Slumpen: och så blev det en massa deckarförfattare

Nov 11th, 2017 | By | Category: 2017-11 nov, Artikel

Sören BondesonSören Bondeson har skrivit både lyrik, faktaböcker, romaner och deckare. Men bland författarkollegerna är han mest känd för att vara den som lärt flest blivande författare att skriva deckare.

Men det var en slump att det blev så. Han kommer från Sollerön och under uppväxten så var det mycket prat om kriget.

— Det påverkade mig.

Pappa jobbade vid norska gränsen medan mamma skötte gården med sex kor. Annars är det mest uppseendeväckande vad gäller Sören Bondeson att han spöade Stenmark i en skidtävling 1969.

Författare? Ja han började skriva men annars var det jobb som mentalskötare på Långbro under tio år, mest natt, som byggjobbare och taxiförare.

Han läste Göran Sonnevi och det blev hans ingång till litteraturen och lyriken.

1989 gav han ut en novellsamling (lite före sin tid säger han själv), men så kom slumpen in: han fick jobb som skrivarlärare. 1994 kom hans första kriminalroman. 1995 hans första diktsamling.

— Jag är hopplös på att planera mitt liv…

Däremot är han bra på att planera hur man lägger upp en bok. När han började vid skrivarakademin fanns det inte så många sådana kurser. Tillsammans med ett par andra författare byggde han upp verksamheten och de sålde den sedan till Folkuniversitetet. Verksamheten växte och har nu 500 deltagare per termin.

Under snart 25 år har han hjälp 90 författare. Bland hans ”framgångar” finns Åsa Larsson och Camilla Läckberg, Jens Lapidus

— Åsa Larsson är väldigt bra på att skriva om snö.

Sören BondesonMen han skriver inte själv så som han lär ut, men det blir böcker ändå. Dock har skönlitteraturen varit trögare de senaste tio åren, först i år kom den nya historiska spänningsromanen Lögnen är en annan sanning. Den utspelar sig 1941 i Stockholm, alltså under andra världskriget då staden var navet i en omfattande spionverksamhet.

— Researchen tog fem år. Det var mycket att läsa, en hel del spionböcker och letande i arkiv, bl a FBIs. För att hitta rätta miljöer har Stockholmskällan (www.stockholmskallan.se) varit bra. Så nu är jag nästan expert på 40-talets musik där YouTube varit till hjälp.

Annat har varit Svenska Dagbladets årsbok där man hittar vilka filmer och och teaterföreställningar som gavs.

— Och så ljuger jag lite.

Egentligen började det redan på 90-talet med idén om att skriva om Wallenbergarna som var mycket aktiva under kriget. Och de spelar en stor roll i boken (Marcus syns på bokens omslag). Han hade fått ett stipendium där han fick vara i Författarförbundets hus i Grekland, donerat av Ariane Wahgren.

— Hon var egentligen också spion under tiden då Grekland styrdes av miitärjuntan.

LEIF-RUNE STRANDELL

PS Ordfront har flera kurser i att skriva skönlitterärt med Sören som ledare. Mer info på Ordfront: https://www.ordfront.se/aktuell/kurser/skrivarkurs/

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22