Sparkle Hayter undrar: Varför är boken en kriminalsåpa i Sverige?

Jan 11th, 2008 | By | Category: 2000-2, Artikel

Av ROLF NILSEN

– Vi rökare får vara syndabockar för allt dåligt som inträffar i världen, säger den 41-åriga Sparkle Hayler och tar ett njutningsfullt bloss på den cigarett som hon tänt först sedan hon förhört sig om det besvärar mig?Vilket det inte alls gör. Rök på bara.

Sparkle Hayter är en i British Columbia, Kanada, född journalist och författare som faktiskt har det legendariska Chelsea Hotel i New York som sin permanenta adress.

Och som i höst har fått sin första bok om den uppkäftiga TV-reportern Robin Hudson försvenskad under titeln Hårda bullar (Ordfront; översättning Claes Carlsson och Nina Lekander).

Det finns ytterligare tre utgivna böcker om Robin Hudson och inom kort kommer den femte i ordningen ut i USA.

Och nej: Sparkle Hayter har inte modellerat sin ihärdiga hjältinna med sig själv som förebild.

– Hon är både smartare och snyggare än jag!

I Sverige har hennes förlag valt att rubricera Hårda bullar som en “kriminalsåpa”, vilket gör Sparkle Hayter aningen förvånad.

Allvarligare än så

– Hmmm … jag kan första själva tanken bakom det där. Men lite allvarligare än så är ju faktiskt boken.

Efterhand i mitt samtal med Sparkle Hayter skymtar det fram att hon började skriva den första boken om Robin Hudson som ett slags mental terapi.

Hon satt på ett tåg genom Indien och hade just läst ut en av engelsmannen Simon Bretts humoristiska deckare om skådespelaren Charles Paris (“nästan okända här i Sverige, har jag förstått – vad roligt att du känner till honom!”) när hon slogs av insikten att hon ju själv skulle kunna försöka sig på något liknande.

Detta var 1995. Och hon hade en vistelse som frilansjournalist under bevakningen av kriget i Afghanistan bakom sig.

– Jag var stationerad i Peshawar, just på gränsen till Afghanistan, och fick vara med om en del riktigt hemska händelser där, säger Sparkle Hayler.- Det mesta av det har jag faktiskt medvetet blockerat bort. Mitt problem var att jag inte kunde distansera mig. Jag fick goda vänner där och jag vet fortfarande inte vad som har hänt med dem.

– Det som har hänt i landet är ju förfärligt.

 Anställd hos CNN

Sparkle Hayter har också varit anställd hos CNN och bland annat rapporterat från rättegången mot Jack Henry Abbott; den litterärt begåvade fången som efter en insats av bland andra Norman Mailer släpptes fri för ett tiotal år sedan och efter bara en kort tid i frihet attackerade en man och dödade honom. Samt utfört reportage av allehanda olika andra slag också.

– Tufft och lärorikt. Men dåligt betalt, ler Sparkle Hayter.

I sina böcker om Robin Hudson (de ännu ej till svenska översatta heter Nice Girls Finish Last, 1996; Revenge of the Cootie Girls, 1997 och The Last Manly Man, 1998; den allra senaste heter Chelsea Girl Murders) driver Sparkle Hayter skickligt och övertygande med vår mediefixerade värld.

– Jag upptäckte att jag kunde vara rolig redan i småskolan och sedan dess har jag fått utlopp för det i mina böcker och även, stundtals, som Stand Up-komiker, berättar Sparkle Hayler.

– Robin Hudson har det ju struligt med sina olika pojkvänner och så är hon ju inte så väldigt perfekt heller. Faktiskt ganska slarvig, om sanningen ska fram.

– Det har förts diskussioner om att göra film av mina berättelser om henne. Jag skulle helst se att Joan Cusack fick spela huvudrollen i så fall.

Faktum är också att Sparkle Hayter gärna vill slå ett högst seriöst slag för att världen ska bli ett trevligare ställe att vistas på.

– Vi tar ju oss själva på alldeles för stort allvar, eller hur?

– Varför kan vi inte tillåta oss att vara lite mera vänliga men samtidigt smarta också? Det skulle jag tycka om

Gillar det absurda

Sparkle Hayter gillar helt enkelt det lätt absurda och gör sitt till för att tillvaron inte alltid ska behöva vara så tungsint.

Genom sina böcker, sina Stand Up-framträdanden och sitt sätt att vara.

– Om jag styrde världen så skulle det finnas plats för betydligt mera av Monty Python-mentalitet i den, försäkrar hon och tänder ännu en cigarett.

BÖCKER AV SPARKLE HAYTER:

What’s A Girl Gotta Do? 1995 (Hårda bullar 1999).
Nice Girls Finish Last 1996
Revenge of the Cootie Girls
1997
The Last Manly Man
1998  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22