Nytt hopp för Det litterära Stockholm
May 6th, 2011 | By ansvarig | Category: 2011-5 maj, Artikel
Under många år har allt fler platser i Stockholm försetts med skyltar med rubriken ”Det litterära Stockholm”. Men de senaste året har skyltarnas tillväxt avstannat. Nu kan vi hoppas på att fler platser och fler författare blir uppmärksammade. Efter ett årslångt uppehåll har arbetsgruppen åter samlats, och i juni kommer nästa skylt. Till hösten ska det bli två för att komma ikapp.
Verksamheten startade den 19 maj 1992, 80 år efter August Strindbergs dödsdag, då den första skylten invigdes – en skylt med citat ur August Strindbergs Röda rummet (bilden ovan). Idén till litterära skyltar kom från Bertil R. Widerberg (bland annat utgivare av den nu nedlagda tidskriften Jury). Initiativet ledde till beslut och Stockholms stadsbibliotek fick uppdraget att plocka fram litterära citat.
Och idén fick fäste. En arbetsgrupp bildades med representanter bland annat för Stadsbiblioteket, Stadsmuseet och Kulturförvaltningen. Trafikkontoret fanns med som stöd i det praktiska arbetet med att sätta upp skyltarna och i förekommande fall ordna en stolpe att sätta skylten på.
Bok om skyltarna
Skyltarna blev allt fler, 1994 gav staden ut en bok (https://biblioteket.se/default.asp?id=54950) som berättade om den första 24 skyltarna och dess författare. 2001 kom en ny upplaga av boken och då hade skyltarnas antal växt till 52 stycken. Boken är ett mycket ambitiöst litteraturhistoriskt verk.
Men för drygt ett år sedan stoppade allt upp. Orsaken var, som så ofta, inte pengar i sig – verksamheten är inte dyr – utan administrativt krångel. Trafikkontoret lade ut allt mer av sin verksamhet på entreprenad och då kom den lilla uppsättarverksamheten bort.
Nu, säger kulturborgarrådet Madeleine Sjöstedt, ska de praktiska delarna vara lösta, en uppdatering av boken ska göras och skyltarna ska åter bli fler.
”Jag tycker det är roligt att vara med och inviga skyltarna”, säger hon och understryker att pausen alls inte har med någon aktiv kulturpolitik att göra.
Däremot är hon inte så road av verksamheten att hon hela tiden vill inviga, nej, en ny skylt om året räcker. Skyltningen har ökat och många intressenter finns på kö, men arbetsgruppen kan hålla med om att det nog räcker med två skyltar om året.
För deckarintresserade
Deckarintresserade har flera skyltar att vallfärda till. Stieg Trenter finns vid Centralbadet (bilden) och på torget i Farsta Strand. Ture Sventon naturligtvis vid Drottninggatan där han hade sitt kontor, Olov Svedelid på Bondegatan 10 och Maj Sjöwall & Per Wahlöö självklart på Dalagatan 34.
Och visst är det dags för en Stieg Larsson-skylt också, så populära som Stadsmuseets vandringar blivit.
Men bara för att skyltarna blir fler och sköts om (man måste laga dem ibland, rengöra från klotter osv) och att den ambitiösa boken fylls på så är allt inte bra.
Outnyttjad resurs
Skyltarna är en outnyttjad resurs i turistnäringen. Det finns ingen enkel broschyr med karta över var skyltarna finns, det finns en karta på en staden tillhörig webbplats (https://www.stockholmskallan.se/index.php?sokning=10&infoorder=7&alt=4) men den är oanvändbar för den som inte redan känner staden väl. Dessutom är det bara ett urval skyltar som är med. Med en modern kartfunktion skulle man till och med kunna få förslag på promenader mellan ett antal skyltar. De skulle också kunna kompletteras med mobilnummer att ringa där man får höra någon, kanske rentav författaren själv, ge mer information och citat ur Mios bänkböcker. Och appar är ju så populära nu… En entusiastisk medlem i arbetsgruppen håller i alla fall på att undersöka hur det ska kunna bli bättre.
Mer marknadsföring alltså. Ett tips är att fler gör som daghemmen nära Tegnérlunden. De tar med sig barnen till den bänk där Mio satt och tänkte på sin fader konungen. Där finns Astrid Lindgrens skylt (bilden).
Här är listan över alla befintliga skyltar (72 st):
Adolphson, Olle
Almquist, Carl Jonas Love
Ardelius, Lars
Ask, Erik
Aspenström, Werner
Bellman, Carl Michael
Berger, Henning
Bergman, Bo
Blanche, August
von Born, Heidi
Bremer, Fredrika
Claesson, Stig
Eggehorn, Ylva
Ekelöf, Gunnar
Ekman, Kerstin
Forssell, Lars
Ferlin, Nils
Foerster, Svante
Fogelström, Per Anders
Friberg, Gösta
Frostenson, Katarina
Greene, Graham
Hellsing, Lennart
Henrikson, Alf
Henschen, Helga
Holmberg, Åke
Isaksson, Ulla
Jaensson, Håkan/Norlin, Arne/Grähs, Gunna
Jersild, P C
Johansson, Kjell
Johnson, Eyvind
Jonsson, Thorsten
Josephson, Erland
Kjellgren, Josef
Koch, Martin
von Krusenstjerna, Agnes
Kullman, Harry
Kyrklund, Willy
Lagerlöf, Selma
Lindgren, Astrid
Lindgren, Barbro
Lo-Johansson, Ivar
Lugn, Kristina
Lundin, Claes
Malmsten, Bodil
Martinsson, Moa
Moberg, Vilhelm
Oljelund, Ivan
Olsson, Jan-Olof, JOLO
Pleijel, Agneta
Pohl, Peter
Sandel, Maria
Sjöman, Vilgot
Sjöwall, Maj/Wahlöö, Per
Stark, Ulf
Stiernstedt, Marika
Strindberg August (2 st)
Sundström, Gun-Britt
Svedelid, Olov
Söderberg, Hjalmar
Taube, Evert
Tranströmer, Tomas
Trenter, Stieg (2 st)
Wahl, Mats
Weiss, Peter
Vennberg, Karl
Wägner, Elin
Wästberg, Per
Åkesson, Sonja
LEIF-RUNE STRANDELL
Och har du som läser detta tips och önskemål om Stockholmsförfattare som kan hedras på detta sätt ta kontakt med Gunilla Berglund (sekreterare i litterära skyltgruppen), Kulturförvaltningen, tel 08-508 31 954 eller gunilla.berglund@stockholm.se
Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22