Publiksuccé för Crimetime Gotland

Aug 20th, 2015 | By | Category: 2015-08 aug, Artikel

Text och foto NISSE SCHERMAN

I två år har arrangörerna planerat deckarfestivalen Crimetime Gotland. När det äntligen blev av fick vi ett evenemang som det kommer att talas om länge. Till att börja med: vädret var på det allra bästa humöret. Solen lyste över Visby i dagarna fyra och visade upp staden från sin vackraste sida. 50 författare och 140 programpunkter inför en månghövdad publik. Succé utan något större att anmärka på, och en repris är redan utlovad till nästa år.

Invigning

Invigning med Lars Kepler, Denise Rudberg, Josefin Sundström, Jens Lapidus, Emelie Schepp, Viveca Sten, Katarina Wennstam och Thomas Engström.

Det var inte utan att jag hade mina dubier. En deckarfestival i Visby i augusti. Kan det locka? Finns det tillräckligt många utanför Gotland som är beredda att betala resa och hitta ett boende till ett vettigt pris? Det är visserligen inte mitt i säsongen, men ganska nära. Svaret var: Ja, det finns det! Besökarna kom i tusental och gjorde tillsammans med arrangörer, författare, moderator och funktionärer allt till en enda stor deckarhappening.

Efter en sommar där många klagat på kyla och regn var det som om allt skulle kompenseras. Molen blåste bort – trolleri. Solen värmde – trolleri. Vinden mojnade – trolleri. Även däruppe verkar det finnas någon som älskar deckare.

Och Visby, vad ska man säga? Det kan inte finnas en bättre och mer mytisk och mystisk miljö att förlägga en sådan festival. De utländska deltagarna var lyriska och det lovar ju ännu fler storfrämmande till nästa år.

Carina NunstedtFestivalgeneralen Carina Nunstedt (inviger på bilden) såg hela tiden lugn ut, och det gjorde hon rätt i. Allt var välarrangerat utan allvarliga fadäser. Det skulle i så fall vara att det fanns så mycket att välja på att man var tvungen att välja bort framträdanden som man absolut skulle vilja ha sett.

Nästan hela den svenska deckareliten var på plats, naturligtvis inkluderande de fyra Gotlandsförfattarna Anna Jansson, Mari Jungstedt, Marianne Cedervall och Håkan Östlundh. Dessutom är ju flera andra bosatta där på hel- eller deltid. Från Storbritannien kom Denise Mina (med festivalens coolaste frisyr), Belinda Bauer, Tony Parsons och Alex Marwood. Amerikanen Roger Hobbs var också där liksom danske Jussi Adler-Olsen. Den internationella listan kompletterades med Anne Holt och Ruben Eliassen från Norge.

Väl hemkommen blev jag ansatt av deckarabstinens men försöker nu samla ihop mig och delge er några små och stora minnen från Visby.

Belinda Bauer och Alex Marwood#  Denise Mina var nog den som var mest förtjust i vädret, skotska som hon är. Belinda Bauer (på bilden tillsamman med Alex Marwood) passade på att sola en del och Alex Marwood hade lovat att bada. Oklart om det skedde, vattentemperaturen var inte över 15.

#  Lars Kepler ska tillfälligt lämna Joona Linna i sticket, men de lämnar inte genren.

#  Mari Jungstedt och Anna Jansson hade var sin guidad busstur runt Knutas och Werns miljöer. De var extra efterfrågade och sålde slut direkt.

#  Viveca Sten pendlade. Hon var på festivalen, flög hem, bara för att återvända med båt tillsammans med 1 200 deckarsugna passagerare.

Anna Jansson#  Anna Jansson (bilden th) har i en bok dränkt ett mordoffer i Grappa. När hon gick förbi en parkbänk i Visby, där det satt ett par överförfriskade herrar fick hon höra: – Du Jansson, vi vill också bli dränkta i Grappa. Stor humor!

#  Åsa Larsson har för närvarande ingen ny Rebecka Martinsson på gång. Hon ägnar sig, tillsammans med Ingela Korsell och Henrik Jonsson, åt att skriva ungdomsböcker i PAX-serien.

