Plötsligt small skottet – Journalenartiklar blir bok

Nov 19th, 2015 | By | Category: 2015-11 nov, Artikel

Omslag till Plötsligt small skottetNu blir de historiska skånska morden bok!

Den serie med historiska mord som sedan tre år tillbaka publicerats i KristianstadsJournalen ges ut i bokform lagom till jul.

– Vi har valt att enbart ge ut de historiska morden, inte de senare, i bokform och vi vet att de här artiklarna har rönt ett stort intresse bland våra läsare, säger KristianstadsJournalens chefredaktör, Tomas Tillberg.

Ända sedan TV-serien Skånska Mord i mitten av 1980-talet har de ruskiga historierna om Veberödsmannen, Hurvamannen och Esarpar’n fascinerat skåningarna. För att inte tala om Yngsjömordet, där Anna Månsdotter blev den sista kvinna som avrättades i Sverige. Det hände på fängelsegården i Kristianstad.

Totalt är det 16 ruskiga dåd som avhandlas i reportageform i boken som har titeln Plötsligt small skottet.

Förutom de tidigare nämnda finns mindre kända mord som Ignabergamordet, Grammofonmordet i Snärshult och trippelmordet i Harastorp, vid Djurröd, redovisade i boken.

– Mest intressant har det varit att hitta och lyssna till ögonvittnen som tidigare inte har berättat om sina upplevelser för pressen, berättar frilansjournalisten Per Erik Tell, som skrivit boken.

Han nämner Svea Olsson i Hässleholm som såg sin mor och far bli skjutna på gårdsplanen hemma i Vedhygge, utanför Ignaberga, en olycklig afton 1927.

Även i det mycket omskrivna fallet med polisen Tore Hedin i Tjörnarp, han som blev Hurvamannen, har Tell plockat fram nya ögonvittnen som bodde i Tjörnarp och deltog i den mördarjakt, som leddes av mördaren själv.

1600-talet
Boken inleds redan på 1600-talet då Skåne var danskt med ett rättsfall där dansk domstol dömer mördaren och överklagandet sker sedan i svenska Göta Hovrätt.

Det finns ytterligare två historier från 1600-talet i boken. Ett av dem handlar om Pus-Else, snapphanekonan som kanske inte ens fanns.

– Hon har funnits i folktro och sägner och även en sådan historia är väl värd att berätta om man bara klart visar att det kan vara en uppdiktad story från början till slut, säger Tell, och tillägger: Och man vet ju aldrig…

Arbetet med boken har krävt en hel del research och under några timmar på Riksarkivet i Lund kunde till exempel historien om Grammofonmordet i Snärshult rullas upp.

– Jag satt en eftermiddag med protokollsboken från Västa Göinge Häradsrätt och kunde läsa om mördaren Ivar Harald Nilsson, ett fall som inte är särskilt känt för allmänheten. Svenska arkiv är guldgruvor för den historieintresserade, säger Per Erik Tell.

Skillingtryck
I boken finns också ett antal skillingtryck publicerade i sin helhet. Förr i tiden var det ett vanligt sätt att berätta om rysliga händelser på landsbygden. Kort efter en händelse diktades en visa, trycktes upp och såldes.

Brodern till den skjutna mannen i Ignaberga skrev ihop ett skillingtryck som han cyklade runt och sålde där pengarna han fick in gick till den utsatta familjen, berättar Tell.

Boken ges ut av Stockholmsbaserade förlaget Ulima Esperanza Books, som drivs av förre chefredaktören på Kristianstadsbladet, Mats Lundman, kommer ut i början av december och ska finnas tillgänglig hos välsorterade bokhandlare eller kan beställas direkt från Per Erik Tell på e-post: p.e.i.tell@gmail.com.

Per Erik Tell

Per Erik Tell. Foto Kjell E Genberg

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22