Holmes skrämde häcken av Jannedal

Sep 9th, 2009 | By | Category: 1999-4, Artikel

AV BERTIL FALK

En höstkväll för inte alltför många år sedan i Ystad. Dimmorna väller in från havet och sveper in korsvirkeshusen i ett ogenomträngligt dis. I sitt stora bibliotek med mörka gardiner och öppen spis sitter en sedan några år tillbaka inflyttad stockholmare. Det är Lars Jannedal, mannen som driver Ystads antikvariat. Han finner den dimhöljda höstkvällen lämplig för att återuppliva bekantskap en med en gammal bekant som också rörde sig bland dimmor, Londonbaserade deckaren Sherlock Holmes.

Och nu händer någonting. Lars Jannedal får kontakt per telefon med Ted Bergman i Stockholm och med Mattias Boström i Lund. Han får veta att det finns ett Sherlock Holmes sällskap i Sverige. Lars bli engagerad och läser om alla böckerna av Conan Doyle. Men det är inte hela historien om Lars Jannedal och hans relation till Sherlock Holmes. Det började nämligen med en viss dramatik när han var en liten påg. Hans far läste högt för honom ur Holmes berättelsen Baskervilles hund.

Skrämd av pappas högläsning

– När pappa kom till passusen där doktor Watson frågar Holmes om fotspåren bredvid hundens fotspår, så säger Watson:

– “Du, Holmes, det ser ut som om han har gått på tå.” Då svarar Holmes: “Nej, Watson, mannen sprang. Han sprang för sitt liv.” När pappa läste det fick han sluta. Jag var jätteliten och blev rädd. Det var så spännande. Det dröjde flera år innan jag själv vågade läsa slutet. Jag visste inte om då att den händelsen på något sätt var inledningen till mitt Holmesintresse. Sen fick jag i serien De odödliga med kolorerade omslag och alla Sherlock Holmesböckerna.

Jag tyckte om dem, men det var fortfarande inget speciellt. Inte förrän den där dimmiga höstkvällen i Ystad.

I dag är Lars Jannedal verkligen inne i Holmessvängen. Hans Den löse skägghandlaren. Nya fynd bland manuskript författade av Dr John H. Watson rörande hans upplevelser tillsammans med Mr Sherlock Holmes (Per Olaisen Förlag 1994) är en skrift som är mycket svår att genrebestämma. Det är en ganska hejdlös historia, där infallen och fantasin ges spelrum att fritt flöda. Här finns inte bara drag av deckare, utan också sf och fantasy och en god portion humor. Sherlock Holmes & Co reser bland annat från Ystad till Drottninggatan i Stockholm på en flygande matta i smällkalla vintern.

Drama om Sherlock Holmes

Lars Jannedal har också förlagt Holmesrelaterade häften med sitt antikvariat som förlag, däribland ett skådespel av A. Conan Doyle nämligen Krondiamanten eller En kväll med Sherlock Holmes (Ystad Antikvariat 1995) i översättning av Ted Bergman och med ett förord av Mattias Boström. Vidare 221B En studie i Baker Street (Ystad antikvariat 1998) av Morgan Malm och Hundra Holmesianska Haikun (Ystad antikvariat 1996) där fyra holmesianer gett sig i kast med uppgiften att via det japanska versmåttet kommentera de berömda deckarberättelserna.

Lars Jannedal föddes 1950 i den stora staden Stockholm. Han har ett blandat förflutet. Redan julaftonen 1952 fick han sin första bok, Gösta Knutssons Taxen Sofi, som han av begripliga skäl inte läste själv. Med tiden utbildade han sig till systemman och höll till att börja med på med – citat: “datorer och annat elände som jag hoppade av från”. Datorerna var emellertid inte värre än att han med ger att hans första ordbehandlare gav honom en kick när det gäller att skriva.

