tror-jag
Millenium fortsätter: https://www.dast.nu/artikel/david-lagercrantz-skriver-garna-fler-avsnitt-till-bron
UR, Utbildningsradion, spelade in en rad seminarier. Hitta dem på UR Play eller UR.se
Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22