Han fullföljde sina drömmar: kom ut i världen

Mar 1st, 2016 | By | Category: 2016-03 mars, Artikel

Christian UngeDet började med en kniv. Christian Unge, då sju år, fick en kniv i present av mamma arkeologen. Han  började samla på knivar från olika håll i världen och drömde sig bort, långt bort. Så blev det också, som läkare har han arbetat på flera håll i Afrika för Läkare utan gränser. Nu har han avvänt de erfarenheterna för att skriva om de platserna i ett par deckare.

Att han började skriva berodde delvis på att han med familj och barn inte kunde vara borta så länge uppdragen krävde, men i fantasin kunde han förstås resa vart han ville.

Men början till skrivandet var när han skrev mejl till vänner och familj när han arbetade i Afrika och de mejlen blev en liten bok som han tryckte i 60 exemplar.

Pappaledig
När han var hemma i Sverige med tre små barn och pappaledig fann han några timmar när dottern sov i barnvagnen. Då kunde han skriva ett synopsis till en berättelse. När det var klart gick det snabbt att skriva det som blev hans debutbok, Turkanarapporten. Han skickade manus till förlag men av svarsbreven att döma hade han snavat på målsnöret.

Men han gav sig inte, tog hjälp av en skrivarcoach och försökte igen. Men nya nej tack. Då blev han arg och på rent trots skrev han en bok till, Kongospår. Den fick också kalla handen, så då återstod att ge ut den själv. I alla fall kunde väl vännerna läsa.

Han tryckte via webbhjälp (Publit) 20 ex av Turkanarapporten och en av hans vänner tyckte den var så bra att det krävdes ett proffsigare omslag. Så med nytt omslag blev det via tryckeri 500 ex där han också lovade att av sålda exemplar skulle pengar gå till Läkare utan gränser.

Så fanns det plötsligt ett större intresse och han fick trycka till. Till slut blev det 26.000 ex sålda. Rik blev han inte men en hel del pengar till organisationen. Många läkemedelsföretag köpte och han sålde via nätbokhandlarna.

Förlag hörde av sig
Kongospår kom också ut, 4.000 ex, men då hörde förlaget Lind & Co av sig. Så nu i vår kommer de båda böckerna i pocket och hans tredje bok, Saharasyndromet, i april.

— Det märks att det är ett professionellt förlag för de trycker inte om rakt av utan en redaktör har härjat med texten. Ända upp till 25 procent har ändrats eller strykets i den första, lite mindre i nr 2.

Det finns en, numera, megakändis i bakgrunden. Hans Rosling var hans professor, hans mentor och förebild när det gäller internationellt hälsoarbete. Christian har arbetat i Kenya, Burundi och Kongo, och det är de erfarenheterna han använder i skrivandet.

— Jag gillar att läsa thrillers och för att det ska bli mycket action i texten var det enklast att ha en kirurg som skär som huvudperson. Han är en okonventionell typ.

Bland favoritförfattarna finns Dennis Lehane, Le Carré och Tove Alsterdal. Men det är inte bara spänningslitteratur han läser. I 15 år har han varit medlem i en bokcirkel som läst mycket men inte deckare.

Han har mer på gång, men bok fyra får inte Afrika som skådeplats utan Asien och Mellanöstern.

LEIF-RUNE STRANDELL Foto Nisse Scherman

Läs också intervju i Läkartidningen

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22