Owen Wister: Sjukdomen gjorde honom till gränslandets skildrare

Sep 15th, 2009 | By | Category: 1998-3, Artikel

Av KARL-BERTIL JANSSON

Den amerikanske författaren Owen Wister föddes år 1860 i staden Philadelphia. Han studerade vid Harvard och utomlands. Då han var 22 år gammal hade han hunnit resa över hela Europa.

Men han blev sjuk och för att hamna i ett hälsosamt klimat reste han till delstaten Wyoming. Han blev så förtjust i västern att han bestämde sig för att skriva och skildra det stora gränsland som höll på att försvinna.

Wister skrev inte bara om västern, han upplevde en mängd hisnande händelser medan han vistades där.

En dag var han ute på prärien tillsammans med sin indianske vägvisare och några vänner. De kom fram till en bergsklyfta där det rann en liten bäck. De tog rast för att äta frukost och medan maten lagades gick vägvisaren för att hämta hästarna. Plötsligt kom han ridande tillbaka i full karriär.

– En björn! ropade han.

Wister ryckte till sig sin bössa och sprang genom busksnåren till sin vän. Då såg han björnen, en stor svart best som lyfte upp timmerstockar med ramarna för att se om det fanns insekter på dem.

Wister smög närmare medan björnen lufsade in på ett öppet fält, Wister smög fram när björnen satte sig bakom ett träd. Varje gång björnen stack fram nosen till höger om trädet smög Wister några steg åt vänster. När Wister hunnit fram under grenarna på trädet gick björnen undan och blev synlig på andra sidan. Plötsligt tvärstannade djuret och det såg ut som om den tänkte kasta sig över inkräktaren.

Vägvisaren ropade åt Wister att skjuta. Det gjorde han och björnen stupade. När Wister återkom till lägret höll följeslagarna fortfarande på att slå vad. De höll tre mot ett på att Wister inte skulle kunna skjuta prick.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22