#  Två deckarmiddagar genomfördes i Visby. Båda gångerna var Varg Gyllander och Carin Gerhardsen värdar. Den första innehöll Denise Rudberg, Katarina Wennstam, Christoffer Carlsson och Anna Jansson. De ersattes i den andra av Mari Jungstedt, Camilla Grebe, Michael Hjort och Lars Rambe. Författarna och värdarna satt på en scen och åt samtidigt som alla andra gäster. De hade ständigt påslagna mikrofoner och interagerade med publiken. Ett helt sanslöst, vansinnigt och absurt projekt som fungerade mer än väl. Jag och hustrun var på den första middagen och vi hade vansinnigt roligt.

# Katarina Wennstam höll på att lyfta till månen på fredagen. Då var det releasedag för hennes senaste bok Skymningsflickan. Lotta Olssons recension i Dagens Nyheter var idel lovord. Läs boken!

# Catharina Ingelman-Sundberg berättade att hon aldrig skulle låta pensionärsligan som hon skriver om ha i ihjäl någon. Bara snälla och glada brott där.

# Kristina Ohlsson avslöjade att hon skrev både barnböcker och vuxenböcker under samma år för att hon annars skulle ha så långtråkigt. Hur hinner människan?

# Helena von Zweigbergks deckare om fängelseprästen Ingrid kommer att återutges i pocket nästa år.

# Carin Gerhardsen berättade gripande om de projekt hon är inblandad i tillsammans med Läkarmissionen. Man bockar och bugar när man hör sådant. Hustrun och jag bestämde oss på stående fot för att bli Skyddsänglar.

# I Tyskland finns det ett universitet som har en tvåmånaderskurs i ämnet Carin Gerhardsen. Respekt!

# Fiktiva mord blir små när allvaret kryper närmare. Efter invigning på Wisby Strand var det en man som föll ihop utanför lokalen, till synes livlös. Författaren Håkan Östlundh ringde 112. Själv mindes jag var jag hade sett Karin Wahlberg tidigare, författare och läkare. Jag sprang snabbare än på femtio år och hämtade henne. Hon genomförde hjärtstart på mannen, som var alldeles blå i ansiktet, tillsammans med två sjukvårdskunniga. I det läget kunde jag bara bidra med att försöka köra bort en man ville fotografera. När han envisades bad jag honom istället att dra åt –e, och det visste han tydligen var det låg. Det kan tilläggas att allt slutade lyckligt.

Camilla Grebe# Camilla Grebe (bilden th) som tillhört två olika författarduor kommer nu ut med en egen bok.

# Ninni Schulman berättade om hur otroligt mycket folk som kommit till Hagfors när det var dags för bokrelease och mordvandring. Hon var tvungen att ge sig ut på stan för att fixa en ljudanläggning för att alla skulle kunna höra.

# Thomas Engström tycker att det är plågsamt att skriva böcker, men han kan inte låta bli det.

Emelie Schepp# Emelie Schepp (bilden tv) fick inte sin första bok utgiven. Då gav hon ut på eget förlag och sålde 40.000 ex. Imponerande!

# Kristina Appelqvist framträdde i Visby Domkyrka och intervjuades av kyrkoherde Jakob Tronêt med operaackompangemang. Annorlunda, men intressant och faktiskt humorfyllt.

# Varg Gyllander har lagt sina polistekniker på hatthyllan. Nu har han skrivit en fullständigt osannolik och klichéfylld bok där i princip hela Stockholm sprängs.

Marianne Cedervall# Marianne Cedervall (bilden th) har också använt hatthyllan. Där ligger Miriam och Hervor. Nu ger hon istället ut en mer renodlad deckare med Gotlandsmiljö. Men jag tror nog att humorn finns kvar.

# Gotlands Improvisationsteater underhåll varje kväll på Visby Börs där publiken fick styra handlingen. Mycket uppskattat och roligt!

# Det nya deckarpriset Crimetime Specsavers Award delades ut av Denise Mina. De nominerade var debutanter från förra året. Vinnare blev Stefan Ahnhem (se bilden nedan).

# Ett sista tips: Åk till Gotland nästa år!

Denise Mina Stefan Ahnhem

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22