Hans-Olov Öberg: han kan finansvärldens brott

Feb 11th, 2008 | By | Category: 2008-1, Artikel

Av Leif-Rune Strandell

Visst, han har varit ekonomijournalist, på Affärsvärlden. Så då är det ju inte så konstigt om hans hjälte också är det, Micke Norell, hittills i fyra böcker.

Hans skapare är Hans-Olov Öberg, med 20 års erfarenhet som finansanalytiker.

– Jag började 1987 på Skandinaviska Enskilda Banken som vad som nu kallas omvärldsnalytiker. Jag skulle alltså vara en slags bankspion som höll koll på konkurrenterna.

Det jobbet var svårare då eftersom det fanns 15 börsnoterade banker. Nu är de i princip bara fyra.

Han hade några spännande år på Affärsvärlden (ekonomivärldens Vecko-Revyn) under finanskrisen och fortsatte sedan till investmentbanken Deutsche Morgan Grenfell.

– Det var ett spännande jobb med många märkliga människor.

Det blev nästan för mycket, att göra, så när han tog det lugnare arbetet på Folksams kapitalförvaltning kunde han arbeta vanliga kontorstider. Och han kunde få tid att skriva. Redan dessförinnan hade han skrivit en thriller, en Wodehouse-pastisch (”tacksam för refuserna”) och 2001 blev det en bok, med Micke Norell.

Eget förlag
Så lärde han känna författarens lott: de stora förlagen tackade för visat intresse, de mindre hoppades att han kunde hjälpa dem, vilket betydde att de kunde ge ut boken om han gjorde det mesta arbetet själv medan förlaget tänkte ta det mesta av vinsten.

Tur att det finns kompisar. ”Gör det själv!” sa en.

En granne i huset var Robert Aschberg, och en kväll tyckte de båda att det där med förlag var en god idé. Ännu mer förvånade blev de när de också nästa dag tyckte likadant. Så då startade de kalla Kulor förlag, som fortfarande är i full gång.

De började att skapa en webbsida, och för att få förlaget att se mer imponerande ut ordnade de en rad epostadresser till olika förlagsfunktionärer. Alla gick dock till Hans-Olov.

De skickade ut ett pressmeddelande om förlaget och det dröjde inte mer än en minut så fanns nyheten på webben: Robert Aschberg startar förlag.

Bytte förlag
Den uppmärksamme deckarläsaren har kanske i minnet att Hans-Olovs böcker numera kommer ut på Piratförlaget. Det blev lite dubbel att både vara förläggare och författare. Mycket lugnare för alla att förläggarens egna böcker kommer ut hos konkurrenterna.

Men Kalla Kulor rullar på, ett sidoprojekt eftersom förläggaren/författaren Öberg numera finns på Hagströmer&Qviberg som finansanalytiker.

Så den branschen kan han. Men det är också för att det är så få författare som ägnat sitt intresse åt den. Där händer det ju mycket, Stora pengar står på spel och det finns en hel del brottslighet också.

– Vi håller på att ekonomisera hela samhället, säger Hans-Olov Öberg. Näringslivet fattar allt fler beslut. Se på GM/Saab i Trollhättan, de klagar och staten ställer upp med pengar till motorväg. Medierna har god politisk bevakning men det borde bli bättre bevakning av ekonomin.

Men faktabok? Nej, det finns duktiga experter.

Han medger att han som person har några skönhetsfläckar: ett patologiskt intresse för 70-80-talsrock.

Några följder av skrivandet? Nja, han har en förstående arbetsgivare, men en vän kommenterade: ”Du hade fler kompisar innan du skrev den där boken”.
_____________

Hans-Olov har en egen blogg: http://www.hansolov.nu/ där ni kan se hur han ser ut.

Kalla Kulor: http://www.kallakulor.com/

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22