Svärfars blandning gav idé till filmen

Sep 19th, 2009 | By | Category: 1995-4, Artikel

Tala om mord i familjen! Jan-Olof Ekholm skrev 1978 novellen ”Mördarens nya kläder” för Svenska Deckarakademins antologi ”Brottslig blandning”. Nu ligger den till grund för en ny TV-film. Manus och regi: svärdottern Ingrid Rudefors-Ekholm.

Därmed får den ekholmska historien om ett taximord räknas som en av de mer slitstarka i genren. Efter novellen utkom en LL-bok 1986 och för ett par år sedan ingick den i en radioserie med rysare under namnet ”Nattpass”.

Nu är det namnbyte för tredje gången: ”Sista körningen”. Med svärfars tillstånd har Ingrid även ändrat innehållet på en väsentlig punkt: Kvinnor är huvudpersoner.

– Jag blev fascinerad av novellens spänning och överraskningsmoment vid första genomläsningen. Sedan började jag fundera filmiskt. Kvinnor i de två bärande rollerna bör ytterligare accentuera dramatiken.

Huvudrollen innehas av ett hett svenskt filmnamn.

Gunilla Röör, medan unga stjärnskottet Erika Höghede är hennes motspelare.

Ingrid reste direkt efter skolan till USA med teaterdrömmar. Hon utbildade sig i New York och arbetade senare även som regi- och produktionsassistent vid flera teatrar. Under några år var Ingrid inspelningskoordinator för ett antal långfilmer, innan hon själv började producera kortfilm. Hennes första, ”A womans point of view during sex”, har visats på festivaler över hela världen. Hennes senaste, ”An exercise in film style”, inspelad i Stockholm hade premiär i höst.

”Sista körningen” stöds ekonomiskt av Svenska Filminstitutet. Inspelningen gjordes sista veckan i oktober i förorter och på ruggiga hamnplatser i stockholmsområdet. Till jul blir det preliminärt premiär på Folkets Bio och ett halvår senare är det fritt fram för TV.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22