Ord och mord redan tidigt för Carin Gerhardsen

Apr 24th, 2015 | By | Category: 2015-04 apr, Artikel

Carin GerhardsenDeckarförfattaren Carin Gerhardsen växte upp i Katrineholm och fick tidigt lära sig hur viktiga ord är och vad rättvisa handlar om. Mamma var språklärare och drillade liten Carin i ordens användning. Pappa var domare i tingsrätten och en del mord och våld följde med hem.

När hon blev tillräckligt stor fick hon sommarjobba på tingsrätten, vikarierande vaktmästare.

Agaton SaxDeckarintresset kom tidigt med Agaton Sax. Hon till och med bildade en egen deckarklubb.

Men heltids deckarskrivande blev det inte med en gång. I stället blev det mer siffror (ja, ja, jag vet att matematik är mycket mer) för hon blev matematiker och hamnade i databranschen, it-konsult. Hon jobbade mycket med att få mobiltelefonerna att funka överallt så att vi kan ringa vartsomhelst i världen, alltså med GSM.

Annat högteknologiskt blev det också, t ex en JAS-simulator.

Skrivit har hon dock gjort hela livet, i skoltidning, studentspex…

– Jag har alltid haft en känsla av att jag kan skriva, och så började jag på en filosofisk idéroman.

Det var när hon arbetade inom it och bodde i London, 27 år gammal och tyckte att livet var över. Borde ha blivit författare…

Det blev en bok, På flykt från tiden (och då hette författaren Carin Behrman) och gavs ut av Bra Böcker. Det blev fina recensioner men inte precis någon kioskvältare. Hon har inte vågat läsa om den.

– Jag var övertygad om att det inte gick att leva på att skriva böcker.

Så gick det som det oftast gör: man och barn. Och det är då efternamnet Gerhardsen kommer (norskättad make, ironiskt nog är Norge den sämsta marknaden för översättningarna).

– Det var  min man som övertalade mig att återuppta skrivandet.

Filosofiska frågor intresserar henne fortfarande men hon hade ju alltid gillat deckare och de tycktes ju sälja bättre. Formen ger också möjligheter att få in fler aspekter på människors liv.

Mordkommissionen
Eftersom hon var förtjust i den danska tv-serien Mordkommissionen där personerna är som folk är mest ville hon göra något liknande. Det blev tjänstledigt för att skriva och nu vet vi efter åtta deckare att det lyckades. Hon sade upp sig men hennes chef fattade inte detta förrän efter ganska lång tid.

Det visade sig alltså att man, i alla fall hon, kan leva på att skriva. Numera översatt till 25 språk och har faktiskt legat etta på Amazons lista.

Först alltså en idéroman. Också i deckarna vill hon få in annat än bara deckargåtornas spänning. dessutom ska poliserna vara vanliga människor, gruppen får inte var för politiskt korrekt sammansatt. Fast med en kvinna och en invandrare så är hon i alla fall inte inkorrekt.

Karaktärerna skulle vara tydliga, och hennes egen favorit, Gäddan, har en del av henne själv, är lite ”fel”.

— Men jag har också hämtat en del av henne från min faster som också var juristutbildad, gifte sig i Genève och blev diplomathustru men fick en kometkarriär som domare när hon kom tillbaka till Sverige. Kom bara ihåg att fasters make inte var sådan som Gäddans i böckerna.

Hon visste tidigt att brotten inte skulle handla om terrorism och organiserad brottslighet. Danska Mordkommissionen bygger ofta på verkliga brott och Carin får också en del av grunden för historien från verkligheten, även om låter flera fall blandas ihop. Det ska inte vara dokumentärer.

Hur blir man då utgiven? Hon planerade och skrev tre manus färdiga. Hon skickade dem till en rad förlag men fick snabba returer, uppenbart inte ens lästa. Tills Ordfront tackade ja.

Sedan har det blivit förlagsbyten, och när böckerna kom ut hörde en del av sig och undrade varför hon inte hade skickat till dem. Fast det hade hon ju…

Slutet för Hammarbypolisen
Tre manus klara från början. Nu är det åtta, och fler om Hammarbypolisen blir det inte. Redan från början hade hon ett antal ämnen hon ville ha med, och visste också hur trådar kunde börja i en bok och få fortsättning i de senare.

Hon har försökt bygg upp historierna som man gör i en tv-serie. Och visst har produktionsbolag varit intresserade. Det finns ett manus men färdig film tycks det inte bli. kanske lika bra, tycker Carin, eftersom man ville ändra karaktären på historierna.

Hammarby? Stockholmspolisen på Söder och söderort finns ju inte där? Nej, hon ville inte låsa sig vid befintliga lokaler även om söderortsmiljöerna är korrekta. Det har dock inte hindrat poliser från att heja på henne och hälsa från Hammarbykontoret.

Just nu är hon ledig. Det har varit tufft att skriva en bok om året, och nu kan hon ta sig tid att tänka på vad hon vill skriva mer. Ny genre kanske.

LEIF-RUNE STRANDELL

Carins deckarfavoriter:
Sjöwall—Wahlöö (särskilt Den skrattande polisen)
Karin Fossum
Ruth Rendell
Henning Mankell

Carin på finns på Facebook: https://www.facebook.com/caringerhardsen

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22