Några rader om Ernest Dudley – och vem är det nu, då?

Sep 15th, 2009 | By | Category: 1998-3, Artikel

Av GÖSTA GILLBERG

Det finns kanske fortfarande några kvar av oss som under fyrtitalet njöt av och diskuterade återkommande veckoprogram i radion, enkannerligen då program från BBC; Much Binding in the Marsh (med Richard Murdoch och Kenneth Horne som dog på scenen efter en hjärtattack. Sam Costa, som skrev Cocktails for Two som parodierades av Spike Jones, Maurice Denham som blev en stor karaktärsskådespelare och dyker upp än idag, även i svensk TV, han var med i en Morse i januari; Dick Barton, Special Agent, Mrs Dale’s (stavade hon så?) Diary, Crime Chasers, Ltd och The Armchair Detective.

Och så dyker det i dagarna upp en antikvariatskatalog som erbjuder Aspidistramysteriet av Ernest Dudley. Detta mysterium publicerades i Detektivmagasinet 1951 och är det enda verk av Ernest Dudley som finns nämnt i Wopenka och Morelius. Författaren har dock förekommit med några noveller i svensk veckopress, se Jan Hultgren. Men det där var ju något jag måste ha. Jag hade ju stulit Crime Chasers av Dudley som titel på en uppsats på högskolan.

Och han var ju The Armchair Detective långt innan en herre på andra sidan pölen skapade ett nog så imponerande verk med samma namn. Därför dessa följande enkla rader om Dudley med en och annan bibana som brukligt är för jag kan aldrig hålla mig strikt till ämnet.

Ernest Dudley föddes i Dudley i England 1908 och fick namnet Vivian Ernest Coltman-Allen. Fadern var läkare och ”very snobbish” enligt Ernest, varför denne avsade sig dubbelnamnet som lika gärna kunde ha varit Balder-Dash och tog efternamnet Dudley efter födelseorten, när han som sjuttonårig började ägna sig åt teater och skriveri. Han fick mindre roller med Charles Laughton, Madeleine Carroll (denna vackra kvinna som var min stora förälskelse, vem kan glömma hur vacker hon var i Fången på Zenda med Ronald Colman?), Jack Hawkins och Francis Lederer som (om jag inte minns fel hette Franz i förnamn, när han flydde från Hitler. Han skrev shows för Jack Buchanan (som var min moster Astas stora förälskelse) och Jack Hylton och så blev det scripts för radio och TV och flera filmer som baserades på hans deckarromaner. Och naturligtvis The Armchair Detective.

Dramatik och recensioner

Detta var ett femtonminutersprogram som recenserade tre deckarromaner i veckan. I dessa recensioner ingick dramatiserade scener ur romanerna. Programmet hade mer än sju miljoner lyssnare varje vecka i flera år.

Crime Chasers, Ltd, var en tiominuters programserie som förekom varje måndag i flera år. Ett lyckligt äkta (?) par löste snabbt olika gåtor.

I ovannämnda Aspidistramysterium förekommer en lumpsamlare som heter Walker.

Denne är baserad på en komiker som blev stjärna i radio, på film och scen och skapades av Ernest Dudley. Han dök upp i noveller och en roman sedan han hade gjort succé i radioprogrammet Band Wagon 1938. Idag är han kanske mest känd för sin signaturmelodi Any Old Iron som man fortfarande kan höra på music hall-teatrarna i London. Den skrevs dock av Harry S. Pepper, som var en av de stora producenterna för underhållningsprogrammen i BBC under och efter kriget.

Ernest Dudley skapade även Dr Morelle som dök upp 1941 i Radioserien Monday Night at Eight där även, som antytts, Crime Chasers återfanns. Dr Morelles förnamn angavs aldrig (jfr Morse, Pronzinis namnlöse och Hammetts Continental OP – även om Morse har försökt). Dr Morelle fick sin utbildning vid Sorbonne, i Rom, Wien, Bern, New York etc., studerade även i Salzburg, London. Milano, Rom etc, etc, vilket kanske kan förklara hans överlägsna och kvinnofördömande inställning till sekreteraren och assistenten den hjälplösa miss Frayle.

Dr Morelle presenterar i den första Dr Morelle-boken själv sin hjälpreda som en dam med glasögon som på inget sätt förbättrar hennes tråkiga utseende. Hon verkar dock vara arbetsvillig och självutplånande vilket kanhända är resultatet av låg intelligens och efterbliven mentalitet.

Måttlöst överlägsen

Det är ingen måtta på dr Morelles överlägsenhet och, kanske, förakt men miss Frayle kommer dock att ”leva” tillsammans med dr Morelle i ett dussin böcker.

Hur som helst, Dr Morelle blev populär, kanske mest i Tyskland vars annars mest populäre författare var och är Edgar Wallace (nu fick jag in det också). Det blev flera filmer med Valentine Dyall som Dr Morelle. Valentine Dyall har kunnat ses som motståndsläkaren i Hemliga armén och hörts (för oss nostalgiker) som Your Story Teller, The Man in Black, när han presenterade John Dickson’ Carrs fantastiska, ”omöjliga” mordhistorier i radioserien Appointment With Fear och ibland även hade en roll i gåtorna.

Även om Ernest Dudley lär vara mest känd för sina Dr Morelle-historier har han skrivit mycket, mycket annat, t.ex. om 1700-talsbrott och -brottslingar, fact and fiction. Romanen om en ökänd ficktjuv, Barrington, gjorde stor succé i USA, kanske kommer den som film. Han har skrivit om vilda djur, rävar, vildkatter, uttrar och grävlingar avsett för barn och ungdom.

Han har känt många av de ”gamla” deckarförfattarna, Edgar Wallace, Nigel Morland, Leslie Charteris, Peter Cheyney etc.

Han har sprungit New York Maraton vid 84 års ålder. Han är en av grundarna av Crime Writers’ Association. Och han har dansat med Fred Astaire (som den kvinnliga partnern).  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22