Mysig deckarfestival i Sundsvall

Nov 14th, 2017 | By | Category: 2017-11 nov, Artikel

sundsvallslogoDen 8–10 november anordnades för femte året Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall. Det är en småskalig och gemytlig festival så långt ifrån Crimetime Gotland man kan komma. Missförstå mig rätt, båda evenemangen är av hög klass men är inte konkurrenter. Snarare får de draghjälp av varandra. Under festivalen fick Ray Celestin motta Svenska Deckarakademins pris The Golden Crowbar för Yxmannen, som utsågs till 2016 års till svenska bästa översatta kriminalroman.

Festivalen lutar sig mot många frivilliga och ideella insatser och har blivit en av höjdpunkterna bland stadens ändå många evenemang. Festivalgeneralen Thomas Melander och hans gäng lyckas alltid med att få ihop en intressant och namnkunnig samling författare från när och fjärran, svensk deckarelit och lokala författare.

Årets sjutton författare var Ray Celestin (England), Lone Theils (Danmark), Belinda Bauer (Wales), Thomas Bodström, Christoffer Carlsson, Caroline Eriksson, Annette Haaland, Anna Karolina, Jenny Rogneby, Arne Dahl, Per Schlingmann, Dag Öhrlund, Susanne Casserfelt, Gabriella Ullberg Westin, Solveig Vidarsdotter, Jonas Moström och Sören Bondesson. Dessa möttes i intressanta samtal skickligt modererade av Svenska Deckarakademins Kerstin Bergman och Festivalens Thomas Melander.

Och publiken kommer, i ett större antal för varje år. Jag tror att det beror mycket på de trevliga samtalen och det varierade programmet. Publiken fick också möta en forensiker, en polis och en rättspsykiatriker. Blandningen av fiktion och verklighet gav ytterligare mervärde. Dessutom kryddades festivalen av ett deckarmelodikryss och en fotoutställning i form av en mordgåta.

Hit återkommer jag, var så säker.

NISSE SCHERMAN

Många bilder från dagarna finns på festivalens webbsidor: http://svenskadeckarfestivalen.se/

Ray Celestin fick den gyllene kofoten på festivalen. Läs intervju!

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22