Sex säljer! Eller han levde som han skrev

Jan 12th, 2008 | By | Category: 2000-2, Artikel

HAROLD ROBBINS – BESTSELLERFÖRFATTARE

AV IWAN MORELIUS

Den för några år sedan bortgångne bestsellerförfattaren Harold Robbins levde faktiskt det glamorösa liv han så ofta skrev om i sina böcker, många som såldes i miljoner. Han var en man som verkligen kunde ta ut svängarna under sitt 81-åriga liv.
De flesta av oss har blivit delaktiga av Harold Robbins fantasier – antingen genom att läsa hans böcker eller genom att se någon av de många filmer som böckerna legat till grund för. Faktum är nog att även om vi i smyg avundades honom hans liv i sus och dus, ofta omgiven av ett flertal unga, vackra kvinnor, eller hans enorma rikedomar grundade på hans böcker, tror jag nog inte att många av oss skulle ha velat vara i hans skor alla gånger. Hans liv, i rikedom och lyx och så färgstarkt, var så fulla av ups & downs att majoriteten av oss skulle avstå detta.
Harold Robbins hade just påbörjat sin biografi, arbetstitel Who the Fuck Knows Anything, endast några månader innan sin död i en ålder av 81 år 1997. Fram till den dagen hade han inte sett någon mening med att skriva om sitt liv. Till alla som uttryckte sitt intresse för en biografi sa han bara: ”Läs mina böcker, det är allt du behöver göra. Där finns allt”. Förslaget var långt ifrån långsökt.

Många av hans böcker var baserade och uppbyggda på personer han känt. Ända fram till böcker som till exempel The Carpetbaggers (1961) fanns det så kallade Jet Setet i hans garderob, redo att när som helst plockas fram i bokform. Robbins tvekade aldrig att närgånget blotta deras vilda liv.
The Pirate (1974) handlade om en arabisk köpman, Al Fay, vars äventyr i mångt och mycket påminde om den välkände vapenförsäljaren, Adnan Kashoggy, en god vän till Robbins.
Det har rapporterats att Kashoggyns fru, Soraya, formligen exploderade när hon läste boken samt att Al Fays hustru Jordan, utpekad som nymfoman, blivit otroligt upprörd och tom försökt att stämma Robbins inför Högsta Domstolen i England, utan resultat.

Blev som huvudpersonerna

Ju fler exemplar hans böcker såldes i – hans sammanlagda 750 miljoner ex gav honom 40 milj dollar – ju mera kom han att likna de glittrande huvudpersoner han skrev om. På hans enorma yacht såg han till att den enda bok som var inom synhåll var The Joy of Sex. Däcket på båten var oftast fyllt med unga kvinnor i olika stadier av nakenhet. De som för stunden föll honom i smaken kunde ofta få en nick från honom samt orden: ”Nu är det dags för en liten siesta” eller ”Research för min nya roman”.
Åtskilliga sådana stories cirkulerade runt Robbins och kunde få många att tycka att han var bara en snuskig gammal man, men faktum var att han verkligen älskade kvinnor, fullt och genuint – och de älskade honom tillbaka och var mycket charmade av honom.
Allt detta gav honom bara högre upplagor och han gjorde ingenting för att eliminera dessa rykten, tvärtom uppmuntrade han dem oftast. Värt att lägga på minnet är historien om att han skulle ha blivit adlad av Tsar Nicholas II under dennes vistelse på Waldorf Astoria i New York och att hans mor var en kammarjungfru. Vid ett annat tillfälle förnekade Robbins vilka hans föräldrar var, men sa att han var född 1916 i Manhattans Lower East End och att han placerats utanför ett katolskt barnhem. Munkarna där kallade honom för Francis Kane, ett namn han senare använde i sin första roman på barnhemsbarnet och huvudpersonen. Titeln var Never Love A Stranger.
Vid tio års ålder blev han Harry Rubin när en judisk apotekare och dennes fru adopterade honom. Den unge Harold förvånades över det faktum att hans adoptivföräldrar hade fotos av honom som baby, något som de vägrade att förklara för honom. Det har senare förmodats att hans adoptivfader, Charles Rubin, var hans riktiga far, men att han efter att ha blivit änkeman kort efter pojkens födelse inte orkat med ett litet barn. När han senare gifte om sig återtog han Harold från barnhemmet där han lämnat honom.

