London Ett eldorado för bokletare av alla slag som tänkas kan

Sep 19th, 2009 | By | Category: 1995-4, Artikel

Dast letar deckare i världens stora städer!

Av ROLF NILSÉN

Var beredda att betala för övervikt vid hemresan om ni råkar vara det minsta intresserade av böcker och befinner er i London.

Det är nämligen svindlande lätt att förköpa sig här. Om böcker råkar tillhöra det som ni tycker att man inte kan klara sig utan här i livet.

Själv har jag under rens lopp fraktat hem åtskilliga kilon med böcker från London. När jag inte har varit där personligen på besök så har jag handlat via post. Det går lika bra det. Men då erhålles ju förstås inte den adrenalinpumpande stimulans som ett besök i någon av de många (alltför många? nej!) boklådorna innebär.

Och billigt är det. Nästan oförskämt billigt ibland. Redan vanliga ordinära inbundna upplagor kostar cirka hälften av vad en svensk bok av liknande skick betingar (en engelsk bok inköpt via en svensk bokhandel blir alltid automatiskt minst ytterligare en hundralapp dyrare).

Rea på restlager

Och här finns det också särskilda remainder-boklådor (spana efter exempelvis Henry Pordes Books på Charing Cross Road!), där restlager reas ut för endast ett eller ett par pund per bok.

Bokhandelsgatan framför andra i London är Charing Cross Road, intill Shaftesbury Avenue och i närheten av Leicester Square. För tiotalet år sedan fanns det fortfarande många gamla antikvariat kvar här. De har allt eftersom ersatts av andra typer av boklådor och nu återstår det bara ett fåtal av dem. Och egentligen inte någon alls som äger den där rikligt gammaldags murriga atmosfären av boklåda typ Dickens. Tyvärr.

Europas största bokhandel

Foyles, som brukar betecknas som Europas (och ibland som världens) största bokhandel, finns lokaliserad på Charing Cross Road. Fem våningar fyllda av böcker. Men trots den obestridligt slarviga charmen i Christina Foyles bygge så är det ändå inte främst hit man skall gå för att handla litteratur. Det är nämligen alltför onödigt svårbemästrat att leta sig fram genom sortimentet här. Ibland är böckerna sorterade efter förlag (!) och det underlättar ju inte precis. Vid andra tillfällen måste man springa upp och ner mellan våningarna, för att hitta böcker som ändå hör till någorlunda samma ämnesområde.

Dessutom är personalen ofta rent ut sagt okunnig, om än vänlig. Vilket gör det ganska meningslöst att fråga dem.

Nej, besök i stället Waterstone’s (121 Charing Cross Road), som är prestigeaffären i en landsomfattande bokhandelskedja. Nästan lika stor butik som intilliggande Foyles. Men extremt hjälpsam personal, dignande hyllor och bord, många signerade böcker av författare som regelbundet besöker butiken. Och så vidare.

Dillons (med butiker på Gower Street, King’s Road och High Street Kensigton) är också värd en mässa för varje obotlig bokfantast. En stor och fin avdelning med reselitteratur (mera sådant finns i specialbokhandeln The Traveller’s Bookshop på Cecil Court; omkring 20000 titlar!), välsorterade hyllor med romaner och böcker om journalistik. Här går det alltid att fynda fram en eller annan bok som man länge har letat efter.

Nämnas bör absolut också att Books, Etc (120 Charing Cross Road) och Hatchards (187 Piccadilly) är den typen av boklåda som verkligen förtjänar benämningen exemplarisk.

Oöverträffat om film och mat

Mitt emot Foyles ligger Zwemmer’s, som är en universitetsbokhandel med särskilda sektioner för böcker om film, grafik, konst och foto. Musikböcker finns i butiken om hörnet, på Litchfield Street. Fast den oöverträffade specialbokhandeln för filmböcker är förstås The Cinema Bookshop på Great Russell Street. Tyvärr hann jag inte dit när jag nu senast besökte London. Men jag hoppas att den vänligt knarrige innehavaren fortfarande är igång med sin  verksamhet och hukar i sin till nästan sista kvadratmillimetern fyllda lilla bokhandel.

