Scott Turow: Framgångsrik författare anser att ”advokater är goda berättare”

Sep 19th, 2009 | By | Category: 1995-2, Artikel

Av ROLF NILSÉN

Scott Turow, 45, ser ut precis som man föreställer sig att en framgångsrik amerikansk advokat ska se ut. Mörk kavaj, en diskret, men ändå slagkraftigt matchande slips, som gör sig bra mot den krämfärgade skjortan, mörka byxor och av allt att döma handgjorda läderskor. Tidlöst mörka även de.

Alltså en välbetald advokat mitt i karriären. Men detta är också mannen som 1987 fick det största honorar som någonsin betalats ut för en amerikansk debutroman och som då på ett bräde kunde raka in 200.000 dollar för den extremt välsnickrade juridiska thrillern Misstänkt.

Därefter har han skrivit ytterligare två romaner; Bindande bevis och den nu aktuella Skyldig. Stadiga framgångar även de, om än kvalitativt kanske ändå inte riktigt i paritet med den faktiskt helt unikt sammansatta debutromanen.

Naturliga berättare

Scott Turow har besökt Sverige för första gången och har alls ingenting emot att diskutera sig själv, sina två karriärer eller varför så många advokater känner ett behov av att också uttrycka sig som författare (På Bokmässan 1994 förekom den författande advokattrion Turow, Andrew Vachss och Frances Fyfield).

– Advokater är väl naturliga historieberättare, tror jag. Amerikanska advokater har också kommit att utvecklas till ett slags prästerskap, med betydligt mera makt än de någonsin har haft tidigare. Lägg till detta även glamouren och de ofta mycket höga arvoden som det är frågan om i branschen. Det är faktiskt så att de advokater som förekommer i TV-serier som Lagens änglar och Matlock inte alls befinner sig så långt från verkligheten.

Läst över axeln

Scott Turow kommer från Chicago och arbetar på advokatbyrån Sorinenschein Nath & Rosenthal, som han också är delägare i sedan 1986. Kontoret finns på 66:e våningen i den 110 våningar höga Sears Tower, USA:s högsta kontorsbyggnad. Turow tar fortfarande pendeltåget in till arbetet, från Wilmette utanför Chicago, där han numera bor med sin familj.

– Min andra bok, Bindande bevis, skrev jag huvudsakligen för hand på pendeltåget. Jag skriver fortfarande när jag åker till och från jobbet, men nu gör jag det på en bärbar dator i stället. Vissa resor skriver jag inte alls, eftersom folk börjat känna igen mig och försöker läsa vad jag har skrivit över min axel.

– Jag minns en äldre kvinna, som med uppenbart intresse hängde över axeln när jag höll på med ett saftigt sexavsnitt.

Scott Turow hade som ung ambitionen att bli heltidsförfattare. Han gick på till kurser i ”Creative Writing” på universitetet, ledda av bland andra Raymond Carver, och knåpade hop romanen The Way Things Are – som ännu är opublicerad efter att ha refuserats av flera än 25 bokförlag.

Då satsade Scott på juridiken i stället. Och blev framgångsrik inom det området.

Uppmuntrande refusering

– Det var bara Farrar, Straus & Giroux som skrev några uppmuntrande rader till mig i sitt refuseringsbrev. Så följaktligen var det till dem som jag först vände mig med Misstänkt, säger Scott Turow.

Misstänkt handlar om distriktsåklagaren Rusty Sabich, som utreder mordet på sin kollega Caroline Polhemus och själv blir misstänkt för att vara mördaren. Det är en tät och ytterst spännande samt otadligt välskriven roman, där även korruptionen i Chicago ventileras på ett frikostigt sätt även om Turow föredrog att kalla sin hemstad för Kindle County i boken.

