Henrik Nilsson: “Jag ger ut det bästa de har skrivit”

Sep 9th, 2009 | By | Category: 1999-4, Artikel

AV BERTIL FALK

I Lund växer de små bokförlagen som på träd, men tretton kilometer söder ut är det sämre beställt. Där kan man bara se enstaka exemplar av de stora elefanterna dansa, som Richters och Bra Böcker. Nu har emellertid Malmö fått ett uppstickarförlag, som enbart satsar på deckare. Det heter Minotaur och ligger i utkant en av den klassiska del av stan som kallas Gamla Väster, där det både finns ett kulturfik som heter Siesta och Björns serieantikvariat. Förlaget ska uteslutande ge ut kriminalförfattare.

Bakom förlaget, som startades i februari i år, står Henrik Nilsson och hans mamma, redan det en annorlunda vinkel. Henrik är ursprungligen civilekonom och marknadsförare. När han nu som förlagschef satsar på tre böcker hösten 1999, så märks det i upplägget att det finns en marknadsförare bakom valet av utgivning.

Han satsar nämligen på tre författare, som alla har uppmärksammats i den anglosaxiska världen: Carol O’Connell, Julia Wallis Martin och Reginald Hill. Amerikanskan Carol O’Connell hade vid 46 års ålder ett deckarmanus, som hon skickade till ett brittiskt förlag. Som debutant trodde hon nämligen att det skulle vara lättare att bli publicerad den vägen. Det var en riktig förmodan. Den bok som nu kommer på svenska heter Judasbarn.

Nominerad till Edgar

Julia Wallis Martin är inte bara deckarförfattare utan också screenwriter. Hennes debutbok Porträtt i sten nominerades detta år till en Edgar för bästa deckare – den nominerades alltså inte som bästa debut och kommer nu på Minoatur. Med tiden kanske vi får se en TV-serie från BBC baserad på hennes skriverier. Reginald Hill är också från Storbritannien och en TV-serie har baserats på hans skriverier. Dalen som dränktes heter den bok som Minotaur ger ut på svenska.

”Jag sticker ut hakan och påstår att dessa tre böcker är det bästa som respektive författare har skrivit”, säger Henrik Nilsson. ”Att starta ett förlag kan i och för sig vara billigt. Man kan starta med en svensk författare och inte betala förskott. Man gör en liten upplaga och jobbar hemifrån. Vi har valt att satsa på välkända författare som är storsäljare i USA och England. I framtiden planerar vi att ta hit författarna, exempelvis till bokmässan. Böckerna trycks i Tyskland. 3000 ex per titel och de kommer att kosta 290 kronor. Distributionen sker via Seelig. Vi har också hemsida (www.minotaur.se).”

För kvinnor som läser deckare

Förlaget kommer att rikta in sig på psykologiska kriminalförfattare, en genre som tilltalar kvinnliga läsare. Hur tillgår då urvalet?

”Det är en kombination av vad jag tycker om och marknadsundersökning”, säger Henrik Nilsson. ”Det som jag kollar upp är hur författarna har sålt i sina hemländer, hur många språk de har översatts till, om de har vunnit priser eller utmärkt sig på något vis. Ibland har jag tipsats om en bok. Jag tar hem boken, fördelar den bland personer som brinner för kriminalromaner och vilkas omdöme jag litar på. Om de då rekommenderar en bok, så läser jag den själv och är den då bra så tar jag kontakt med det ursprungliga förlaget eller författarens agent. Sedan blir det ekonomiska och andra faktorer som avgör om det blir en utgivning eller inte.”

”Nästa år kommer vi med en bok på våren och fem-sex på hösten. Det innebär en fördubbling av utgivningen. Jag vill inte öka utgivningstakt en för snabbt. Det klassiska problemet i förlagsvärlden är kassaflödesproblem. Pengarna rinner ut snabbt men kommer in långsamt. Vi har planerat för svackor och har ekonomi att möta dem.”

Svenskar i framtiden

”Vi tänker också ge ut svenska kriminalförfattare i framtiden, så är det någon DAST-läsare som har ett manuskript, så är de välkomna att höra av sig.”

Vad består då mammas insats av?

”Mamma har tidigare inte läst kriminalromaner, men nu gör hon det och tycker inte att det är så dumt. Framför allt ägnar hon sig åt bokföringen och det redaktionella”, konstaterar sonen.

Minotaur ska trycka upp särskilda bokmärken med förlagets Internetadress och de ska ligga i varje exemplar av böckerna.

MINOTAURS UTGIVNING:

Hösten 1999

Reginald Hill: On Belulah Height – Dalen som dränktes

Carol O’Connell: Judas Child – Judasbarn

Julia Wallis Stone: A Likeness in Stone – Porträtt i sten

Våren 2000
Francis Fyfield: Blind Date – samma namn på svenska  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22