Specialbokhandlar, ja. London har åtminstone en boklåda för nästan varje upptänklig smak- och intresseriktning. På Blenheim Crescent, intill Portobello Road, finns matälskarens paradis med Books For Cooks. Här lagas det till och med mat ibland, efter recept ur nyutkomna böcker! Bilälskaren söker sig till Motor Books på Cecil Court; den av feministisk- och kvinnolitteratur intresserade avlägger givetvis ett besök hos Silver Moon på Charing Cross Road.

Murder One för DAST-folk

Deckar- och thrillerälskaren tar sig ofelbart till Murder One (71-73 Charing Cross Road). Där har ägaren och innehavaren Maxim Jakubowski på sex år skapat ett eldorado för alla slags böcker inom spänningsområdet (samt mycket inom science-fiction och romans-sektorn också).

Mr. Jakubowski har ett förflutet inom förlagsbranschen och redigerar fortfarande regelbundet antologier. Sammanlagt har det blivit 36 stycken. Nu senast den förträffliga London Noir: där olika författare beskriver ett London som turisterna nästan aldrig möter). Men han tillbringar ändå några dagar varje vecka i sin affär.

– Jag vet faktiskt inte hur många böcker vi har i lager. Men vi kan skaffa fram allt som finns tryckt och mycket av svåråtkomlig antikvarisk litteratur också, försäkrar Mr. Jakubowski och exemplifierar genom att från ett låst glasskåp plocka fram en förstaupplaga av Conan Doyles ”A Duet With An Occasional Chorus”. Begärt pris: 900 pund.

Murder One har en väl utvecklad postorderservice och skickar böcker till en kundkrets som finns över hela världen.

– I Skandinavien verkar det som om hårdkokta deckare är populärast. Vad det nu kan bero på, säger Mr. Jakubowski, tankfullt slitande sig i den gråsprängda kalufsen, och tillägger att hans personliga favoriter är James Crumley, James W. Hall och David Goodis. Ombedd att rekommendera endast två böcker som funnit hans odelade gillande ur den aktuella utgivningen tvekar Maxim Jakubowski inte när han framhåller Lionel Davidsons thriller ”Kolymsky Heights” och debutanten Robert Leiningers ”Killing Suki Flood” (behöver jag säga att ingen av dem ännu översatts till svenska?).

– Hur många böcker jag själv äger? För många. Och det gäller grammofonskivor och videofilmer också. Men min fru är van vid det, förklarar Mr. Jakubowski diplomatiskt.

Deckarvärldens alla ess kommer förr eller senare på besök till Murder One, för att signera sina böcker. Kön ringlade lång utanför affären när Anne Rice (hon med ”Samtal med vampyren”) satt där och signerade. Och nyligen var Kinky Friedman på besök. Den ende som inte gör officiella signeringar är John Le Carré.

Längre ner på Charing Cross Road, från Murder One sett, ligger lilla Caxton Walk. Där finns Sportspages med ett bokutbud helt specialiserat på sportböcker. Den har ”We Take Sports Seriously” som sin slogan. Ägaren och bokhandelns grundare John Gaustad (norskt påbrå: född och uppvuxen i Nya Zeeland) kunde i september fira tioårsjubileum med sin bokhandel.

Här finns böcker om inte mindre än ett 80-tal olika sporter. Populärast är fotbollsböckerna, med boxningsböckerna och cricketböckerna därnäst i rankinglistan.

– Försäljningen går kontinuerligt uppåt och vi har tvingats expandera affärsytan flera gånger de senaste åren, säger John Gaustad när DAST lockat upp honom ur affärens källare där han sitter och sorterar nyinkomna böcker. Själv gillar jag främst rugby. Anledningen till att jag startade Sportspages var helt enkelt att det inte fanns någon boklåda av den här typen tidigare. Och min är fortfarande relativt ensam om detta utbud. I hela världen, faktiskt. Även Sportspages har en omfattande postorderförsäljning och söker man böcker av sportjournalistlegender som Roger Angell eller Red Smith är chansen stor att man hittar dem just här. Den senaste storsäljaren är Nick Hornbys fotbollsbok ”Fever Pitch”. Men det finns cirka åttatusen titlar i lagret att välja bland.

Så, som sagt: var beredd att betala för övervikt på planet hem från London om ni råkar vara en obotlig bok-diggare.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22