Stor brottslighet i Sveriges äldsta stad

Aug 27th, 2019 | By | Category: 2019-08 aug, Artikel
Anna och Ted i bussen

Anna Lihammer och Ted Hesselbom berättade om sina böcker och sitt skrivande under resan till Sigtuna. Bussen en SJ-veteran från 1987 som före pensioneringen rullat på Gotland.

Sällskapet Deckarvännerna, med basen i Stockholm, tog i år buss till Sigtuna, som ju är Sveriges äldsta stad, för den traditionella augustiutflykten. Med i bussen var författarna Anna Lihammer och Ted Hesselbom, den senare dessutom kultur- och museichef i Sigtuna. Deras senaste deckare utspelar sig dock mest i Stockholm (Solitären).

I Sigtuna inleddes med presentation av de tre Sigtunaförfattarna Crister Matsson, Ralph Stenbäcker och Jonas Kihlman. Presentatör och utfrågare var kyrkoherde Jakob Tronêt, deckarläsare som funderar över kyrkans närvaro i moderna kriminalhistorier. Mest som miljö, trodde han.

Sigtunaförfattare

Deckarseminarium i församlingshemmet: Crister Mattsson, Jakob Tronêt, Ralph Stenbäcker och Jonas Kihlman.

Besökarna fick guidning till herrarnas litterära mordplatser och det finns fler ruiner som kan vara miljö i kommande böcker. Klockstapeln som brann i verkligheten har också bränts ner i ett par böcker.

Ingen litterär Sigtunaresa kan göras utan ett besök på Sigtunastiftelsen (som har Sveriges största privata bibliotek, dock inte primärt inriktad på deckare) där vi kunde se rummen där den nu kända kärlekshistorien mellan Olof Lagercrantz och Sven Stolpes fru utspelade sig, nu beskriven i Alex Schulmans roman Bränn alla mina brev från förra året.

Besöket avslutades i museets trädgård där Ted Hesselbom kunde peka ut arkeologisk och historisk intressanta platser.

LEIF-RUNE STRANDELL

Sigtuna museum: https://sigtunamuseum.se
Jonas Kihlman: http://www.jonaskihlman.se
Ralph Stenböcker: http://www.ralphstenbacker.se
Crister Mattsson: https://www.boktugg.se/2019/05/20/crister-mattssons-sigtunadeckare-utspelar-sig-bakom-verklighetens-politiska-kulisser/


Sällskapet Deckarvännerna: http://www.dast.nu/deckarvannerna
Deckarvännerna har gjort resor under flera år, här ett urval:
Norrtälje: http://www.dast.nu/artikel/de-har-tagit-sommarmord-till-en-ny-niva
Västerås: http://www.dast.nu/artikel/tanker-ni-pa-vasteras-som-deckarstad
Uppsala: http://www.dast.nu/artikel/vandring-i-uppsalas-deckarkvarter
Sandhamn: http://www.dast.nu/artikel/viveca-sten-vet-att-det-heter-sandon

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22