Lena Drameus fyllde pensionär – mitt i trilogiarbetet

May 3rd, 2020 | By | Category: 2020-05 maj, Artikel

Lena Drameus ÅbergLena Drameus-Åberg, snudd på doldis på riksnivå men stark personlighet inom Författarcentrum Syd, fyller 65 år den 4 maj.

Att bli ålderspensionär gör för en engagerad författare ingen synbar skillnad. Skrivarbetet fortgår precis som dagen, veckan och åren dessförinnan. Skrivandet flätar det förflutna in i framtiden. Men visst känner Lena Drameus-Åberg inom sig att 65-årsdagen är en milstolpe.

– Jag har sett fram mot att fylla 65! Tacksam för denna chans till omstart. Det kunde gått värre, tycker hon.

Hon vet tyvärr vad utbrändhet vill säga:

– Fem år har det tagit, för att friskna till efter utmattningen, även om jag aldrig blir precis likadan som förut. De första åren sov jag flera timmar varje förmiddag. Och likadant på eftermiddagen. Dagarna försvann i sömn. Nu sover jag bara middag en kort stund, och orkar motionera varje dag. Jag är tacksam att jag har kunnat läsa och skriva, nästan hela tiden. Bara korta stunder visserligen men det har gett mig avkoppling och perspektiv.

– Och, säger hon glatt, nu har jag en egen liten trädgård, där jag trivs, på baksidan av vårt hus. Baksidan som blev framsida. Allt beror på perspektivet.

Lena och maken – trädgårdsmästare Kjell Åberg (som tagit porträttet på Lena), känd för sin bok Gröna sidan upp – bor i Öja, en lantlig del av Ystads kommun. Lena å sin sida var för en del år sedan ett av de ständiga ”inventarierna” som inspiratör i TV-programmet ”Gröna Rum”.

De bor granne med Åbergs Trädgård & Café, en plantskola grundad av Anders Åberg 1872. Där jobbar Kjell med mycket sådant tungt som inte syns – förrän det inte görs. Han och Lena utvecklade under ett kvartssekel tillsammans företaget, som från 2015 drivs i Katarina Lööfs regi. Där jobbar som femte generation Kjells dotter ”Madde”.

Under trettio år som livskamrater har Lena Drameus-Åberg och Kjell föreläst åtskilligt tillsammans, senast hos trädgårdsföreningarna i Lund, Ängelholm, Halmstad och Farmartjänst i Brösarp.

– Jag är trygg på scenen med Kjell. Vi kompletterar varandra, brinner för att få människor att trivas, inte bara i sina trädgårdar men med hjälp av grönskan, kanske trivas med livet. Det är del av vår filosofi, säger hon.

Dessförinnan, på 1980-talet, var Lena kultur- och nöjesreporter på tidningen Arbetet i Malmö. Under det decenniet började hon också uttrycka sig i bokform, till att börja med i fackböcker.

1984 kom hon tillsammans med Gerth Martinsson ut med Skånska arbetsbilder. Författandet har fortsatt med bland annat titlar som Malmö med Ohms ögon och Hundra somrar (tillsammans med Viveca Ohlsson, om Malmö skollovskolonier). Kryddväxter – odla, laga, njut kom ut på ICA-förlaget 1999 och nådde förstås långt utanför egna länet.

Mest spridd var möjligen den inspirerande fakta- och tipsboken Sommarkrukor (ICA-förlaget 2001) som översattes även till danska, norska, finska och estniska.

Omslag till Resa hemmaMen så kom alltså hennes romandebut Resa hemma – en livsroman 2011, där ett antal spännande och delvis unika människoöden följs och huvudpersonen Lucy snabbt vinner läsarens sympati, lite lagom påminnande om Lena Drameus själv men inte helt och hållet. En ofrånkomlig likhet är att ha nära släktingar i Elie på skotska sydostkusten. Och även om det skrivs på ett personligt vis har det touchen av en driven journalist, som via en av karaktärerna – en jugoslavisk före detta varvsarbetare på Kockums i Malmö – flätar in även jugoslaviska inbördeskriget.

Trilogins persongalleri är spännande med förståelse mellan egentligen helt olika karaktärer men också motsättningar där livssynen går alltför mycket i sär. Våldtäktsförsök på ett billigt hotell på Väster i Malmö och bekymmer för en tonårsflickas självskadebeteende i Glemmingebro på Österlen hindrar inte att en del litteraturvetare som helhet räknar Lenas författarskap till nutidsgenren ”Feelgood”.

– Att skriva, är att gå in i mina romanvännners världar, ler Lena Drameus. Jag trivs verkligen med att umgås med dem! Jag skriver, bearbetar mina texter, umgås med personerna runt min huvudperson Lucy. Del 1, som kom ut 2011, håller jag på att bearbeta. Den kommer som E-bok inom kort, tillägger hon.

Fortsättningen, i två delar med arbetsnamnen Morellen och Svalan, är nästan klara. Än är hon lite osäker på hur de ska publiceras.

Hon är inte skånska till börden. Där hon bor med make Kjell i Öja har hon sin tjugotredje fasta adress i livet. Kjell presenterar sig glatt som hennes ”tjugotredje man”, vilket må vara lite överdrivet. Exempelvis hade hon ingen man då hon var skolflicka på Viggbyholmskolan, Viggan, i Täby norr om Stockholm.

65-årsfirandet får i dessa corona-tider bli mycket begränsat, men det finns ju Skype-telefon med mera. Ändå är det givetvis mycket man saknar. Lena nämner:

– Min 95-åriga faster Kjessan (Kerstin) i Lund, som jag tidigare besökt varannan vecka, ätit lunch, sovit middag och haft ”litterär salong” med, kan jag inte hälsa på. Men jag ringer till henne varje dag. Liksom till vår dotter Emily med familj i strikt spansk karantän i Valencia. Jag får filmstumpar därifrån med barnbarnet Albert, 3 år, via nätet. Kjells och mina barnbarn, och bonusbarnbarn, här i Skåne ser jag ibland på lite håll. Härligt det, i alla fall!

Men… går pingis-virtuosen Kjell Åberg miste om turneringen Veteran-SM i bordtennis i Eskilstuna i slutet av sommaren? Vad vet vi om någonting alls i år? Lena tolkar efter bästa förmåga vilka tecken planeterna står i.

ALICE RADOMSKA

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22