Lars var i flera år på Svenska Dagbladet, först på annonsavdelningen och sedan på bilageavdelningen. För elva år sedan kom han till Ystad och sedan fem år tillbaka driver han Ystad Antikvariat. Ystad är en sommarstad, en sorts svenskt Nice fast med kallare badvatten. Under två sommarmånader strömmar litterata turister dit och det är mycket folk i antikvariatet, som håller öppet sex dar i veckan under sommaren. Lars får ägna kvällarna åt att klara av postorderbeställningar och sköta antikvariatets hemsida (www.antikvariatenpaosterlen.se/ystads.htm). Han har en del stamkunder i Ystad, men det är turisterna på sommaren som håller i gång verksamheten.

Marys Frankenstein

– Närmaste antikvariat finns i Malmö, Lund och Kristianstad, berättar han. Trelleborg och Simrishamn har inget. Det är troligen för små orter. Jag tror också att den som växer upp i småstäder inte har antikvariatstraditionen. Jag var 13-14 år när pappa tog mig till ett antikvariat på Östermalmstorg i Stockholm, där jag bytte in mina barnböcker. Jag var ungefär i samma ålder då jag för 15 kronor köpte min första bok på ett antikvariat, Mary Shelleys Frankenstein. Jag anser att varje stad bör ha ett antikvariat. Tyvärr har även bokhandlarna det svårt. Jag gillar inte bokklubbar för jag tror att de har förstört mycket för bokhandeln och pressat upp bokhandelspriserna.

Lars Jannedal läser deckare och science fiction, men fastslår han.

– Jag är tråkig när det gäller modern litteratur. Det kanske låter larvigt, men jag läser bara ett par tre moderna böcker varje år och återvänder så gott som genast till äldre böcker. Jag menar att om en bok inte håller efter tio år var den inte värd att läsa från början. Så jag har inget emot att vänta och se om en bok håller måttet. Vad beträffar science fiction tycks det bästa redan ha gjorts. Jag gillar Asimov. Inte för språket men för hans stora idéer, de långa tidsförloppen. Jag var vansinnigt förtjust i Ray Bradbury men har inte läst honom på många år, så jag vet inte vad jag skulle tycka i dag. Jag tycker om space opera. Jag har läst en hel del rysk och östeuropeisk sf, Sam J. Lundwall har ju haft en hel del sånt i Jules Verne Magasinet, som jag haft sen det nystartades. Jag läser gärna sf-noveller. Idéer och tankar i sf är ofta såna att de håller lagom för en novell. Fantasy har jag tröttnat på. Det som skrivs är så pratigt.

Filmteknik & sf

– En sak som fascinerar mig är det faktum att jag nu kan gå på bio och se det jag läste på 60- och 70-talen visualiserat på vita duken. Tekniken har hunnit ikapp sf. Sf-filmer går också väldigt bra, men sf-böcker går inte alls bra. Det som oroar mig är att de som ser filmerna inte har en aning om böckerna som ligger till grund för filmerna och inte får klart för sig att det finns mycket bättre grejor att läsa. Annars är jag förtjust i böcker som är förbjudna av skilda skäl. Det är jättekul att läsa dem på pin kiv även om det är smörja.

Lars Jannedal har själv skrivit en del noveller i Skånska Deckarsällskapets antologier Sherlock Holmes i Skåne, Skånska Sillamord, Skånska Gåsamord och Skånska julmysterier samt i Per Olaisens CDM. Han skriver också mycket i Holmessällskapets tidskrift. Just nu håller han på med en bok (som alla gör, säger han). Jag hoppas att den är humoristisk. Jag har i alla fall själv roligt. Jag vet inte riktigt vad den är ännu. Jag har ingen början och inget slut och så saknar jag nåt i mitten.

Vad månne bliva av en sådan bok? Den som lever får se. DAST ska hålla korpgluggarna öppna.

PS. En man vid namn Anders Wiggström i Bromma grundade för några år sedan The Lars Jannedal Society of Abrahamsberg. Sporadiskt kommer därifrån newsletters om Lars, hans skriverier och hans person.

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22