Hans Olav Lahlum har en egen krimfestival för femte gången

Feb 27th, 2019 | By | Category: 2019-02 feb, Artikel

Hans Olav och NisseDen norske deckarförfattaren Hans Olav Lahlum har något så egensinnigt som en egen deckarfestival. Själv är han också en människa som engagerar. Med humor, värme, egenhet och finess leder han sitt eget evenemang i Bokhotellet utanför Bokbyen Tvedestrand.

När jag träffade en annan trevlig norsk deckarförfattare, Geir Tangen, i Sundsvall i höstas rekommenderade han ett besök på denna festival som i år firade femårsjubileum. Sagt och gjort!

Eftersom jag inte flyger kortare sträckor och eftersom festivalen gick av stapeln i en gammal fiskeby i södra Norge, blev det ett litet äventyr bara att resa dit. Tåg till Oslo, buss till Fiansvingen och taxi de sista trettio minuterna. Var det värt det? Javisst, när jag kom fram var det vår i luften, solen stekte och hotellet låg nästan på vattnet. Det var så vackert att jag tappade andan.

Festivalen tilldrar sig i tre dagar med intressanta samtal med norska krimförfattare. Vi hann också med en tur till Bokbyen Tvedestrand, en liten stad vid havet med vita hus och mängder av antikvariat. Rejält överraskade och häftigt.

Middagar och frukostar intogs gemensamt med högläsningar och quiz. Trivselfaktorn var på topp. De knappt hundra besökarna ockuperade tillsammans med författarna hela hotellet. Jag kunde känna glädjen och trivseln hos besökarna, man kunde nästan ta på känslan.

Om jag har möjlighet var det här inte sista gången. Jag tackar främst Hans Olav Lahlum för hans gästfria arrangemang, och till Jan Klövstad för bistånd och bilder som visas här. Ett stort tack sänder jag också till alla medverkande supertrevliga författare. Tom Egeland, Grete Pettersen, Agnes Matre, Geir Tangen, Guttorm Eskils Nilsen, Gaute Heivoll, Ruth Lillegraven och Marit Reiersgård. Ett extra tack sänder jag till personalen på Bokhotellet och alla trevliga besökare som gjorde allt som stod i deras makt för att en ”utlänning” som jag skulle känna sig riktigt väl behandlad.

NISSE SCHERMAN (till höger på första bilden tillsammans med Hans Olav)

Publik

Nästan hundra deltagare i festivalen.

Middagsdags

Middagsdags

Ruth Lillegraven och Arne-Ivar Kjerland

Ruth Lillegraven och Arne-Ivar Kjerland

Tom Egeland och polisen

Tom Egeland och polisen

Kriminell reklam

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22