Kathy Reichs: Hon läser ben och skriver mord

Sep 12th, 2009 | By | Category: 2003-2, Artikel

Kathy Reichs, född i Chicago, är kriminalteknisk antropolog i både North Carolina och den kanadensiska provinsen Quebec. Dessutom är hon deckarförfattare och bor omväxlande i Charlotte och Montreal. Men Kathy är inte hemma så mycket eftersom hon ofta är anlitad som expertvittne i rättegångar som handlar om grova brott.

Kathy Reichs första kriminalroman om Temperance Brennan hette Déjà Dead och erhöll Arthur Ellispriset i Kanada för bästa debutroman. Hennes övriga romaner i serien är Death du Jour, Deadly Decisions, Fatal Voyage och den senaste Grave Secrets, som släpptes av Scribners förlag sommaren 2002.

Kathys yrke har gjort henne till ett internationellt känt vittne. I Rwanda vittnade hon inför Förenta Nationernas tribunal angående folkmordet där.

I Guatemala hjälpte hon till att identifiera dem som mördats och slängts i massgravar och efter den 11 september 2001 arbetade hon som kriminaltekniker i New York.

Dessutom har Kathy Reich blivit ombedd att identifiera lik från andra världskriget och Sydostasien – hon har till och med undersökt kvarlevorna från Den Okände Soldatens Grav i USA.

Böckernas huvudperson Brennan är kriminalantropolog (förstås) och Reichs utnyttjar sina kunskaper till fullo. Varje ny historia tar upp en ny aspekt av det rättsantropologiska arbetet.

Författarinnan lägger manken till för att allt ska bli autentiskt.

I den engelskspråkiga världen kallas Brennans och Reichs arbete för ”forensic anthropology”.

Det kommer från det latinska ordet ”forensic” med betydelsen ”till Forum”.

Detta var grunden för romersk lag. Där debatterades sådana frågor.

”En kriminaltekniker liksom en författare får se upp”, säger hon. ”Det finns inga typiska fall. Alla ben, både de riktiga och påhittade, är olika och det gäller att gå till botten med dem – de äkta liksom de litterära.”  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22