Skumma jobb på strippklubbar

Vid den åldern tjänade Robin sina fickpengar på småskumma jobb av olika slag på diverse stripteaseklubbar. Han skröt också att han var springpojke åt en langare och att han levererade kokain till Cole Porter samt cigarrer åt Lucky Luciano.
Man skulle kunna tro att för att kunna bli en bestsellerförfattare som Robbins måste han ha en högre utbildning i engelska innan man kan sätta det på pränt. För Robbins räckte det tydligen med fyra års high school. Det var allt för honom. Resten var livets skola.
Vid femton år lämnade Robbins hemmet. Han ljög om sin ålder och tog värvning i ubåtsflottan i Florida och det är där han fortbildade sig genom att ta korrespondenskurser. Det var även där han hade sin första homosexuella kontakt.

På godståg till New York

1929 tog han sig till New York på ett godståg. Det var depression med stort D och han försörjde sig som snöskottare, innan han fick jobb som kontorist på en grönsaksaffärskedja. Det var här som han fick idén, denna Gudagåva han hade, att se möjligheten till att våga för att vinna och som skulle sätta honom på ”Vinnartåget” för all framtid.
Robbins hade under sitt arbete kommit underfund med att grönsaksaffärerna sålde bönor och nötter för en viss summa medan farmarna nere i Kentucky endast fick en bråkdel av detta. Han lånade 800 dollar – en enorm summa på den tiden. Av dessa använde han 200 för flyglektioner samt hyrde ett gammalt flygplan. Han hade räknat ut att om han själv kom flygande över farmarnas ägor skulle de få intrycket att han var en storköpare. Det fungerade.
De desperata farmarna sålde rättigheterna på sina produkter till honom för 50 cent per tunnland, som han sedan sålde till burkfabrikanterna och grönsakskedjorna med jättevinst. Han var inte ens tjugo år fyllda och nu miljonär. Men inte för lang tid. Det mesta gick åt till vackra kvinnor samt spel.

Svarta börshajen Robbins

1939 begick han ett stort misstag. Krig hotade Europa och Robbins, som hade mycket, önskade mer. Han vädrade en storvinst. Han förstod att en värld i krig skulle komma att få ont om bland annat socker, vilket gjorde att han snabbt tog ett nytt, stort lån och köpte upp det mesta av Puerto Ricos socker aktiestock med hopp om att priset skulle stiga mot höjderna. Oturligt för Robbins frös president Roosevelt sockerpriset till ett läge under det Robbins hade betalat.
Klockan 0900 en morgon bodde Robbins i ett så kallat Penthouse med utsikt över Central Park. Klockan 1700, samma dag, tvingades han flytta till ett billigt rum som kostade 25 dollar per vecka i Harlem.
Den nu helt bankrutte Robbins tvingades ta en mängd olika arbeten innan han lyckades få ett kontorsjobb på Universal Studies lager i New York, där hans kunskaper i matematik gjorde att hans ”Lady Luckstjärna” kom upp till ytan igen.

Blev befordrad

Under några kontroller av bolagets räkenskaper upptäckte Robbins en skandal av sådan magnitud att han omedelbart befordrades och flyttades upp till huvudkontoret. I mitten på 40-talet hade han förflyttats till Los Angeles, där han uppbar en stor lön som Hollywoodchef för Universals budget- och planering.
Robbins skulle senare berätta att hans karriär som författare började som ett vad. När han upptäckte att Universal betalade 300.000 $ för en roman förklarade han att han kunde göra bättre än så och ingick ett 100-dollarvad med ledningen.