– I Chicago är det ovanligt att det går ens fem år mellan att en domare avsätts för korruption eller tagande av mutor, observerar Turow med cynisk saklighet. Det är den mest framgångsrika av de stora amerikanska städerna och där finns en rent förkrossande form av vitalitet. Men så har vi slumområden för den färgade befolkningen; segregerade ghetton, som visserligen är bättre än när jag växte upp, men som ändå är förfärliga. Där finns en destruktiv likgiltighet för våra problem, som är så kompakt att det är skrämmande.

Clockwork Orange-samhälle

Scott Turow sluter ögonen och säger att hans ”hjärta krossas” när han träffar människor som totalt resignerat och accepterar att de bor på ”USA:s slagghög”.

– Vi är i accelererande hastighet på väg mot ett Clockwork Orange-samhälle. För att få någon rätsida på det, måste det nuvarande systemet brytas upp helt och hållet och allt starta om på nytt igen. Jag tror faktiskt att Bill Clinton kan åstadkomma nödvändiga förändringar. Om han bara tillåts försöka, förstås.

Scott Turow är djupt kritisk mot stora delar av den amerikanska allmänhetens inkonsekventa låt gå-mentalitet, där förändringar efterlyses men där i stort sett ingen är beredd att betala för dessa förändringar.

– Vi riskerar öppet krig på gatorna om det fortsätter på det här viset, varnar han.

Efter denna diskussion om det amerikanska samhällets status som ett öppet och konstant blödande sår, återvänder vi till Scott Turows egna böcker.

– Bindande bevis skrev jag eftersom jag hade blivit intresserad av Sandy Stern, som var Rusty Sabichs advokat i den första boken. Och Skyldig kom till när jag blev fascinerad av en speciell juridisk teknikalitet, som förekommer i boken. Nu arbetar jag, med en planerad utgivning hösten 1995, på en bok där Sonia Klonsky från Bindande bevis har en större roll. Förut var hon åklagare men nu har hon stigit i graderna och blivit domare. Jag funderar också kring amerikansk politik i den här boken, som ännu inte har någon titel. Och så förekommer det en grupp människor, med inbördes lite olika relationer, i den och… vi får väl se vad det hela kan bli för något. Något ganska utmanande, hoppas jag på.

Böckerna filmas

Misstänkt filmades av Alan J. Pakula, med Harrison Ford i huvudrollen som Rusty Sabich. Turow gillade den men tycker att den kanske skulle ha redigerats på ett aningen annorlunda vis. Han tyckte ännu bättre om TV-versionen av Bindande bevis, som blev en miniserie med Hector Elizondo och Brian Dennehy (som även hade en stor roll i Misstänkt). Skyldig skall också bli film, i regi av Jon Avnet och som huvudrollsinnehavaren – den ex-alkoholiserade utredaren Mack Malloy – skulle Turow helst se sin kompis Brian Dennehy.

– Han ber mig alltid hitta på figurer som han sedan kan spela om böckerna blir film. Men jag antar att det blir någon som Nick Nolte, Jack Nicholson eller Tommy Lee Jones i stället.

Numera arbetar Turow bara deltid på advokatfirman och tar ofta fall som ”ingen annan vill ägna någon tid åt”.

Raffinerat mål

– Jag jobbade faktiskt med ett stort fall ganska nyligen som hade att göra med ett läkemedelsföretag som hade mutat olika läkare. Civilmål tar jag mig helst inte an längre. Men av ren nyfikenhet accepterade jag nyligen ett fall där en yngling anklagades för att ha stulit 60 dollar från en privat golfklubb. Det visade sig vara ett mycket komplicerat fall, under den enkla ytan. Diverse korruption och mygel bara vällde fram och jag befann mig plötsligt i centrum av den röran – och tyckte att alltsammans var enormt raffinerat!

Scott Turow ler under trötta ögonlock och säger att han ämnar fortsätta med sitt juridiska arbete och skriva sina böcker på deltid.

– Jag har ju fru och tre barn också. Och min yngsta dotter visar oroväckande nog vissa tendenser att vilja bli författare hon också…

Böcker av Scott Turow:

Misstänkt, 1987.

Bindande bevis, 1992.

Skyldig, 1994.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22