Publikrekord på Deckarfestivalen i Sundsvall

Nov 19th, 2016 | By | Category: 2016-11 nov, Artikel

deckarfestlogoSvenska Deckarfestivalen i Sundsvall har blivit en trivsam deckarträff på höstkanten. I år arrangerades den för fjärde gången. Även om festivalen är en konkurrent till den mycket större Crimetime Gotland så finns där inget motsatsförhållande. De är så olika att de istället kompletterar varandra.

Liksom på Gotland är det en publik succé och årets upplaga slog alla besöksrekord med stor marginal. Det är orättvist Gard Sceenatt jämföra med Visby på sommaren, istället är det mer likt Krimfestivalen i Oslo. De båda evenemangen har samma avslappnade och familjära attityd som skapar en fin trivsel.

Upplägget varierar sällan så mycket. En stående punkt är att Svenska Deckarakademin presenterar de nominerade till årets deckarpriser.

Scenprogrammen innefattar seminarier och författarintervjuer. Man kan också gå författarvandring i Jonas Moströms fotspår och hela festivalen avslutas med en stor mordgåtemiddag där gästerna under smakfulla former får lösa en mordgåta.

Det är inte bara svenska författare som kommer till Sundsvall. I år deltog de två norrmännen Gard Sveen (bilden th) och Jörn Lier Horst tillsammans med fransmannen Olivier Truc (bild th).

Olovier TrucTyvärr ställde snöstormen till det för Helen Tursten och Anna Karolina. De lyckades aldrig nå Norrland. Men det fanns ändå gott om intressanta svenska författare. Jag minns speciellt det intressanta genussamtalet mellan Lisa Bjurwald och Katarina Wennstam (bild tv) under ledning av Katarina Gregersdotter.

Björn Persson, Ingemar Dahl, Gunilla Bergstrand och Olle Håkansson pratade om sina lokala Norrlandsdeckare. Vi fick veta mycket om de nya böckerna av Tove Alsterdal, Håkan Nesser, Malin Persson Giolito, Stefan Ahnhem, Viveca och Camilla Sten.

Alla författare modererades skickligt, trevligt och kunnigt av Kerstin Bergman (bild th) från Svenska Deckarakademin och Svenska Deckarfestivalens Kerstin BergmanTomas Melanderordförande Tomas Melander (bild tv).

Andra programpunkter var skolbesök av PAX-seriens författare Åsa Larsson och Ingela Korsell, bokimprovisationer, en reading av Peter James deckarpjäs Ett perfekt mord samt ett par Sundvallpoliser som berättade om ett riktigt mordfall. Dessutom berättade Karl Berglund och Niklas Lindblad på Mittuniversitetet om deckaromslagens roll.

Jag och många med mig trivs på Svenska Deckarfestivalen. Det är ingen dålig gissning att jag kommer att finnas där nästa år igen

NISSE SCHERMAN Bilder av Cecilia Träff

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22