Roman om sina ungdomsår

Resultatet blev hans första roman Never Love a Stranger (1948), en halvbiografisk roman baserad på hans ungdomsår under de svåra depressionsåren. Den fick en ganska respektfull recension i The New York Times. Den sålde bra och hans nästa bok blev The Dream Merchant (1949), en Hollywood-baserad roman, som fick ännu bättre recensioner och det var endast de ”smaklösa, onödiga och överflödiga” sexscenerna som fick reservationer.
Men Robbins var en smart kille. Han visste att det var sex som sålde hans böcker åt den stora publiken och han gav f-n i kritiken. Han behövde pengar. Hans böcker blev mer och mer öppet sex- och våldsromaner och hans huvudpersoner togs från del vilda livet där snabba bilar, maffian och sexiga kvinnor figurerade permanent. Den här sortens böcker sålde naturligtvis mer än det han tidigare skrivit.

Stora skatteskulder

Trots detta vacklade Robbins ekonomi eftersom han hade skatteskulder på 700.000 dollar plus andra skulder på 250.000 dollar. Han sålde slutligen sin Cadillac stående på trappan till Casinot i Monte Carlo för att kunna betala sin hotellnota.
När han återvänt till New York 1959 bytte han förläggare tack vare en mycket duktig advokat. Detta förde honom tillbaka till de rikas led ännu en gång. Hans utmärkta roman the Carpetbaggers (1961), inspirerad av Howard Hughes liv, blev en milstolpe vad gäller populärlitteraturen. Efter endast några få sidor har huvudpersonen, Jonas Cord, lyckats ha våldsamt samlag med sin styvmoder som nyss blivit änka. Sedan följer slag i slag våldtäkt, abort, självkastrering samt homosexuella samlag av bägge könen plus mycket, mycket mera av samma sort.
Robbins liv blev nu ett rent rövartåg av sex och överklassliv som inte ens hans sedan länge plågade hustru orkade slå ut med varför paret skilde sig 1992 – mycket kostsamt.

Skrev på hotell

Flera av sina böcker skrev han i ett fullständigt isolerat hotellrum, omgiven av flickor på sängen där han skrev. Han skrev dem mycket snabbt i en atmosfär av enorma parties, sprit och sex. Trots att pengarna rann in i en strid ström gjorde han av med mer än vad han tjänade. Generös till dumhet mot sina ”vänner” såg han dem ofta lämna honom när böckerna inte sålde så bra längre.
1982 fick han ett slaganfall som band honom till en rullstol. Tillsammans med sin andra hustru, Jann, levde han resten av sitt liv som var den absoluta motsatsen till det liv han levt tidigare. Nu omgavs han av katter i ett rum fullt av blommor och han skrev ända fram till sin död eftersom han visste att så fort han skulle sluta att skriva var han en död man.
Hans liv – farten han levde det, nedgångarna, uppgångarna – allt fanns i hans böcker. Intressant att läsa om, men skulle du själv vilja leva det?

BIBLIOGRAFI ROBBINS, Harold 1916-1997 (pseud f: Harold Rubin) (andra uppgifter säger att han föddes 1912)

Never Love a Stranger, Knopf 1948
Filmad som Allied Artists, 1958
A Stone For Danny Fisher, 1958
Filmad som King Creole, 1958
För kärleks skull, 1964
Where Love Has Gone, 1964 Filmad som Mord på älskare, 1965
Carpetbaggers, Rabén & Sjögren, 1965
The Carpetbaggers, 1961 Filmad som De hänsynslösa, 1964 samt som Nevada Smith, 1966 TV-film, 1975
Piraten, Askild & Kärnekull, 1976
The Pirate, 1976
Dödsängeln, Askild & Kärnekull, 1980 Stiletto, Mayflower, 1969
Filmad som Stiletto, 1969
Förföraren, Askild & Kärnekull, 1983 Spellbinder, 1982
Den odödlige, Richters, 1984
Descent From Xanadu, 1984

Källor:
Crime Fiction II. A Comprehensive Bibliography 1749-1990
by Allen J Hubin
Kriminalliltteratur på svenska 1749-1985 av Iwan Morelius
Filmade böcker 1951-1966 av Gunnel Wortzelius
Radio Times Film & Video guide 1994



  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22