Magazines & fanzines

Sep 16th, 2009 | By | Category: 1998-1, Artikel

IWAN MORELIUS

MAD SNÖAR IN PÅ SEXTIOTALET.

Tago Förlag (Atlantic) 1997. häft 200 sidor. Låt oss börja med en unik utgåva. Detta är en slags antologi över MAD som det begav sig på 60-talet. Nej, inte Svenska Mad, utan originalet med de annonser vi inte begåvades med i den svenska versionen. Det var med stor glädje jag åter tog del av pärlorna från det decennium när MAD var som bäst. Vem kommer inte ihåg klassiker som ”Bröderna Knaswright”, ”Lurens of Arabia” och ”Hockeys hjälmar” för att nu inte tala om alster från Sergio Aragones och Don Martin eller ”Scener vi skulle vilja se”. Här finns också tolv helsidor med orginalomslag i färg. Wow!!

Detta skall avnjutas i små portioner och läsas noga. Jag hoppas att denna utgåva följs av flera.

Adress: Tago Förlag, Box 12550, 102 29 Stockholm

CADS No 31, August 1997.

So far det bästa av samtliga magazinesfanzins i vår genre – TAD inräknat. Redaktören Geoff Bradley håller en så egen och personlig stil att varje nummer är en ren njutning att ta del av. Hela 80 sidor späckade med intressanta artiklar, biografier, bibliografier och recensioner. I detta nummer finns bland annat en artikel om författaren Hugh Conway samt en lång artikel av Johan Wopenka kallad Murder in Cold Blood: Swedish Crime Fiction. Vidare en artikel om deckarförfattarinnan E.C. Lorac/Carol Carnac, en om Kenneth Giles samt en artikel av Bob Adey kallad The Detective Short Story.

Tillsammans med detta nummer kommer ett omfattande index till Cads 1-30 sammanställt av William E Deek. Indexet är på hela 30sidor i A4-format och en guldgruva för den vetgirige.

Adress: CADS (Geoff Bradley), 9 Vicorage Hill, South Benfleet, Essex SS7 1P. England.

KRIMI-CIRKELN No 2 samt No3. 1997.

Undertitel: Tidskrift för spännings- och kriminallitteraturen. 34 respektive 40 sidor i A4-format håller detta just nu enda danska magasin i genren. Pinkerton lär ha problem med namnet, men kommer kanske att återuppstå omdöpt. Nr 2 innehåller presentationer av Gregory McDonald, Robert B. Parker samt Lindsey Davis. K-C brukar presentera ett antal författare i varje nummer. Större delen av innehållet i denna utmärkta tidskrift utgörs naturligtvis av recensioner. I nr 3 presenteras Michael Connelly, Harry Bosch, Sharyn McCrumb samt Ian Rankin, författare som för mig i stort är okända även om namnen då och då skymtat förbi. Adress: Finn Hansen. Limgården 6 III th. DK-2300 Köpenhamn S. Danmark.

CRIMINALE ’97. ARSEN UND FRIESENNERTZ.

Utgivare: Landkreis Freiesland und Das Syndikat 1997.

En katalog om vad sig tilldragit haver 28maj—I juni i Friesen, där tyska sammanslutningen Das Syndikat konfererade. Hela 52 medverkande presenteras med text och bild i detta 64-sidiga program, där man bland annat hittar DAST-medarbetaren Thomas Przybilka. Förordet är skrivet av K. Arne Blom. Katalogen kan rekvireras från Thomas Przybilka, Busenstrasse 14, D-53113 BONN. Tyskland.

BOOK AND MAGAZINE COLLECTOR no 194 (July-Oct) v 1997.

Fyra synnerligen intressanta nummer. No 160 har en artikel om krigets kodknäckare (intressant thriller om ämnet är Operation Enigma, på svenska i höstas) samt en artikel kallad Rider Haggards ”King Solomons Mines”, No 161 beskriver Anthony Price, som tillhör eliten av världens deckarskribenter. Hans böcker är collectors items som betingar höga priser på marknaden – inte minst hans debutbok. Artikeln Famous Fantastic Mysteries berättar om ett av Amerikans ledande pulpmagasin på sin tid. Ruth Rendell, numera adlad i England, och hennes böcker om Inspector Wexford avhandlas i No 192, liksom böckerna av William Faulkner. Avslutningsvis den verkliga pärlan i No 193. En uppdaterad artikel om Ian Flemings James Bondthrillers, där en samling helt nyligen såldes till enorma priser på en auktion i London. Man baxnar. Vidare en biografi och bibliografi om Richard March, som kanske inte är alltför välkänd, men som dock har ett antal romaner översatta till svenska. Adress: B&MC, John Dean. 43-45 St. Mary’s Rd, Ealing. London W5 5RQ. England.

MURDER ON MIAMI BEACH, Vol I Issue 5 July 1997.

Ett tiosidigt fanzine, utgivet av en deckarbokhandel i Miami. Innehåller en hel del matnyttigt, där det intressantaste i detta nummer är en förteckning över deckare/thrillers på ljudband. Här berättas också om Mystery Dinner Games för den som roas av spel.

Naturligtvis finns en boklista. Adress: Murder on Miami Beach. 16850 Collins Ave., Miami Beach, FL33/60. USA.

WOMBAT POWER No 3 August 1997.

En fanzine som i huvudsak är ägnat åt Arthur Upfield. Detta innehåller fem A4-sidor. Adress: Jan Howard Finder, 164 Williamsburg Court, Albany: NY 11203-5506 USA.

ELLERY QUEEN MYSTERY MAGAZINE June-Oct 1997 (4 nummer).

Låt mig inledningsvis säga att EQMM:s omslag är helt underbara. Till och med vår egen Arnold skulle bli imponerad (utan att göra jämförelser). I julinumret handlar de intressantaste artiklarna om Margaret Yorke och H.R.F. Keating medan W. Edward Blani i augustinumret och Howard Clark i dubbelnumret sept/okt toppar respektive. Att Edward Hoch förekommer i samtliga tar jag för givet att var och en vet. Hans The Theif of Columbu’s Head är en pärla. Sedan har vi John L. Breens recensioner i varje nummer. Adress: EQMM. P.o. Box 54625. Boulder CA 80332-4625,USA

CDM – CRIME, DETECTION & MYSTERY Nr 2 1997.

Med tre noveller, bland annat en av DAST-medarbetaren Gösta Gillberg, samt en dramatext av ingen mindre än August Strindberg, recensioner samt lite blandat, gör CDM till intressant läsning. Berättar även om sina pressgrannar, Adress: Per Olaisen, Mörners väg 54B, 352 38 Växjö.

THE ARMCHAIR DETECTIVE (TAD) Vol30 No 2 Spring 1997.

Som alltid The Leading Magazine in the genre, välfyllt med artiklar, recensioner med mera. Här presenteras bland annat Edgar-kandidaterna, som ju sedan länge är valda. En mycket läsvärd artikel är den om Isaac Asimovs Mystery Fiction samt en lång intervju med Lindsey Davis. TAD har under senare år inte intresserat mig lika mycket som förr, vilket inte betyder att det blivit sämre. Men författarna som avhandlas känner jag inte igen eller så har jag inte hunnit läsa dem, vilket är frustrerande. Artiklar jag läser med stort intresse är Allan J. Hubins recensioner. What About Murder av John L. Breen samt naturligtvis Collecting Mystery Fiction av Otto Penzler. Adress: TAD, 549 Park Avenue, Suite 252, Scotch Plain, NJ 07076- 1705 USA.

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22