När Ellery Queen ville döda Pat McGerr

Sep 17th, 2009 | By | Category: 1997-1, Artikel

Jag dammade bokhyllan häromdagen och började bläddra i några dedicerade amerikanska deckare som jag fått vid ett besök i USA 1980. Två hade jag läst och i den tredje låg ett bokmärke fem kapitel in. Alla var skrivna av en rar dam vid namn Pat McGerr.

Den amerikanska deckarförfattarinnan Patricia McGerr dog en naturlig död 1985. Dödsfallet kunde ha inträffat tidigare – för hon blev faktiskt en gång mordhotad av Ellery Queen (ovisst om det var Frederic Danney eller Manfred Bennington Lee som stod för hotet). Anledningen till att den pseudonymiska kollegan ville avliva henne var att hon skrivit en bok som hette Pick Your Victim . När den kom ut i USA 1946 (den kom på svenska som I valet och kvalet först 1978) var nämligen Queen-författarna halvvägs inne på en bok med exakt samma uppslag.

Brott mot reglerna

Pick Your Victim var Pat McGerrs debut och boken var okonventionell i allra högsta grad. Man visste vem mördaren var, men vem var offret? Detta bröt mot de flesta regler inom dåtidens deckarskrivande.

– Jag gillar att bryta konventioner, sade hon till mig när vi träffades i hennes hemstad Washington för snart tjugo år sedan. I Seven Deadly Sisters, som kom 1947, var både offer och mördare okända faktorer. Året därpå, i Catch Me if You Can, gällde det för mördaren att komma underfund om vem av fyra personer som var detektiven.

McGerrs böcker blev rätt stora kommersiella framgångar. Så pass att hennes roman Fatal In My Fashion (1954) användes som underlag för en TV-film.

Kvinnligt svar på Bond

På 50-talet började hon engagera sig i religiösa frågor, särskilt katolicismen, och skrev en del romaner och noveller med sådana temata. Men kriminalgenren pockade och drog. I början av 60-talet uppfann hon den kvinnliga spionen Selena Mead (kanske som ett svar på Englands James Bond), som dök upp i en rad noveller och slutligen också i thrillern Is There a Traitor in the House (1964). Tre år senare kom en äkta deckare i teatermiljö, Murder is Absurd, och den blev med rätta uppmärksammad.

Under 1970-talet ägnade hon sig mest åt novellskrivande. Hon blev tydligen förlåten för sin 40-talssynd, för hon publicerade sig som oftast i Ellery Queen’s Mystery Magazine, som redigerades av den överlevande (nu döda) av de två som skrev under namnet EQ, Freddie Dannay. 1975 kom boken Dangerous Landing som, enligt den svenske kännaren Jan Broberg, mest är att räkna som en ”mysrysare”. Mot slutet av sitt liv arbetade hon med romaner i politisk miljö.

KJELL E. GENBERG  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22