Per Arne Skansen: Svensk hemlig agent av helt annan kaliber än böckernas hjältar

Sep 19th, 2009 | By | Category: 1995-2, Artikel

GUNNAR STAHL

En agent kan vara en tuffing med snabba bilar, fräcka brudar och dyra krogbesök.

Agenten kan också vara en militär, liknande Stig Bergling.

En tredje variant av agent är Per Arne Skansen. En helt vanlig svensk med ett helt vanligt arbete, som inte lever lyxliv och inte ens gjort militärtjänst.

Mellan 1986 och 1992, under drygt fem år, var Per Arne Skansen agent för först Sovjet och sedan, när det sovjetiska systemet brakade samman, för Ryssland. Om dessa fem år som agent berättar han i boken Lösenord: Buss 311 (Legus Förlag).

Historien inleddes vintern 1986/87. Skansen arbetade då på Bokdistributören, ett företag som sålde läroböcker, och blev kontaktad av en sovjetisk militärattaché. Sovjeten ville köpa böcker och dessa ville han att Per Arne Skansen skulle beställa åt honom .

Till en början var det helt oförargliga böcker det handlade om, men allt oftare gällde beställningarna böcker och skrifter utgivna av svenska militära staber och förvaltningar. Skansens ersättning för det ej alltför betungande arbetet var pengar, sprit och då och då krogbesök. Han blev ryssarnas ”vän”.

Insnärjd i agentliv

Intresset för Per Arne Skansen som ”användbar” ökade successivt. Nya militärattachéer tillträdde som ”övertog” svensken. Per Arne snärjdes under fem år in i ett agentliv där tjänsterna utlovades bli allt större och viktigare.

Vad militärattachéerna inte kände till var att Per Arne Skansen redan på ett tidigt stadium kontaktat den svenska militära säkerhetstjänsten och det var de som ville att Skansen skulle fortsätta som agent.

Och så blev det. Dubbelspelet pågick under drygt fem års tid och under högst vardagliga former. De som inte kände till att Per Arne Skansen var agent, och det var många, kunde aldrig drömma att han levde under dessa förhållanden mitt i vardagen.

Dramatisk upplösning

”Arbetet” som dubbelagent tog omsider slut och upplösningen blev dramatisk.

Per Arne Skansen bodde, och bor, i ett radhus på Ekerö, hade ett vanligt nio-till-fem-jobb och levde synnerligen anspråkslöst och enkelt. Han körde en risig och ålderstigen Mercedes och hade för övrigt inga dyra vanor.

Per Arne jobbar än i dag med böcker och kör runt i sin risiga bil. Och garanterar att han inte är agent.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22