Tänker ni på Västerås som deckarstad?

Oct 4th, 2012 | By | Category: 2012-10 okt, Artikel

Av LEIF-RUNE STRANDELL

Västerås är känt för ASEA/ABB och gurka. Men deckare? Jo, Thomas Kanger har ju skrivit om poliser där. Och så kom Hans-olov Öberg med deckare som utspelar sig för några decennier sedan i staden. Men sen? Jodå, läs vidare!

Arne, Marianne och Hans-Olov börjar guidningen i Vasaparken

Arne, Marianne och Hans-Olov börjar guidningen i Vasaparken

Det finns faktiskt en författare som i fyra böcker har beskrivit staden, dock under namnet Aroshamn. Och författaren gömmer sig också under pseudonym, Aron Olnafors. Böckerna har fått inte oävna recensioner och liknats vid Bo Balderson i kommunal miljö.

När Olnafors luttrade förläggare Arne Olofsson frågar varför hans författare inte säljer så bra utanför hemorten får han ofta svaret: alltför lokalt.

Lokalt, muttrar han då, och säger “Fjällbacka”. Västerås är betydligt större. Och i Visby trängs deckarpoliserna…

Maria Lang
Dessutom, påpekar han, finns ytterligare en deckarkoppling, till Maria Lang som både föddes där och tog studenten i staden. En av hennes böcker utspelar sig där och i Olnafors Döden väntar på värdshuset finns kopplingar, inte minst omslaget är en kärleksfull pastisch på hennes Docka vit, docka röd.

Hur vet jag detta? Enkelt: en grupp deckarvänner fick en gedigen guidning av Arne Olofsson, Hans-Olov Öberg och Marianne Cedervall. Den senare är bosatt i Västerås men har låtit sina böcker utspelas på Gotland och i Lappland (och New York är på gång). Men hon är väl inläst på Maria Langs Västerås-tillvaro.

Hotell HackspettTrädhotell
Guidningen började i Vasaparken vid järnvägsstationen för där finns ett trädhotell, Hotell Hackspett (bilden), som byggts av konstnären Mikael Genberg (eller Magnus Gallsten som han heter hos Olnafors). I det trädhotellet hittas en mördad kvinna i Olnafors Mord på lätt svenska. Om du inte läst boken så vill jag bara säga att det är inte som du tror med titeln…

Konstnären retade sig på konstnärsnamnet i boken, enligt förläggaren, och hotade med stämning. En god idé, bra reklam, tänkte förläggaren och kontaktade en juridisk vän. Som meddelade kallduschen att om båda parter är överens om stämning så kan det inte bli någon.

Viktiga stopp under vägen var Fryxellska skolan och domkyrkans körläktare, viktiga platser i Hans-Olov Öbergs Djävulens tonsteg (som han också kunde peka ut). Han gick i musikklasser och var med i körer, och det är den miljön som finns med i boken.

Den musiklärare och körledare som gjorde mycket för Västerås som musikstad var Bror Samuelson och hans hustru, föräldrar till sångaren Mikael Samuelson. Här finns också anknytning till Maria Lang, för hon krävde av familjen Samuelson att få se deras hus för hon ville vara korrekt i sin bok. Det fick hon. Och domkyrkan har hon förstås med.

Naturligtvis fick vi se polishuset, landshövdingeresidenset, Djäkneberget och Stadshotellet, som alla spelar roll i en eller flera av böckerna.

Mat
Maten i stadshusets restaurang tillagas av den källarmästare som står för recepten i Aron Olnafors böcker.

I Olnafors debut, Vernissage med döden, finns en middag på Stadshotellet med, men när förläggare Olofsson frågade om inte hotellet kunde sälja boken fick han nej. Så i bok nummer två hämnades förläggare och författare med matförgiftning och berusad kock. Det kan vara farligt att reta bokmänniskor.

Inte bara miljöerna i böckerna är autentiska, många personer i Langs, Öbergs och Olnafors verk finns i verkligheten men kan uppträda under annat namn.

Maria Lang skriver inte mer, men många av hennes böcker är väl värda att läsa om (se artikel här i DAST: http://www.dast.nu/artikel/maria-lang-revival).

Marianne Cedervalls nästa bok utspelar sig alltså i en större stad, New York, men med samma damer som huvudpersoner.

Hans-Olov Öbergs tredje bok i Västerås-trilogin är under skrivande. Han har valt att hoppa tidsmässigt, först 70-tal, sedan (i nyutkomna Någon att lita på) 80-tal och så slutar det närmare nutiden.

Aron Olnafors förläggare (och, som han beskriver sig, researcher, redaktör, korrekturläsare) befarar att Aron ska komma med en femte bok: “Han gör mig gråhårig med sin förlegade kvinnosyn”).

Det finns deckarvandringar på många platser. Vi får hoppas att Västerås turism- och kulturansvariga inser hur lockande en sådan här stadsvandring är.

Framför residenset

Framför residenset

Polishuset, naturligtvis

Polishuset, naturligtvis

Här bodde Bror Samuelson

Här bodde Bror Samuelson

Domkyrkotornet

Domkyrkotornet

Hans-Olov läser på körläktaren i domkyrkan

Hans-Olov läser på körläktaren i domkyrkan

Inte bara deckare, här hyllas Tomas Tranströmer som arbetade många år i Västerås

Inte bara deckare, här hyllas Tomas Tranströmer som arbetade många år i Västerås

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22