Helena Sigander har skrivit kvartalets korta DAST-novell

Jan 12th, 2008 | By | Category: 2000-2, Artikel

DAST har inte temanummer i vanlig ordning, men den har gången tycks det nästan ha blivit ett i alla fall – om kvinnor som skriver.
Därför faller det sig extra naturligt att en dam står för kvartalets novell. För ett halvår sedan presenterades hon av Ulla Trenter i denna tidning. Då var hennes debutdeckare Döda män vittnar inte (Gondolin) just ute på bokhandelsdiskarna. I vår är den redan på väg att bli pocket.
Helena hade deltagit i den krimskrivarkurs som leddes av Ulla Trenter och Kerstin Matz.
Där fick alla deltagare i uppdrag att skriva var sin novell. Ulla Trenter skrev i sin artikel att Helena skrivit den ”bästa kortnovellen”. Den hade titeln Fallet med de två vänsterskorna, och det är den som DAST nu har nöjet att publicera.
Helena är egentligen ingen novis som skrivare. Under pseudonymen Helena Kråka har hon skrivit kåserier för Svenska Dagbladet och för Dagens Nyheter detsamma som Vera Ellen i Vasastan. Dessutom har hon kommit med en sagobok – Sagor för små änglar med trötta föräldrar (Coeckelberghs) – som troligen var skojigare för de vuxna än för barnen. Faktiskt mycket skojigare, skulle jag tro.
Hon har skrivit teaterpjäser också samt en musikal med musik av Fredrik Forssell. Det är kanske därför hennes stil – enligt Ulla Trenter – tycks vara en blandning av Ionesco, Beckett och … Mitt Livs Novell.
Debutboken har kanske just därför fått blandade recensioner, men några kritiker har faktiskt fattat Helenas avsikter och skrivit därefter.
En ny kriminalroman är aviserad till senare i år.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22