Klippbok om idolen Björn Skifs intressant för vänner och fans

Feb 12th, 2008 | By | Category: 2008-1, Artikel

Av Kjell E. Genberg

Det har kommit en oherrans massa böcker om artister under de senaste tjugofyra månaderna.

Omslag till Björn Skifs-boken

Boken om Skifs framställer givetvis artisten i bästa dager. Men vid närmare eftertanke kan jag inte påminna mig någonting som skulle förändra en sådan bild.

Jag har hunnit läsa om Bob Dylan (i översättning av Mats Gellerfelt), Johnny Cash och Sven-Bertil Taube. Jag har inte läst om Per Gessle, Kent, Håkan Hellström, Ulf Lundell, Thåström, Eldkvarn och Povel Ramel. Däremot läst flera pop-, dansbands- och rockböcker varav den senaste handlade om skivbolaget Metronome.

Lite övermätt kände jag mig när jag tog itu med coffee table-boken om Björn Skifs. Det är en saftig sak i A4-format på över 400 sidor och synnerligen ambitiöst ihop fogad av Mikael Forslund och Lars Åkerström för förlaget Amapola (också namnet på en gitarrlåt från slutet av 50- eller början av 60-talet) som häromåret gav ut en lika fet historiebok om göteborgska bandet Spotnicks.

Aningen darrig kände jag mig också eftersom jag i min gröna ungdom jobbade som PR-knutte åt Skifs och hans dåvarande grupp Slam Creepers. Vad skulle det stå om mig? Tja, lite besviken blev jag förstås. Bara ett par små notiser, men en handlade om något som jag faktiskt glömt. När gruppen spelat in låten Joe’s Got the Right (Bill Records, komponerad av Claes Dieden och Anders Gellner) 1967, skrev jag manus till och producerade en popvideo (fast på film) där Björn sjöng och hade sig i en skrubb i ett kedjehus på Långsjöhöjden i Älvsjö. Fotograferade gjorde Donald Rosendahl. Undrar vart den rullen tog vägen …?

Björn har gjort mycket i underhållningsväg så bokens undertitel Underhållande irrfärder har fog för sig. I boken samlas stort och smått. Författarna har knegat på och dammsugit Sveriges alla tidningar på det som skrivits om Rösten från Vansbro. Allt började på Skolgatan i dalabyn där Björn kom till världen 20 april 1947 och boken tar slut efter turnén ”4 Decennier” 2007.

Björn har själv bidragit med fotografier på både familjesituationer och umgänge med andra musikaliska kändisar. Samtliga skivor finns dokumenterade liksom filmerna och en förteckning över artistens TV-framträdanden visar att han troligen är den icke TV-anställde som medverkat mest i rutan.

En speciell bonus hittar man i ett fack på pärmens insida – en CD med tidigare outgiven musik (och intervjuer) som spänner över de 40 år som Skifts befunnit sig i hetluften.

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22