Helene Tursten: Irene Huss fick förebild ett stycke in i bokserien

Mar 10th, 2010 | By | Category: 2005-3, Artikel

Av Bengt Heurlin

När jag träffade Helene Tursten i samband med att hennes Eldsdansen kom ut i mitten av maj, blev vi genast överens om att bara hastigt beröra hennes biografi. Den som vill ha mera utförliga uppgifter om den kan t.ex. gå tillbaka till DAST nr 4: 1998 där makarna Morelius ger ett fylligt porträtt.

Vårt samtal kom främst att handla om hennes författarskap. Men naturligtvis kan man inte bortse från hennes yrkeserfarenheter som sjuksköterska och tandläkare. När så sjukdom ledde till förtidspension kom skrivandet att bli en ersättning för yrkesarbetet. Först mera blygsamt i form av noveller, men snart ville hon pröva att skriva en roman.

Gillar brittiska storsäljare

Hon har varit en flitig läsare sen unga år och hunnit med en hel del deckare, började redan i tidiga år med Sherlock Holmes. Av dagens författare i genren är hon särskilt förtjust i P.D. James och de andra engelska storsäljarna som Ruth Rendell, Val McDermid och Minette Walters.

Hon visste att hennes förstlingsverk skulle bli en deckare och att hon skulle ha en kvinnlig polis som huvudperson. Irene Huss är skapad på fri hand utan någon bestämd förebild. När hon sökte poliskontakt under arbetet med en av sina böcker träffade hon en kvinnlig kriminalpolis som i många stycken påminde om Irene Huss. Om hon har bidragit till att forma Irenes fortsatta utveckling kan man fundera över.

Irenes familjemedlemmar, kolleger och andra personer är också skapade i fantasin. Familjen Huss hund, Sammie, är dock ett kärleksfullt porträtt av författarens egen. I beskrivningen av honom märker man hur Irene/Helene med sorg noterar att Sammie börjar bli gammal och drabbas av ålderskrämpor som starr.

Men visst erkänner Helene att mycket i böckerna bygger på egna erfarenheter, även om handlingen är helt påhittad. De sjukhusmiljöer som bokens personer ibland hamnar i känns väldigt äkta, man får stark närvarokänsla.

Ingen synopsis

Helene gör ingen skriftlig synopsis eller planering utan bygger upp hela intrigen och upplösningen i huvudet. Men även om Helene fabulerar och fantiserar ihop sina historier, lägger hon mer mycket tid och omsorg på research.

Guldkalven tog hela tre år att skriva, eftersom hon måste läsa in allt hon behövde veta om ekonomi för att få bakgrund till bokens intrig. Hon har också skaffat sig kontakter inom polisen som kan hjälpa henne med fakta.

Som så många andra författare tar hon de kontakter med kunnigt folk som varje bok kräver. Helene säger som sammanfattning att om hon samlat ihop en meter fakta, kanske hon använder en decimeter därav. ”Kill your darlings” är ett motto hon hyllar.

På sistone har hon varit engagerad i att överföra Tatuerad torso till film. Hon har inte skrivit själv men kunnat följa arbetet med filmmanuskriptet och komma med synpunkter.

Helene Tursten har lyckats bäst i Tyskland, där hon hittills sålt 800 000 ex. Hon hoppas att Eldsdansen ska höja försäljningssiffrorna ytterligare. Debutboken Den krossade tanghästen har också kommit ut i USA och fått goda recensioner. Men sedan har det inte hänt något där.

Nu hoppas hon på en nystart på andra sidan Atlanten med Tatuerad torso, som enligt planerna ska komma ut under vintern.

Inget bestämt antal

Vissa författare bestämmer på ett tidigt stadium att skriva exempelvis tio romaner om sin huvudperson. Några sådana planer har inte Helen Tursten.

Hon har ju också kommit ut med en samling spökhistorier, Kvinnan i hissen. Hon tycker att den genren är bortglömd i Sverige och lockas av tanken att skriva mera av den sorten.

Helen Tursten är glad över att ha blivit ledamot i Deckarakademien och ser fram mot att delta i arbetet med valet av ”årets bästa till svenska översatta deckare”.

HELEN TURSTENS BÖCKER:

Romaner

Den krossade tanghästen 1998

Nattrond 1999

Tatuerad torso 2000

Glasdjävulen 2002

Guldkalven 2004

Eldsdansen 2005

Noveller

Kvinnan i hissen och andra mystiska historier 2003

Svarta diamanter 2004 (antologi)  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22