Thomas Brylla: Uppsaliensisk författare som satsar på familjen

Sep 12th, 2009 | By | Category: 2003-1, Artikel

Av KJELL E. GENBERG

I Uppsala verkar advokaten och privatutredaren Peter Bromander, en lite gnällig typ som förpestar tillvaron för kriminalkommissarie Staffan Öhrn.

Nej, vi kommer knappast att bli åtalade för förtal bara för att ha skrivit detta. Både Bromander och Öhrn är fiktiva varelser, födda ut författaren och bibliotekarien Thomas Bryllas hjärna.

Thomas Brylla har hittills kommit med tre romaner om denna dynamiska duo, som verkar i och kring lärdomsstaden i Uppland. Den första hette Befriande mord (1997), den andra Mördande brev (1998, båda dessa på MBAB förlag) och 2002 dök Dött lopp upp, fast på ett helt nytt förlag – Bombus.

Dött lopp handlar om misshälligheter inom Uppsala City Runners Club och en dag mördas deras rigide ordförande. När Bromander och Öhrn försöker ta reda på vad som ligger bakom finner de att flera medlemmar bär på mörka, farliga drag. Bromander får göra utflykt till Västkusten och en pilgrimsfärd till spanska Santiago de Compostela innan det är dags för upplösning under det klassiska Lidingöloppet

Ny förlagssatsning

”Bombus är mitt eget förlag”, erkänner Brylla. ”Till att börja med tänker jag ge ut mina egna och hustru Evas böcker där.”

På Bombus kom också hösten 2002 Eva Bryllas bok Ursäkta, hur var namnet? Det låter som en titel på en skämtbok, men är en bok om personnamn i praktiskt bruk och alltså allvarligt syftad, eftersom den berättar vad lagen säger om att byta efternamn till exempelvis Pistolenstierna, eller döpa ungen till Hjortron eller Vodka.

Thomas Brylla har skrivit fler böcker än de tidigare nämnda. Han debuterade så tidigt som 1987 med en ordspråkssamling med titeln Lexikon för livet.

Sedan dröjde det till 1992 innan ungdomsboken Sikta mot stjärnorna (B. Wahlströms) dök upp på bokhandelsdiskarna. 1998 gav MBAB ut Branden och därefter Farliga Piller 2001 och i fjol kom Bilolyckan (LL-förlaget).

Löptränare

En hel del av de här ungdomsböckerna (och även kriminalromanerna) har med idrott att göra, vilket inte är så underligt eftersom Brylla har varit tränare för långdistanslöpare.

Han tränade flickor och de blev riktigt duktiga.

”Mina tjejer var mycket jämna löpare”, säger han. ”De tog ofta medaljer, gjorde fina resultat i Dagbladsstafetten och flera av dem hamnade i landslaget.”

Thomas föddes i Örebro 1944. Han kom till Uppsala för att studera vid universitetet. Liksom så många blev han kvar i staden. I hans fall hette orsaken alltså Eva.

Sedan 1972 har han arbetat som bibliotekarie på Uppsala bibliotek, men parallellt har han hela tiden skrivit. Det har förutom böcker blivit en hel massa artiklar och recensioner.

Till att börja med stoppade Thomas ner sina längre alster i skrivbordslådan.

Lådan blev full

”Men den blev full så jag blev tvungen att skicka ett och annat manus till förläggare”, ler han. ”Jag kan knappt tänka mig någon bättre genre än kriminallitteraturen för att skildra det samtida samhället.”

När Befriande mord kom ut noterade DAST:s recensent likheter med Stieg Trenters sätt att skriva, något som författaren uppskattade eftersom han alltid varit förtjust i Trenters sätt att beskriva personer och miljöer.

”Att få ut en roman betydde också större ansvar inför nästa”, säger Brylla. ”Men på jobbet har jag möjlighet att ta ledigt någon vecka för att jobba med texten.”

Fortfarande en hobby

När han nu startat eget förlag blir ansvaret ännu större. Distributionen är ett aber, men det tror han sig ha löst genom att registrera Bombus hos Seelig och skaffat insäljning via ett företag som i första hand distribuerar vetenskaplig litteratur.

”Jag får se den här satsningen som hobbyverksamhet till att börja med. Det gäller att vänta, se och hoppas!”

Nästa roman av Brylla på det egna förlaget blir en riktigt seriös sak. Den utspelas i fiktiv miljö och handlar om en familj som lever under hot och därför splittras.

”De lever på osäker mark och därför har jag döpt boken till Gungfly.”

Vill man läsa mer om böckerna på www.bombus.se  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22