Så arbetar Anne Holt: Koncentration i ljudfyllt rum

Sep 19th, 2009 | By | Category: 1995-4, Artikel

Av BARBRO LINDBORG

Anne Holt säger att hon är för lat för att lägga ner några avancerade miljöstudier innan hon skriver en bok. Det är därför hon skriver romaner om poliser. Det är nämligen en miljö och ett ämnesområde hon känner till eftersom hon arbetat som polis.

Hittills har hon kommit med tre romaner, varav de två första – ”Blind gudinna” och ”Saliga äro de som törsta” i översättning av Maj Sjöwall hittills kommit ut på svenska.

Egentligen är det märkligt att hon hunnit med att skriva sina romaner. Innan hon hunnit fylla 38 har hon arbetat som journalist (bland annat på norsk TV:s viktigaste nyhetsprogram), varit polis och nu blivit advokat som utreder fall för att se om myndigheterna bör omhänderta barn. Som sådan blir det långa dagar, och det är först efter ordinarie arbetstidens slut som hon kan sätta sig vid datorn för att skriva. Men hon orkar. Med hjälp av olika naturmedel har hon lärt sig att hon inte behöver sova mer än två timmar per natt.

Märklig skapelseprocess

Det finns mer som är märkligt med denna kvinna – inte minst arbetsmetodiken före romanskrivandet. Då lägger hon sig nämligen på rygg och stirrar i taket i fem dagar för att tänka ut handlingen. När detta är gjort skissar hon ner alltsammans i form av ett träd på ett stort papper. Först när detta är klart kan hon slå på datorn och börja skriva.

Lugn och ro under skrivandet är inte att tänka på. Då skall hon ha TV:n på och minst ett par olika radiokanaler skall skvala. Det är först när rummet är fyllt av ljud som hon kan koncentrera sig på skapandet

Hon tror att drömmen för en journalist ofta är att kunna skriva en bok. Alla gör det inte. Själv hade hon tänkt ut titeln ”Blind gudinna” långt innan hon kom sig för att skriva boken som handlar om den kvinnliga polisen Hanne Wilhelmsen, polisintendenten Håkan Sand och advokaten Karen Borg.

Nya intriger klara

Fast i kommande böcker kan det bli nya huvudpersoner. Och nya böcker skall komma, säger hon. Hon har intriger klara fram till bok nummer sex, fast i vilken ordning de skall skrivas vet hon inte.

Däremot vet hon att det inte är så lätt att komma ut som debuterande deckarförfattare i Norge. Hon är ganska säker på att kändisskapet från TV gav henne draghjälp där. Men nu är hon etablerad, säljer bra trots att hennes idéer är radikala. Eller kanske därför…  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22