Ska du skriva en bok? Ljug!

May 13th, 2014 | By | Category: 2014-05 maj, Artikel

Stefan EinhornStefan Einhorn ger råd till den som vill skriva en roman: Börja med något du kan, men sedan ska du börja ljuga. Och ljug sedan lite till, Och sluta med att ljuga ännu mer.

Fast det gäller förstås inte om man skriver fackböcker, medger han. Hans bästsäljare, Konsten att vara snäll, är inget ljug. Han blandar gärna fackböcker, populärvetenskapliga böcker med romaner. Nu har han också gett sig in i thrillerbranschen med Stenträdet, en filofofisk-teologisk undergångsthriller. Jorden kommer att gå under om inte Livets träd lever. Alltså det trädet som fanns bredvid Kunskapens träd i Edens lustgård.

Han skulle absolut inte vara nöjd med att hålla sig till en fåra, Konsten att vara snäll del 8

Nej, författaren är inte ute för att frälsa oss till gudstro (men gärna till att vi ska vara snälla), men när han berättade för Deckarvännerna om sina böcker så bjöd han in Gud att delta i samtalet. Han/hon kom.

Stefan Einhorn inledde med att berätta en gammal judisk historia om rabbinerna som var oeniga om en tolkning av Talmud. En av dem var helt säker, men de andra ansåg att han hade fel. Då sade han att om han hade rätt så skulle Gud visa det genom trädet utanför. Och trädet lyfte från marken och flög hundra meter och landade där.

Nej, tyckte de andra, det var ett under men inget bevis. Se då på floden, sade rabbinen, och se, floden ändrade riktning.

Jovisst, ett mirakel men inget bevis.

Förtvivlad åberopade han då Gud: kom och säg att jag har rätt. Och en mäktig stämma hördes ovanför dem, som undrade varför de inte kunde inse att rabbinen hade rätt.

Tyst, sade de andra. Du gav oss lagen och att vi ska tolka den, så kom inte här och blanda dig i.

Och då insåg Gud att det skulle han inte göra.

Bra med thrillerformen
Stefan Einhorn anser att thrillerformen passade för det han ville ta upp, människans behov av andlighet, men också faran av fanatism och fundamentalism.

Problemet är ju att dårar och fanatiker är säkra medan de kloka tvivlar. Men vi själva tycker ju inte att vi är fanatiska, vi har ju rätt.

– Och visst finns ”tårtbitsfanatiker”, där man i vissa delar aldrig tvivlar på sina åsikter.

Vi tror att vi förstår så mycket, men vi har bara fem sinnen, påpekar Stefan Einhorn. Den stora frågan är hur ett fungerande universum har skapats. Chansen för det var väl liten, men kanske finns det många universum och då är ju chansen större att det finns ett som fungerar.

Våga tänka själv
Han vill att vi ska tänka mer självständigt, och han mindes en situation 1991. Det var första dagen på jobbet, på ett sjukhus i Stockholm. En kvinna behövde vård, men kom från ett privat sjukhus. Skulle hon läggas in, men vem skulle då betala?

Han undrade om han skulle göra sig omöjlig redan första dagen och säga vad han tyckte, men räddades av en överläkare som slog fast: Klart att vi lägger in!

Hur självständigt tänker vi? Han förelade åhörarna ett litet test:

Du kommer körande i din lilla sportbil på en liten väg, vädret är dåligt. På en busshållplats ser du en gammal sjuk dam som behöver till sjukhus, en vän som hjälpte dig mycket en gång och en idealpartner. Bilen har bara plats för två, hur lösa detta?

Tänk, käre läsare. Och betänk att majoriteten röstade för sjukhustransporten. En påpekade att det förstås går att köra förbi och strunta i alltihop.

Stefans lösning: Ge bilnyckeln till vännen som får köra damen till sjukhus, och du får chansen att lära känna idealpartnern medan ni väntar.

– Jag är agnostiker. I Stenträdet handlar det om mänsklighetens utplåning. Är det realistiskt? Men vi lever i en fantastisk tid. Barnadödligheten går ner, allt färre svälter. Det finns enorma faror med miljöförstöring, massförstörelsevapen och epidemier som kan spridas snabbare än någon gång tidigare. Det är stora risker, men också stora möjligheter.

– Judendomen säger att varje människa har ett ansvar, för vänner, för alla vi möter, för hela världen. Så hur ska vi leva?

Så slutar Stefan Einhorn i godheten, i konsten att vara snäll. För vi njuter av att göra gott. Det stimulerar samma centrum i hjärnan som knark gör, och som god mat och sex.

Och Guds sista kommentar var att detta låter intressant.

LEIF-RUNE STRANDELL

Recemsion av Stenträdet

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22