Ohlmarks fru – okänd skräck-, barn- och sexförfattare

Jan 20th, 2021 | By | Category: 2021-01 jan, Artikel

Av AHRVID ENGHOLM

Åke Ohlmarks känner alla till. Han som felöversatte Sagan om Ringen – ändrade, lade till, drog ifrån hej vilt – innan Erik Andersson fick försöka fixa till trilogin.

Tolkien och den svarta maginSenare kom Ohlmarks på kant med tolkienvärlden och fejdade med tolkiensällskapen genom boken Tolkien och den svarta magin (1982). Den historien uppstod genom den tredje fru Ohlmarks och en glödande cigarett, som satte fyr på en flygel i parets hus. Det ledde Åke O till att anklaga ett par närvarande oskyldiga tolkienister för mordbrand. En bisarr historia som genererade rubriker om internationella konspirationer, djävulsorgier i skogen, med mera. Den illustre Ohlmarks svingade sig med fake news innan begreppet ens var uppfunnet.

Men låt oss betrakta fru Ohlmarks nummer två, en Letty Steenstrup som skrev skräck, en barn/ungdomsbok – och erotik!

Omslag till Chock på chockJag snubblade över Letty Steenstrup-Ohlmarks (1919–2000) av en slump. På en bokbortskänkarhylla fanns antologin Chock på chock på chock (Åhlen & Åkerlund,1971). Det är en häftad volym av den utformning som jultidningsförsäljande ungar prånglar ut som julläsning. Den har fem noveller av Letty Steenstrup, vid sidan om mer bekanta författare som Vic Suneson, Folke Mellvig och Sven Sörmark.

Hela fem av antologins elva noveller är av henne. Då ett par av dem inte var så tokiga och resten i alla fall intressanta, var det läge att åkalla Farbror Google för att få veta mer om författarinnan. Men det var inte det lättaste…

Wikipedia anger att Letty som sagt var var Åke Ohlmarks fru nummer 2, gifta 1954–1957 och 1959–1967 (varför uppehållet?). Giftermålet med herr Ohlmarks var också Lettys make nummer 2 (ettan var Carl-Gunnar Engström, 1944–54, de fick tre barn) och en dansk persondatabas berättar att hon var norska, född i Moss, Norge. Uppenbarligen kom hon till Sverige och verkade här. Man kan spekulera över att hon på något sätt flydde i samband med tyskarnas angrepp på Norge 9 april 1940, då hon var 21 år, men det går inte att finna uppgifter om skälen till hennes flyttning över Kölen.

Omslag till Lekplats för nyfiknaDet enda Google hittar, förutom giftermål och norskt ursprung, är att  hon utöver skräcknovellerna i antologin också skrev – erotik! I alla fall en bok, Erotisk vuxenbok: Lekplats för nyfikna. Den utgavs 1965 av förlaget Termac, ett litet förlag som på sin tid var känt för just erotikböcker. De anger författarnamnet Letty Steenstrup-Ohlmarks. Bild på baksidan nedan.

Omslag till Max och MaggieNågon bild på Letty står inte att uppbringa och inga andra uppgifter. I sådana lägen vänder man sig med fördel till Johan Wopenka, som hittade att Steenstrup förutom att skriva om att göra barn, även skrivit för barn: Max och Maggie (Williams, 1974), som var Min hästs presentalbum det året. Publikationen verkar tunn, närmast som en serietidning. Wopenka kunde också framgräva att Steenstrup gått ut såväl gymnasium som handelsskola, om än utan uppgift om var och när.

Letty Steenstrups fem noveller i antologin är:
“De objudna”. En nygift kvinna flyttar in i ett hus som visar sig bära på diverse hemskheter. Skräckstämningen fångas ganska fint mot slutet av novellen.
“Smaklig måltid”. En matgourmet gifter sig med en dam som är en mästarinna i köket. Och hon sköter om honom på sitt speciella sätt även efter att maken förlamats av en hjärnblödning.
“Spöken – finns dom?” Huvudpersonen går vilse i skogen och kommer till ett hus hemsökt av en historisk tragedi.
“Farlig glädje”. En man får kontakt med en isolerad, mystisk familj i ett stort slott. Det visar sig att folket i familjen kan flyga i luften, bokstavligen – genom att levitera.
“Rena rama hundlivet”. En riktigt dråplig och rolig historia om hur huvudpersonen “byter själ” med en hund.

BaksidestextNovellerna är inte alls illa skrivna och har en intressant dragning mot det udda. Har herr Ohlmarks inspirerat till hennes skräckskrivande? Åke Ohlmarks var inte främmande för genren själv. Och vad tyckte Åke om fruns erotiska författande? (Från när de var gifta för andra gången.)

Men detta är hittills allt som gått att få fram om denna okända författarinna.

En tanke slår mig. Letty Steenstrup hade gått en handelsskola och kom ut på Bonnierägda såväl Åhlén & Åkerlund som Williams (1975 uppköpt av Bonniers serietidningsförlag Semic). Jobbade hon för Bonniers tidningsutgivning? Många av Åke Ohlmarks böcker kom på Bonniers. (Samt andra förlag – Ohlmarks gav begreppet bokflod ett ansikte.) Var det via jobbet hon fick fylla nära hälften av en bonniersantologi? Man skulle utge sin Chock-bok och upptäckte plötsligt att man saknade material. Och då vände man sig kanske till någon på kontoret som av och till svingat en penna. Jag kan dock inte påminna mig ha sett henne någon annan stans, t.ex. som författare av veckotidningsnoveller. Kanske skrev hon i så fall under pseudonym, vilket gör alster svårt att identifiera.

Så jag vill gärna be den som har mer information om Letty Steenstrup Ohlmarks att höra av sig!

Ahrvid Engholm: ahrvid@hotmail.com

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22