Rysk deckardrottning

Dec 28th, 2008 | By | Category: 1998-4, Artikel

Dagens Nyheters korrespondent Disa Håstad reser ofta i Ryssland och i en artikel i DN berättar hon att i boklådorna från Minsk till Baku har hon hittat en ny intressant författare. Rysslands ”deckardrottning” är en polisromanförfattare med en kvinnlig hjältinna. Hon heter Marina Alexejeva och är i verkligheten utredare vid Moskvakriminalen (med den klassiska adressen Petrovka 38) fast hon skriver under pseudonymen Alexandra Marinina. Hjältinna är major Nastia Kamenskaja, en ”tufsig och oglamorös men ihärdig” dam vars vardagsliv präglas av alla de problem en seriehjälte bör ha. Poliserna är hängivna sitt arbete och kamratskapet är starkt, vilket behövs eftersom de ”arbetar i en otacksam atmosfär av fattigdom”.
Det senaste året har Alexandra Marinina blivit en kändis som ofta deltar i soffprogram i TV. Hennes böcker har sålt i nio miljoner exemplar. Man kan hitta dem i kiosker och gatustånd i hela det forna Sovjet. Marinina kan enligt Disa Håstad skriva bra och bygger upp en spänning som gör att man inte gärna lägger boken ifrån sig. Men böckerna har mer och mer fått karaktären av abstrakta konstruktioner. Hon skildrar den nya borgerlighetens ambitioner, gör porträtt av mediefolket och de nya politikerna. “Realistiska iakttagelser serveras tillsammans med en del snusförnuftiga ’intellektuella’ citat från Bulgakovs böcker vilka tidigare bara snobbar kunde utantill”.
Mordhistorierna är krångliga, motiven oerhört långsökta. Håstad anar att Marinina helt enkelt är rädd för att skriva alltför förståeligt, vilket kan begripas eftersom brottsligheten i det nya Ryssland kan vara mycket farlig.
”Ändå: tänk att sitta mitt i smeten och inte ta ut mer av det!” avslutar Håstad sin artikel.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22