Möte i skräck mellan en erfaren och en nybörjare

Oct 3rd, 2015 | By | Category: 2015-10 okt, Artikel

John Ajvide LinqvistJohn Ajvide Lindqvist, som i en rad böcker utforskat olika skräckscenarier talade på ett eget möte på Bokmässan om sin senaste bok, Rörelsen, som är en uppföljning av förra årets Himmelstrand. Och det ska komma en till som på något sätt hänger samman med dessa två.

Huvudperson är en ung man vid namn John Lindqvist som vill bli trollkarl. Här finns vissa likheter med bokens författare som också ville bli trollkarl och som ser författandet som en ersättning för en misslyckad magikarriär. För tydlighets skull demonstrerade han ett misslyckat trick, som dock misslyckades eftersom det fungerade till publikens glädje.

Han finner en hel del likheter mellan trolleri och skrivande. Man måste nöta in handgreppen och man visar något som inte kan hända men som händer.

Det som berättas i boken leder fram mot Palmemordet, men mer ville han inte säga.

Huset där huvudpersonen bor ligger på Luntmakargatan i Stockholm, intill Brunkebergstunneln. Det är ett gådrshus där författaren själv bodde. Ingen dusch, men i tvättstugan ett badkar som ligger precis vägg i vägg med tunneln. Och i det karet ska man nog inte lägga sig. Om man inte vill utforska sitt verkliga jag…

Han ville också påpeka att personerna i boken är påhittade. Peter Harrysson är inte med, fast han bodde också i huset.

Halva Engelsfors
En annan författare har just debuterat i skräckgenren. Mats Strandberg, mest känd som ena halvan av paret som skrev Engelsforstrilogin tillsammans med Sara Bergmark Elfgren. Hon hade ett samtal med honom om lockelsen med monster.

Han fick idén till Färjan när de höll på med sista delen i trilogin. Det skulle vara skräck, och det skulle vara enkelt med en avskild plats och en begränsad tid.

En kryssning med båt från Stockholm till Åbo, 12 timmar. Och där är ett par ovanliga passagerare med. Mycket blod blir det…

Problemet vara bara att han inte visste något om färjor och livet ombord. Resa med gick ju, men eftersom han ville skildra hela miljön, även personalens, så frågade han rederierna om han kunde få vara med. Men särskilt intresserade av det var de inte, men via tur och privat kontakt fick han till slut hjälp genom Ålands näringsminister. Så han kunde kolla både på brygga, i taxfree och i personalens utrymmen.

Han insåg att han måste skriva så att det inte uppfattas som klassförakt. Många som arbetade ombord berättade om hur ”fint folk” åker med för att uppleva en underklassafari.

Skräck handlar ju om olika slags katastrofer, så han läste på om psykologiska reaktioner, inte bara flyktmekanism och att kämpa, utan också om att man kan ”frysa” så att man bara stannar upp och inte ens kan slå larm.

Just nu håller han på med mer monster, men nu i bilderböcker för 6–9-åringar. Sedan ska det bli mer skräck för vuxna.

– Jag har fått blodad tand…

john ajvide lindqvist, jenny milewski, mats strandberg och jenny jägerfeldPlatsen viktig
Dessa båda tillsammans med Jenny Milewski deltog också i ett seminarium som leddes av Jenny Jägerfeld, skribent och psykolog (och som spelades in av UR). De började med att diskutera platsens betydelse för skräck och Jenny Milewski höll med. Vi reagerar snabbt på om omgivningen är trygg eller läskig, men även trygga platser kan plörligt bli läskiga.

Hon hade kommit in i skräckgenren när hon som barn, uppfostrad med 80-talets realistiska barnböcker träffade på Poe och King och kände att allting faktiskt kan hända.

Mats Strandberg kom ihåg att vuxenvärlden kunde vara skräckfylld för ett barn. Han fann tröst i splatterfilmer som fredagen den 13:de, de snygga dör…

Skräckhistorier är regelstyrda och det ger en slags trygghet, påpekade Jenny Milewski, det skapar ordning i det vi är rädda för. Verklioga seriemördare är inte som de i fiktionen. Men Mats tyckte att regler är tråkiga, och tråkigt att det krävs en kristen världsbild för reglerna.

LEIF-RUNE STRANDELL

Mer från Bokmässan 2015:
Nisse Schermans rapport: https://www.dast.nu/artikel/intryck-fran-bokmassan-nagot-farre-besokare-ny-crime-scene
Sara Lövestam: https://www.dast.nu/artikel/lattlast-inte-bara-latta-ord
Paula Hawkins: https://www.dast.nu/artikel/paula-hawkins-hitchcock-en-inspiration
Politisk thriller: https://www.dast.nu/artikel/tre-vanner-med-profetisk-syn-skriver-om-politik
Emelie Schepp och Camilla Grebe: https://www.dast.nu/artikel/annorlunda-att-vara-egenforlaggare-och-att-skriva-ensam
Leif GW Persson: https://www.dast.nu/artikel/gw-min-dotter-ar-spion-tror-jag
Millenium fortsätter: https://www.dast.nu/artikel/david-lagercrantz-skriver-garna-fler-avsnitt-till-bron

UR, Utbildningsradion, spelade in en rad seminarier. Hitta dem på UR Play eller UR.se

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22