Lunch med Dennis Wheatley

Oct 14th, 2008 | By | Category: 2008-4, Artikel
En ung artikelförfattare och Dennis Wheatley

En ung artikelförfattare och Dennis Wheatley

I våras, den 16–18 maj, hölls den första konferensen för Dennis Wheatley-vän ner. DASTs grundare IWAN MORELIUS var med för att berätta om sina möten med författaren. Här berättar han om konferensen.

För åtskilliga år sedan grundade Bob Roswell, välkänt namn när det gäller Dennis Wheatley, en webbplats som ger allt  om författaren (som kallats Världens thrillerförfattare nummer 1). Tyvärr gick Bob bort mycket hastigt 2007. Tyvärr var webbkodningen komplicerad, men Charles Beck och ytterligare sex kunniga experter kunde lösa problemen. Webbplatsen har efter hand utökats avsevärt.

Charles Beck och andra intresserade kom med tanken att arrangera en konferens. Förra hösten drogs riktlinjerna upp och Charles plus Nick Dow började realisera det hela. Intresserade fick anmäla sig och till denna första konferens kom slutligen ett dussin Dennis Wheatley-fans. De kom från i stort sett hela England, ett par från Skottland och undertecknad från Spanien. Jag hade även det stora nöjet att bli inbjuden som hedersgäst.

Många filmer

Efter Charles Becks  välkomsthälsning var dags för en film som vid några tillfällen visats på BBC TV under titeln A Letter to Posterity. Den berättade om ett dokument som DW skrivit straxt efter andra världskrigets slut och som han gömt i en av de stora blomkrukorna vid entrén till det gods han och hans Joan då bodde i – Grove Place in Lymington. Efter DW:s död hittades detta dokument och utgör mycket intressant läsning. Det hittas på DW-webbplatsen.

Filmen gav oss också olika intervjuer med dels Dennis själv, dels med hans son Anthony och dennes hustru, bosatta i Wimbledon. Anthony var officer i Horse Guard.

Mitt anförande tog i huvudsak upp den lunch jag hade med DW och hans hustru Joan den 18 maj 1971 – alltså nästan på dagen 37 år sedan – och som för alltid etsats sig fast i mitt minne som en av de mest angenäma träffarna.  Men jag tog också upp om senare möten med DW samt med hans styvdotter Diana. Även mitt möte med DW:s medarbetare med de så kallade Murder Dossiers, J.G. Links fick åhörarna lyssna till.

Museum

Ett mycket intressant inslag i programmet var Charles Beck som visade valda delar av det som kommer att bli Dennis Wheatley Museum: unika manuskript, artiklar, teckningar av DW samt det enda exemplaret av en erotisk upplaga med Roger Brook i huvudrollen. Där ligger nästan Markis de Sade i lä. Allt detta kommer så småningom att kunna ses/läsas på DW:s webbplats. I denna samling kunde vi även både se och känna på det enda hittills kända exemplaret av The First Gift Box, som ju innehåller fyra titlar av DW och som såldes lagom till jultid år 1935. Alla böckerna var dedicerade av DW.

Vi fick också se filmen The Secret of Stamboul, som naturligtvis bygger på boken av DW med titeln Spionen i Stambul (The Eunuch of Stamboul). Har även visats under titeln The Spy in White. Den hade premiär den 6/10 1936 i England och finns idag på både video och DVD. En mycket ung James Mason har huvudrollen och ska jag vara ärlig tror jag att den här filmen är helt passé och dagens ungdomar skulle skratta rått åt dessa ofta dåliga scener som ska föreställa spännande. Men för oss DW-nostalgiker var den ju mer än sevärd.
Dennis Wheatley

Avslutningen blev ytterligare en film, The Devil Rides Out. Den var desto mer sevärd och med Christopher Lee i huvudrollen som Duke de Richleau Ingen annan kunde ha gjort den rollen var allas mening och den var mycket spännande. Den hade engelsk premiär den 7 juli 1968.

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22