Torsten Widholm: ”Terapiroman” låter lättledd författare råka ut för fal kvinna – och en hund

Mar 11th, 2010 | By | Category: 2005-2, Artikel

Av Jan Nygren

Torsten Widholm har via sitt förlag MBAB gett ut deckare med flera av landets namnkunniga författare. I fjol kom han ut med en alldeles egen bok på samma förlag Varför kan män inte säga nej?

Men Torsten Widholm är inte okänd som skribent, åtminstone inte i hundkretsar.

Han har länge arbetat som chefredaktör för Svenska Kennelklubbens tidning Hundsport, och jobbat hårt med den. Så hårt att han för ett par år sedan ”gick in i väggen”, fick diagnosen utbrändhet och blev sjukskriven i ett helt år.

Att skriva utan press blev en medicin som fungerade, så han började utnyttja den privata skrivarstugan i huset på Ekerö allt mer.

– Visst vill jag att min debutbok ska bli omtyckt, säger han. Men redan innan den kom till bokhandelns hade den tjänat sitt syfte. Mitt författande var den medicin som funkade bäst och arbetet vid datorn fick mig att komma i gång även med livet utanför.

Inte litterära debuten

Han tycks glömma att Varför kan män inte säga nej? inte är hans litterära debut. För några år sedan var han medförfattare i en volym i Alibi-Magasinet som på pärmen heter MC-Gänget Sweet Killers och på titelsidan MC-Klubben Sweet Killers. Som författare stod Kjell G. Stigson (efternamnet på den nye hjälten) och kännare av svensk detektivlitteratur kunde lätt identifiera den andre författaren som Kjell E. Genberg.

Torsten Widholm tycks använda honom också i den här boken, i ett lite retsamt porträtt. Kriminalförfattaren Erling K. Engberg är inblandad i en lätt trafikolycka och senare söks han upp av den krockade kvinnan som ber honom om hjälp mot sin hotfulle man. Den lättledde författaren följer henne till en ö i Mälaren där han lämnas kvar och där kvinnans make senare hittas mördad.

– Kan tänkas att det är Genberg, ler Widholm. I så fall är det svar på tal. Han har använt mig i ett par av sina böcker.

Men när Torsten kom tillbaka till jobbet som redaktör för Hundsport efter sjukskrivningen låg manuskriptet till Varför kan inte män … oavslutat på hårddisken därhemma.

Widholm våndades en del innan han bestämde sig för att göra boken tryckfärdig.

Blomberg mentor

– Att det till sist blev av är mest ett slags postumt tack till mannen som sparkade i gång mig, gav stöd och goda råd under startperioden – Stig O. Blomberg – Sveriges då äldste verksamma deckarförfattare.

Jag har också fått matnyttiga tips från etablerade deckarförfattare som läst det första utkastet…

Bokens grundidé hittade han för rätt många år sedan, i en artikel i en engelsk provinstidning. En lätt solkad revisor hade försökt iscensätta sin egen bortgång och sätta dit hustruns älskare för mord.

– Det utgångstemat har jag vridit och vänt på ett antal gånger, och tycker själv att jag kommit fram till en lagom tilltrasslad och inte allt för blodig intrig. Från början gällde det terapi, därav de mer eller mindre maskerade karaktärerna som både är allmänt kända personer eller bara mina personliga bekanta, som tittar fram här och där under berättelsens gång. De får helt tillskrivas mitt eget höga nöje under skrivandet.

Bokens verkliga hjältinna är en hund och det ligger också i sakens natur för en chefredaktör för Kennelklubbens tidning.

Nostalgisk nog har han valt att förlägga delar av handlingen till sin födelseort vid Mälaren.

Kan det tänkas bli fler böcker i framtiden?

– Inte omöjligt, men för ögonblicket mår jag alldeles för bra. Och då tar tidningen och förlaget all tid.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22